ΔΙΕΘΝΗ

Ποιο είναι το ποίημα που έχει ανάψει φωτιές στο Ισραήλ

ποιο-είναι-το-ποίημα-που-έχει-ανάψει-φω-312741

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επέκρινε για μια ακόμη φορά σε συνέντευξή του στον γερμανικό Τύπο τον συγγραφέα Γκίντερ Γκρας, χαρακτηρίζοντας «απόλυτο σκάνδαλο» το ποίημα του βραβευμένου με Νόμπελ Λογοτεχνίας Γερμανού για το Ισραήλ. «Πιστεύω ότι οι λέξεις του Γκρας είναι απόλυτο σκάνδαλο», υπογράμμισε ο Νετανιάχου σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη εφημερίδα Welt am Sonntag.

«Το γεγονός ότι προέρχονται από ένα Γερμανό που έχει βραβευθεί με Νόμπελ Λογοτεχνίας και όχι από έναν έφηβο που ανήκει σε κάποιο νεοναζιστικό κόμμα το κάνει ακόμη πιο εξωφρενικό», πρόσθεσε.

Ο Γίντερ Γκρας, 84 ετών, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, τόσο στο Ισράηλ όσο και στη χώρα του, στις αρχές Απριλίου δημοσιεύοντας στον γερμανικό Τύπο ένα ποίημα με το οποίο επέκρινε το Ισραήλ και κατηγορούσε τη χώρα ότι «απειλεί την παγκόσμια ειρήνη».

Με τίτλο «Αυτό που πρέπει να ειπωθεί», το ποίημα δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung του Μονάχου και κατήγγειλε τις απειλές του Ισραήλ ότι θα επιτεθεί εναντίον ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων ως ένα σχέδιο που θα μπορούσε να οδηγήσει «στην εξόντωση του ιρανικού λαού».Εξαιτίας αυτού το Ισραήλ χαρακτήρισε «ανεπιθύμητο πρόσωπο» τον γερμανό συγγραφέα.

Σε ένα πρόσφατο δημοισίευμα της η εφημερίδα Al-Ahram αναλύει το ποίημα του Grass:

«Ο Günter Grass πρέπει να βλέπει τις προσβολές ώς ένδειξη τιμής. Η βρετανική εφημερίδα The Jewish Chronicle ανέφερε οτι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου είπε ότι οι δηλωσεις του Grass είναι ανίδεες και ότι κάθε έντιμος άνθρωπος σ’αυτον τον κόσμο πρέπει να τις καταδικάσει. Τι συνιστά ενα “έντιμο άνθρωπο” στα μάτια του Νετανιαχου;

Μήπως ένας έντιμος άνθρωπος είναι και ο Eli Yishai, ο Υπουργος Εσωτερικων του Ισραήλ; Ο οποίος δεν έχασε χρόνο στο να χαρακτηρίσει τον συγγραφεα «ανεπιθύμητο πρόσωπο» και να του απαγορεύσει την εισοδο στο Ισραήλ. Μάλιστα ο Yishai είπε ¨Αν θέλει να διαδωσει τα στριμμένα έργα του προτείνω να το κάνει αυτό από το Ιράν, όπου μπορεί να βρεί ένα υποστηρικτικό κοινό." Ο Grass όμως έχει ήδη ένα αρκετά μεγάλο κοινό.

Ο Yishai ειναι ο πρόεδρος του κόμματος Shas – και σύμφωνα με μια Ισραηλινή εφημερίδα είναι ένας κακόφημος Υπουργός Εσωτερικών – και ενάντια οποιασδήποτε αλλαγής στην δραστηριοτητα του Ισραήλ στον τομέα της παράνομης μετανάστευσης στην Δυτική όχθη.

Στο ποίημα του ο Grass εκφράζει αυτο που όλοι λένε εδώ και δεκαετίες:

“Και τότε γιατί μου απαγορεύωνα πω με τ’ όνομά της την άλλη χώρα,η οποία εδώ και χρόνια – αν και μυστικά –διαθέτει ένα αυξανόμενο πυρηνικό οπλοστάσιο,αλλά εκτός ελέγχου, γιατί απροσπέλαστοσε κάθε επιθεώρηση;”

Στη πραγματικότητα η επιθεώρηση είναι απαραίτητη αλλά το Ισραήλ έχει απαλλαγεί απ’ αυτήν με την βοηθεία μιας διεθνής ελίτ που έχει υποταχθεί στις επιθυμίες του.

Και συνεχίζει:"Η πυρηνική ενέργεια του Ισραήλ θέτει σε κίνδυνοΜια ήδη εύθραυστη παγκόσμια ειρήνη.Γιατί αυτό που πρέπει να ειπωθεί,Μπορεί ακόμη και αύριο να είναι πολύ αργά για να πω. "

Το Ισραήλ δείχνει μανιωδώς το δάχτυλο στο Ιράν, αλλα γιατι; Για να αποσπάσει την προσοχή απο το γεγονός ότι το ίδιο το Ισραήλ είναι μια χώρα με ένα πυρηνικό πρόγραμμα που απειλή την περιοχή και πέραν αυτής.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το 1981, κάλεσε το Ιραήλ «να τοποθετήσει επειγόντως τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του υπό την εγγύηση του Διεθνούς Οργανισμού Πυρηνικής Ενέργειας. Το Ισραήλ δεν το έχει κάνει. Το τεράστιο οπλοστάσιο όπλων μαζικής καταστροφής – πυρηνικά, χημικά και βιολογικά – είναι που υπονομεύει την «ήδη εύθραστη παγκόσμια ειρήνη» όπως την αποκαλεί ο Grass.

Το 2009 ο ΔΟΑΕ κάλεσε εκ νέου το Ισραήλ να ενταχθεί στο πρόγραμμα, να ανοίξει τις πυρηνικές του εγκαταστάσεις στη επιθεωρηση και να τις τοποθετήσει κάτω απο τις διεξοδικές διασφαλίσεις του ΔΟΑΕ. Για άλλη μια φορά το Ισραήλ δεν συμμορφώθηκε. Όλοι γνωρίζουν ότι το Ισραήλ είναι το πρόβλημα.

Σε αντίθεση με το Ιράν είναι το μοναδικό κράτος στην περιοχή που δεν είνα μέλος τηε Συνθήκης μη Διαδωσης. Το Ισραήλ έχει υπογράψει αλλά δεν έχει επικυρώσει την Γενική συνθήκη Απαγόρευσης Πυρηνικών Δοκιμών. Όσο αφορά τα βιολογικά και χημικά όπλα δεν έχει υπογράψει την σύμβαση βιολογικών και τοξικών όπλων και έχει υπογράψει αλλά δεν έχει επικυρώσει την σύμβαση χημικών όπλων. Ενώπιον της επίθεσης του πρός τους άλλους ο Νετανιάχου θα έπρεπε να τα εξηγεί ολα αυτα . Το ποίημα του Grass συνεχίζει και λέει

Τώρα, όμως, που η χώρα μου…έχει παραδώσει άλλο ένα υποβρύχιο [στο Ισραήλ]η ειδικότητα του οποίου συνίσταται στην ικανότητα τουνα μπορεί να κατευθύνει πυρηνικές κεφαλές πρός Μια περιοχή όπου η ύπαρξη μιας ατομικής βόμβας δεν έχει αποδειχθεί ,και μόνο ο φόβος για την ύπαρξη της αρκετός,Λεω αυτο που πρέπει να ειπώθει.”

Πρίν δύο μήνες περίπου το περιοδικό Defence Industry Daily ανέφερε πώς ο Christian Schmidt ο Γερμανός Υπουργός Άμυνας υπέγραψε μια σύμβαση με το Ισραήλ για να το προμηθεύσει με το έκτο Dolphin class υποβρύχιο. Τα υποβρύχιο θα ήταν εξωπλισμένο με την τελευταία τεχνολογία. Ο Schmidt φέρεται να είπε οτι η Γερμανία ήθελε να βελτιώσει την αμυντική συνεργασία της με το Ισραήλ.

Η Γερμανική κυβέρνηση δεν έπρεπε να παρείχε κανένα υποβρύχιο, πόσο μάλλον έξι. Τα Dolphin class υποβρύχια είναι υποβρύχια-οχήματα επίθεσης με τορπίλες, πυραύλους και με υποβρύχιο πρόγραμμα παρακολούθησης.Η Γερμανία έδωσε δύο στο Ισραηλινό ναυτικό στίς άρχες της δεκαετίας του 90. Το Ισραήλ μετά αγόρασε ένα τρίτο υποβρύχιο για $350 εκατομμύρια δολλάρια, στην μισή τιμή δηλαδή, με τον Γερμανό φορολογούμενο να πληρώνει το υπόλοιπο. Το 2006, έκλεισαν μια συμφωνία για άλλα δύο υποβρύχια με κόστος πάνω απο $1.27 δισεκατομμύρια. Τα υποβρύχια έχουν τεσσερεις σωλήνες τορπιλών, απο τις οποίες μπορεί να εκτοξεύσει μεγαλύτερες τορπίλες τύπου Cruise.

Αυτό είναι υλίκο για εφιάλτες.Τελειώνοντας το ποίημα του Grass λέει:

"Πρέπει να ελπίζουμεότι αυτό θα απελευθερώσει πολλούς από την σιωπή…Να αποκηρύξουν τη χρήση βίας καιΟμοίως, να επιμείνουν ότι ο απρόσκοπτος και συνεχής έλεγχοςτου ισραηλινού πυρηνικού δυναμικούΚαι των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεωνΝα δοθεί σε έναν διεθνή οργανισμόΑπο τις κυβερνήσεις των δύο χωρών. "

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου