ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Πέμπτη εκλογική αναμέτρηση σε τρία χρόνια

ισραήλ-πέμπτη-εκλογική-αναμέτρηση-σε-893722

Ο ισραηλινός κυβερνητικός συνασπισμός θα διαλύσει τη βουλή πριν από το τέλος του μήνα, τερματίζοντας τη θητεία της κυβέρνησης και στέλνοντας τη χώρα στις κάλπες για πέμπτη φορά σε τρία χρόνια. Η απόφαση οδηγεί το Ισραήλ πίσω στην παράλυση και ρίχνει πολιτικό σωσίβιο στον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, τον ακροδεξιό πρωθυπουργό, ο οποίος έφυγε από τον θώκο πριν από ένα χρόνο με τον σχηματισμό της σημερινής απερχόμενης κυβέρνησης.

Ο Νετανιάχου δικάζεται αυτή την περίοδο με την κατηγορία της διαφθοράς, αλλά αρνείται να εγκαταλείψει την πολιτική και το κόμμα του, το Λικούντ, προηγείται στις δημοσκοπήσεις. Μόλις διαλυθεί η βουλή, πέφτει η αυλαία σε ένα από τα πιο φιλόδοξα σχέδια στην ισραηλινή ιστορία: τον σχηματισμό οκτακομματικής κυβέρνησης, που ένωσε πολιτικούς αντιπάλους από τη Δεξιά, την Αριστερά και το Κέντρο, ενώ συμπεριέλαβε και το πρώτο ανεξάρτητο αραβικό κόμμα. Ωστόσο, αυτή η ιδεολογική ανομοιογένεια αποτέλεσε και την αιτία της κατάρρευσής της.

Εντονες διαφορές

Οι διαφορές ανάμεσα στις δύο πτέρυγες, υπό την ανελέητη πίεση της ακροδεξιάς συμμαχίας του Νετανιάχου, υποχρέωσε δύο ακροδεξιούς βουλευτές να αποσκιρτήσουν, στερώντας από το κυβερνητικό σχήμα την πλειοψηφία. Οταν αρκετοί αριστεροί αλλά και Αραβες βουλευτές εξεγέρθηκαν σε κρίσιμες ψηφοφορίες, ο συνασπισμός αποφάσισε πως είναι πλέον αδύνατο να κυβερνήσει.

Το τελειωτικό χτύπημα ήταν η αδυναμία της κυβέρνησης να συγκεντρώσει τις απαραίτητες ψήφους για να παρατείνει το νομικό καθεστώς δύο ταχυτήτων στη Δυτική Οχθη, που διαφοροποιεί εποίκους και Παλαιστινίους από όταν το Ισραήλ κατέλαβε τα εδάφη της το 1967.

Πολλοί Αραβες μέλη της κυβέρνησης αρνήθηκαν να υπερψηφίσουν το σύστημα που πρέπει να παρατείνεται κάθε πέντε χρόνια. Ετσι απέτυχε η έγκριση του νομοσχεδίου, με αποτέλεσμα ο πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ, πρώην ηγέτης των εποίκων, να υποχρεωθεί να ρίξει την κυβέρνηση και να καθυστερήσει την οριστική ψηφοφορία μέχρι τις επόμενες εκλογές.

Δύσκολη συγκυρία

«Κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να διατηρήσουμε την κυβέρνηση, της οποίας η επιβίωση είναι κατά τη γνώμη μας προς το εθνικό συμφέρον», είπε ο Μπένετ σε τηλεοπτική ομιλία. Η αναμέτρηση, που θα είναι η πέμπτη από τον Απρίλιο του 2019, αναμένεται να πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο.

Συμπίπτει με μία δύσκολη συγκυρία για τη χώρα, όπου έχουν αυξηθεί οι παλαιστινιακές επιθέσεις κατά Ισραηλινών, ενώ κλιμακώνεται ο ακήρυχτος πόλεμος ανάμεσα σε Ισραήλ και Ιράν. Παράλληλα περιπλέκεται η διπλωματία με τον σημαντικότερο σύμμαχο του Ισραήλ, τις ΗΠΑ, καθώς η νέα πολιτική κρίση πυροδοτήθηκε λιγότερο από έναν μήνα πριν από την άφιξη του προέδρου Τζο Μπάιντεν για την πρώτη του επίσκεψη στη Μέση Ανατολή με την ιδιότητα του αρχηγού κράτους.

Πηγή: kathimerini.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου