ΔΙΕΘΝΗ

Ολάντ και Σαρκοζί οδεύουν μαζί στο β’ γύρο των γαλλικών εκλογών

ολάντ-και-σαρκοζί-οδεύουν-μαζί-στο-β-γ-312802

Νικητής του πρώτου γύρου, με μικρό προβάδισμα, αναδεικνύεται ο Φρ. Ολάντ. Ο Φρανσουά Ολάντ προηγείται με 27,7% έναντι του Νικολά Σαρκοζί που συγκεντρώνει το 26,6%, σύμφωνα με τα ποσοστά ψήφων που έδωσε το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών, με βάση το 56,05% των ψήφων για τον πρώτο γύρο των γαλλικών εκλογών. Η Μαρί Λεπέν κατοχυρώνει την τρίτη θέση με 19,7%, ο Μελανσόν συγκεντρώνει 10,9% ενώ ο κεντρώος Φρανσουά Μπαϊρού κινείται στο 9,2%.

Δηλώσεις Ολάντ, Σαρκοζί, Λεπέν

«Πλέον, είμαι ο καλύτερα τοποθετημένος, για να γίνω ο επόμενος πρόεδρος της Δημοκρατίας», τόνισε στο Γαλλικό πρακτορείο ο κ. Φρανσουά Ολάντ, του Σοσιαλιστικού κόμματος.

«Εμπιστοσύνη» ότι «ο ίδιος θα είναι ο νικητής στις 6 Μαΐου, στο β’γύρο των εκλογών» εξέφρασε ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, καλώντας τους εκλογείς «να τον ψηφίσουν – από αγάπη για την πατρίδα». Εστίασε, εξάλλου, στο ότι οι Γάλλοι ενδιαφέρονται πάντοτε ζωηρά, «να υπερασπίσουν τη γαλλική ταυτότητα, να αναβαθμίσουν τις εργασιακές συνθήκες, να καταπολεμήσουν την λαθρομετανάστευση».

«Ας αποφύγουμε τις υποκρισίες», προέτρεψε τέλος ο πρόεδρος Σαρκοζί εν όψει του β’ γύρου των εκλογών στις 6 Μαΐου.

«Η Άκρα Δεξιά αποτελεί τη μοναδική αντιπολίτευση τώρα, απέναντι στη γαλλική Αριστερά», τόνισε στις πρώτες αποψινές δηλώσεις της στο Γαλλικό πρακτορείο η ηγέτης του Εθνικού Μετώπου Μαρί Λεπέν, που πιστώνεται για τον α’ γύρο με ένα ποσοστό ψήφων πέριξ του 20%. Η Λεπέν έχει ήδη αποσαφηνίσει, όπως θύμισε το Γερμανικό πρακτορείο, ότι στο β’ γύρο καλεί τους ψηφοφόρους της «να μη ψηφίσουν ’ούτε Ολάντ, ούτε Σαρκοζί’».

Το πορτρέτο του Ολάντ

Ο 57χρονος κοινοβουλευτικός άντρας, που εκπροσωπεί την Κορέζ στην κεντρική Γαλλία, ο Φρανσουά Ολάντ, ανέλαβε τα ηνία του Σοσιαλιστικού κόμματος το 1997. Τα παρέδωσε το 2008. Έχει διατελέσει σύμβουλος του Φρανσουά Μιτεράν ποτέ, όμως, υπουργός του.

Τόνισε πολύ εσχάτως ότι «μετά 17 έτη, κατά τα οποία κεντροδεξιοί εξελέγησαν πρόεδροι Δημοκρατίας, ήλθε η ώρα της Αριστεράς να κυβερνήσει τη Γαλλία». Πραγματιστής, δεσμεύθηκε να εξαλείψει το δημόσιο έλλειμμα, σήμερα στο 5,2% του ΑΕΠ, «μέχρι να τελειώσει το 2017». Δεσμεύθηκε, εξ άλλου, για αύξηση μόλις 1% των κρατικών δαπανών ετησίως. Υποσχέθηκε επίσης «στροφή», από την αμιγή δημοσιονομική πειθαρχία, στην αναπτυξιακή πολιτική.

Ακόμα, 60 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας – μόνον στην Εκπαίδευση – και άλλες 150 χιλιάδες θέσεις εργασίας ειδικώς για νέους, στις περιοχές της Γαλλίας με την εμφανέστερη φτώχεια, χρηματοδοτούμενες αμφότερες από νέους φόρους στα πλούσια εισοδήματα.

Σε δημοσκόπηση, πρόσφατα, έχει αναφερθεί ότι η εκλογική νίκη του απέναντι στον Σαρκοζί «μπορεί να έχει διαφορά ψήφων έως και 14%». Επειδή έχει δεσμευθεί ότι «θα επαναδιαπραγματευτεί» το Δημοσιονομικίο σύμφωνο, η πορεία του παρακολουθείται από την καγκελάριο της Γερμανίας, Μέρκελ, η οποία ρητά υποστήριξε την επανεκλογή Σαρκοζί.

Το 2007 ο Ολάντ χώρισε τη Σεγκολέν Ρουαγιάλ, υποψήφια πρόεδρο εκείνη τη χρονιά. Ολάντ και Ρουαγιάλ, ως ζεύγος, είχαν 4 παιδιά.

Το πορτρέτο του Σαρκοζί

Ο 57χρονος Νικολά Σαρκοζί είχε μια «ταραχώδη» πενταετή προεδρική θητεία στη Γαλλία. Πράγματι, εξελέγη τον Μάιο 2007 με την υπόσχεση να μεταρρυθμίσει το γραφειοκρατικό γαλλικό δημόσιο, αλλά και να δώσει με μια νέα νομοθεσία τα κίνητρα, ώστε να εργαστούν οι συμπατριώτες του «αποδοτικότερα».

Σήμερα, όμως, οι άνεργοι πλησιάζουν το 10% του εργατικού δυναμικού, το δημόσιο χρέος εκτινάχθηκε στο μεταξύ στο 86% του ΑΕΠ και παράλληλα διογκώθηκε – μέσω μείωσης εξαγωγών, αύξησης εισαγωγών – το εμπορικό έλλειμμα. Περαιτέρω, η Standard&Poor’s αφαίρεσε πρόσφατα από τη Γαλλία όσον αφορά την πιστοληπτική ικανότητα, το επίζηλο «τριπλό» Α.

Η υλοποιηθείσα συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, δηλαδή η άνοδος της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 62, από τα 60, συνοδεύτηκε από παρατεταμένες και ογκώδεις λαϊκές διαμαρτυρίες. Κέρδισε το προσωνύμιο «Μερκοζί» – ύστερα από τη στενή συνεργασία με την Γερμανίδα καγκελάριο στο χειρισμό της κρίσης κρατικού χρέους στην περιφέρεια της 17μελούς ευρωζώνης.

Για τη 2η θητεία στο προεδρικό Μέγαρο στα Ηλύσια πεδία, ο ουγγρικής καταγωγής κεντροδεξιός πολιτικός έθεσε ως άμεσες προτεραιότητες : να γίνουν ανταγωνιστικότερα τα γαλλικά προϊόντα, να περιοριστεί το ’ρεύμα της μετανάστευσης προς Γαλλία, να συρρικνωθεί το δημόσιο έλλειμμα.

Η ιταλικής καταγωγής Κάρλα Μπρούνι, ένα πρώην μοντέλο, σήμερα τραγουδίστρια, είναι η τρίτη σύζυγός του Σαρκοζί. Προ ολίγων μηνών, απέκτησαν ένα κορίτσι. Από τους 2 προγενέστερους γάμους του ο νυν πρόεδρος της Γαλλίας έχει, συνολικά, τρείς γιους.

Exit poll

Ποσοστό 28,4% συγκεντρώνει ο Φρ. Ολάντ και 25,5% ο Ν. Σαρκοζί, σύμφωνα με τα exit poll, μετά το κλείσιμο της κάλπης, για τον πρώτο γύρο των γαλλικών εκλογών. Στην τρίτη θέση η Μ. Λεπέν, με 20%. Μέχρι στιμής, επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις, πως στον β’ γύρο των προεδρικών, ο οποίος θα γίνει στις 6 Μαΐου, θα αναμετρηθούν ο νυν πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και ο Φρανσουά Ολάντ, του Σοσιαλιστικού κόμματος.

Προβλέψεις ινστιτούτων

Το Γαλλικό πρακτορείο στις 20.12 ώρα Ελλάδας – πριν κλείσουν στις 21.00 οι κάλπες – μετέδωσε προβλέψεις των μεγάλων ινστιτούτων για τα αποτελέσματα του α’ γύρου των προεδρικών.

Το ποσοστό του Ολάντ (Σοσιαλιστής) στις σημερινές εκλογές κυμαίνεται από 28-30%, ενώ του νυν προέδρου Σαρκοζί από 24-27,50%. Της Μαρίνας Λεπέν της άκρας δεξιάς από 17-20,7%. Του Ζαν-Λικ Μελενσόν της ριζοσπαστικής Αριστεράς από 10,5-13% -όλα είναι προβλέψεις των ινστιτούτων Ipsos, Harris Interactive.

Τα Ινστιτούτα Ipsos, Harris δίνουν στον κεντρώο Φρανσουά Μπαΐρού από 8,7-10% των ψήφων, σήμερα.

Σύμφωνα με το CSA, ο Ολάντ συγκέντρωσε σήμερα 29% των ψήφων. Ο Σαρκοζί 25%, η Λεπέν 17% και ο Μελενσόν 12% .

Ipsos: Ολάντ ως 30%, Σαρκοζί πέριξ του 24%, Λεπέν πέριξ του 19%, Μελενσόν ως 13%, Μπαϊρού πέριξ του 10%.

Harris: Ολάντ πέριξ του 28,5%, Σαρκοζί πέριξ του 27,5%, Λεπέν άνω και του 20% (20,7%), Μελενσόν πέριξ του 10,5%, Μπαϊρού πέριξ του 8,7% .

Το παρασκήνιο

Το ποσοστό της συμμετοχής στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία ανήλθε – στις 18.00 ώρα Ελλάδας – στο 70,59% ανακοινώνει το υπουργείο Εσωτερικών. Το 2007, την ίδια ώρα, το ποσοστό ήταν όμως 73,87%, προσθέτει η ίδια πηγή.

Συνολικά περίπου 44,5 εκατομμύρια ψηφοφόροι κλήθηκαν στις κάλπες για να επιλέξουν τους δύο υποψήφιους, από σύνολο δέκα, που θα περάσουν στον δεύτερο γύρο.

Εδώ και πολλούς μήνες ο Ολάντ εμφανίζεται από τις δημοσκοπήσεις να είναι ο νικητής του δεύτερου γύρου με 55% των ψήφων κατά μέσο όρο και αναμένεται να ανακηρυχθεί ο πρώτος σοσιαλιστής πρόεδρος της Γαλλίας μετά τον Φρανσουά Μιτεράν (1981-1995).

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή εμφάνιζαν τον Ολάντ να έχει ελαφρύ προβάδισμα έναντι του Σαρκοζί και στον πρώτο γύρο με 28% έναντι 26%. Η υποψήφια της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν φαίνεται να κερδίζει στον πρώτο γύρο ποσοστό 14% με 17% και θα αναμετρηθεί για την τρίτη θέση με τον υποψήφιο της αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν.

Ακολουθούν ο κεντρώος Φρανσουά Μπαϊρού με ποσοστό 11%, ενώ η υποψήφια των Οικολόγων Εύα Ζολί, ο εθνικιστής δεξιός Νικολά Ντιπόν-Ενιάν και οι δύο υποψήφιοι της άκρας αριστεράς Φιλίπ Πουτού και Ναταλί Αρτό, αλλά και ο υπεραμυνόμενος της παγκόσμιας ολιγαρχίας Ζακ Σεμινάντ φαίνεται να κερδίζουν ποσοστό μικρότερο του 3%.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AΜΠΕ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου