ΔΙΕΘΝΗ

Η Ρωσία έκοψε το ρεύμα στη Φινλανδία

η-ρωσία-έκοψε-το-ρεύμα-στη-φινλανδία-893447

«Στοπ» στις εξαγωγές ρεύματος από τη Ρωσία στη Φινλανδία κατά τη διάρκεια της νύχτας από την Παρασκευή προς το Σάββατο, όπως άλλωστε είχε ανακοινώσει ο ρωσικός πάροχος.

Την είδηση επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) αξιωματούχος του φορέα διαχείρισης του φινλανδικού δικτύου ηλεκτροδότησης.

Η επιχείρηση που είναι υπεύθυνη για τις πωλήσεις ρωσικού ηλεκτρικού ρεύματος στην Φινλανδία, η RAO Nordic, είχε ανακοινώσει χθες την πρόθεσή της να σταματήσει τις παραδόσεις της τα μεσάνυχτα, επικαλούμενη ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Η Φινλανδία εισήγαγε το 14% της ηλεκτρικής της ενέργειας από τη Ρωσία πέρσι, όπως μετέδωσε το κρατικό κανάλι της χώρας.

Η φινλανδική εταιρεία Fingrid δήλωσε πως δεν θα είναι δύσκολο να αντικατασταθούν οι εισαγωγές ρεύματος από τη Ρωσία.

«Η εισαγωγή ρεύματος από τη Ρωσία θα αντικατασταθεί από την αύξηση των εισαγωγών από τη Σουηδία και την παραγωγή περισσότερης ενέργειας στη Φινλανδία» δήλωσε ο Reima Päivinen, αντιπρόεδρος της Fingrid.

Το ρωσικό αυτό μπλόκο, όμως, έρχεται μετά από την ανακοίνωση της Φινλανδίας πως σκοπεύει να ξεκινήσει την ενταξιακή διαδικασία για είσοδο στο ΝΑΤΟ, με διεθνείς αναλυτές να σχολιάζουν πως η χρονική συγκυρία της απόφασης αυτής δεν είναι καθόλου τυχαίο.

Η Φινλανδία σκοπεύει, επίσης, να σταματήσει άμεσα όλες τις εισαγωγές φυσικού αερίου, πετρελαίου και κάρβουνου από τη Ρωσία.

«Μιλάμε (σ.σ. για διάστημα) εβδομάδων ή μηνών αντί για χρόνια στην περίπτωση της Φινλανδίας» δήλωσε η πρωθυπουργός της χώρας Σάνα Μάριν.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ώθησε τόσο τη Φινλανδία όσο και τη Σουηδία να επανεξετάσουν το καθεστώς ουδετερότητάς τους και να σκεφτούν την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ.

Από την Πέμπτη, αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να προκαλέσει ένα σοβαρό πλήγμα στη Ρωσία και τον ίδιο τον Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία τελικά οδηγεί στο αντίθετο αποτέλεσμα ως προς μία εκ των βασικών επιδιώξεων του Ρώσου προέδρου: της διακοπής της επέκτασης του ΝΑΤΟ προς ανατολάς.

Στην πρώτη αντίδρασή της, η Μόσχα επανέφερε την απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων δια στόματος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ενός εκ των στενότερων συμμάχων του Βλαντίμιρ Πούτιν και νυν αντιπροέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας.

Πηγή: cnn.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου