ΔΙΕΘΝΗ

Νέα πρόκληση από τουρκική ιστοσελίδα – “Μας ανήκουν τα 3/4 της Κρήτης”

νέα-πρόκληση-από-τουρκική-ιστοσελίδα-862720

Την ανιστόρητη προπαγάνδα των Γκρίζων Λύκων συνεχίζει απόψε η ιστοσελίδα TR Haber, η οποία ισχυρίζεται ότι τα τρία τέταρτα της Κρήτης είναι τουρκικά, κάνοντας έτσι μια μικρή… έκπτωση στον τουρκικό επεκτατισμό και δείχνοντας φυσικά ότι δεν ξέρουν ακριβώς στην Τουρκία ποια κομμάτια της Ελλάδας διεκδικούν.

Η ιστοσελίδα φιλοξενεί τις απόψεις του απόστρατου αξιωματικού Γιουμίτ Γιαλίμ, ο οποίος πρώτος διατύπωσε την άποψη ότι η Ελλάδα κατέχει παράνομα τα 3/4 της Κρήτης, από το 1913. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι τα 3/4 της Κρήτης, ανήκουν στην Τουρκία και ότι μόνο τα Χανιά είναι ελληνικά. Η προπαγάνδα των Γκρίζων Λύκων είχε χρωματίσει κόκκινη ολόκληρη την Κρήτη.

«Μετά τον Α’ Π.Π, που είχε ως αποτέλεσμα την ήττα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, πολλά τουρκικά νησιά στο Αιγαίο παρέμειναν με αβέβαιο νομικό καθεστώς. Το σημαντικότερο από αυτά τα νησιά, που δόθηκαν στην Ελλάδα από τις Μεγάλες Δυνάμεις της εποχής χωρίς την έγκριση της Τουρκίας είναι αναμφίβολα η Κρήτη, με τη θέση της να θυμίζει αεροπλανοφόρο στη μέση της Μεσογείου. Η Κρήτη, ένα από τα νησιά του οποίου το νομικό καθεστώς παρέμεινε αδιευκρίνιστο έναν αιώνα μετά τον πόλεμο. Ουσιαστικά δεν ανήκε ποτέ στα χαρτιά στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχει επίσημη συμφωνία ότι η Αθήνα κατέχει όλο αυτό το νησί» γράφει προκλητικά το δημοσίευμα και συνεχίζει:

«Η Συμφωνία του Λονδίνου (30/5/1913) όριζε τη μεταβίβαση της Κρήτης στις «συμμαχικές δυνάμεις». Αυτά τα «συμμαχικά κράτη» που καθορίστηκαν από την Αγγλία αποτελούνταν από τη Βουλγαρία, το Μαυροβούνιο, τη Σερβία και την Ελλάδα. Μετά τη μεταφορά της Κρήτης σε αυτές τις τέσσερις χώρες, η Βουλγαρία, το Μαυροβούνιο και η Σερβία αποχώρησαν από τη συμφωνία και παραιτήθηκαν των δικαιωμάτων τους. Με την αποχώρηση των τριών αυτών χωρών, ενώ αναμενόταν ότι τα 3/4 της Κρήτης θα περνούσαν στον πρώην ιδιοκτήτη της, δηλαδή στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, η Αθήνα δημιούργησε de facto κατάσταση καταλαμβάνοντας ολόκληρο το νησί».

Ο Γιαλίμ δήλωσε στην ιστοσελίδα ότι στη Συμφωνία του Λονδίνου δεν υπάρχει άρθρο που να αναφέρει ότι η Κρήτη παραχωρήθηκε στην χώρα μας. «Στην Ελλάδα δόθηκε το 1/4 της Κρήτης. Τα 14 νησιά, βραχονησίδες και βράχοι γύρω από το νησί συνεχίζουν να είναι υπό την κυριαρχία του Οθωμανικού Κράτους», είπε.

Η αλήθεια

Το άρθρο 4 της Συνθήκης του Λονδίνου είναι ξεκάθαρο και δεν χρειάζεται ερμηνείες. Βάσει του άρθρου αυτού «Ο Σουλτάνος παραιτείται απ’ όλα όσα κατείχε επί της νήσου Κρήτης και εκχωρεί στην εύνοια των συμμάχων ηγεμόνων όλα τα δικαιώματα της κυριαρχίας και όλα τα άλλα δικαιώματα που κατείχε σε εκείνη τη νήσο». Με τη «Συνθήκη του Βουκουρεστίου» που ακολούθησε μετά το τέλος και του Β΄ Βαλκανικού Πολέμου, η ηττημένη Βουλγαρία παραιτήθηκε ρητώς από κάθε αξίωσή της στην Κρήτη, ενώ θεωρήθηκε περιττό να ζητηθεί αντίστοιχη παραίτηση από τα άλλα δύο κράτη στα οποία είχε παραχωρηθεί η Κρήτη με τη Συνθήκη του Λονδίνου, από τη Σερβία και από το Μαυροβούνιο. Ουσιαστικά με την επικύρωση της Συνθήκης του Λονδίνου μπήκε οριστικά τέλος στην τουρκική επικυριαρχία στην Κρήτη. Έτσι, η Συνθήκη του Λονδίνου στην ουσία άνοιξε το δρόμο της ενσωμάτωσης στον εθνικό κορμό, την 1/12/1913. Η Τουρκία από τότε δεν έθεσε θέμα Κρήτης.

enikos.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου