ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα: Τράπεζες πάγωσαν καταθέσεις αξίας 1,5δισ. δολαρίων. Συγκρούσεις πολιτών με αστυνομικούς

κίνα-τράπεζες-πάγωσαν-καταθέσεις-αξί-863102

Διαδηλωτές στην κινεζική πόλη Ζενγκζού, οι οποίοι διαμαρτύρονται για το πάγωμα των καταθέσεων τους από ορισμένες αγροτικές τράπεζες καταγγέλλουν πως τραυματίστηκαν από αστυνομικούς που προσπάθησαν να διαλύσουν το πλήθος.

Οι τράπεζες πάγωσαν καταθέσεις αξίας εκατομμυρίων δολαρίων τον Απρίλιο, λέγοντας στους πελάτες τους ότι αναβαθμίζουν τα εσωτερικά τους συστήματα. Έκτοτε όμως δε έχουν έχουν εκδώσει καμία νεότερη ανακοίνωση και δεν έχουν προχωρήσει σε καμία ενημέρωση προς τους πελάτες τους.

Τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι καταθέσεις που έχουν παγώσει μπορεί να ανέρχονται ακόμη και σε 1,5 δισ. δολάρια και πως οι αρχές ερευνούν τις τρεις τράπεζες.

Περίπου 1.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από το υποκατάστημα της κεντρικής τράπεζας της Κίνας στην Ζενγκζού την Κυριακή για να απαιτήσουν μια λύση.

Βίντεο και φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν καταθέτες να ανεμίζουν πανό και να πετάνε πλαστικά μπουκάλια προς το προσωπικό ασφαλείας της τράπεζας μέλη της οποίας στη συνέχεια εθεάθησαν να αρπάζουν και να απομακρύνουν με την βία μερικούς από τους διαδηλωτές με την βοήθεια και των αστυνομικών που έφτασαν στο σημείο.

″Αισθάνομαι τόσο στενοχωρημένος που δεν μπορώ καν να σας το εξηγήσω”, είπε στο Reuters ο διαδηλωτής Ζανγκ, 40 ετών.

Ο Ζανγκ είπε ότι ήλπιζε να ανακτήσει περίπου 170.000 γιουάν (25.000 δολάρια) που είχε κατατεθεί σε μία από τις τράπεζες, την Ζετσένγκ Χουανγκουάι ενώ κατήγγειλε πως είχε υποστεί τραύματα στο πόδι και στον αντίχειρά του κατά την επίθεση που δέχθηκε από τέσσερις αστυνομικούς.

″Δεν είπαν ότι θα μας χτυπούσαν αν αρνιόμασταν να φύγουμε. Απλώς χρησιμοποίησαν το μεγάφωνο για να πουν ότι παραβιάζαμε το νόμο. Αυτό είναι γελοίο. Οι τράπεζες είναι αυτές που παραβιάζουν το νόμο”.

Το Reuters δεν κατέφερε να επικοινωνήσει με την αστυνομία για κάποιο σχόλιο.

Οι τράπεζες, στις οποίες περιλαμβάνονται η Γιούζου Ξινμινσέγνκ και η Σαγκάι Χουμίν βρίσκονται υπό έρευνα από τις αρχές για παράνομη συγκέντρωση κεφαλαίων, ανέφερε η κρατική Global Times.

Περισσότεροι από 1.000 καταθέτες από όλη τη χώρα είχαν προγραμματίσει να συγκεντρωθούν στην πόλη Ζενγκεσού τον περασμένο μήνα για να προσπαθήσουν να αποσύρουν τα χρήματά τους, αλλά δεν τα κατάφεραν καθώς κρίθηκε πως βάσει των κανονισμών περί αποτροπής διασποράς του κορονοϊού δεν μπορούν να ταξιδέψουν. Λίγο αργότερα όμως πέντε αξιωματούχοι τιμωρήθηκαν για κατάχρηση των κανονισμών αυτών.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου