ΔΙΕΘΝΗ

Η Ρωσία αναστέλλει την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στη Φινλανδία από το Σάββατο

η-ρωσία-αναστέλλει-την-παροχή-ηλεκτρι-894278

Η ρωσική εταιρεία Inter RAO θα σταματήσει την εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στη Φινλανδία από το Σάββατο 14 Μαΐου, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας που επικαλείται «οικονομικούς λόγους».

«Δυστυχώς, είμαστε αναγκασμένοι να σημειώσουμε ότι για τους όγκους που έχουν πωληθεί στο χρηματιστήριο Nord Pool από τις 6 Μαΐου, τα κεφάλαια δεν έχουν ακόμη πιστωθεί στον τραπεζικό μας λογαριασμό. Αυτή η κατάσταση είναι εξαιρετική και συνέβη για πρώτη φορά σε περισσότερα από είκοσι χρόνια της ιστορίας των συναλλαγών μας» ανέφερε η εταιρεία σε δελτίο τύπου, σύμφωνα με το Interfax.

Ο μόνος φορέας εξαγωγών-εισαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας στη Ρωσία είναι η Inter RAO. Η Φινλανδία είναι η κύρια εξαγωγική αγορά της εταιρείας και το 2021 αντιπροσώπευε 8,2 δισεκατομμύρια kWh των συνολικών εξαγωγών της Inter RAO, ύψους 21,77 δισεκατομμυρίων kWh.

Η ανακοίνωση της ρωσικής Inter RAO έρχεται ένα εικοσιτετράωρο μετά τις ανακοινώσεις των ηγετών της Φινλανδίας για την πρόθεση της χώρας για «ένταξη στο ΝΑΤΟ χωρίς καθυστέρηση».

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ώθησε τόσο τη Φινλανδία όσο και τη Σουηδία να επανεξετάσουν το καθεστώς ουδετερότητάς τους και να σκεφτούν την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ. Από χθες, Πέμπτη, αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να προκαλέσει ένα σοβαρό πλήγμα στη Ρωσία και τον ίδιο τον Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία τελικά οδηγεί στο αντίθετο αποτέλεσμα ως προς μία εκ των βασικών επιδιώξεων του Ρώσου προέδρου: της διακοπής της επέκτασης του ΝΑΤΟ προς ανατολάς.

Στην πρώτη αντίδρασή της η Μόσχα επανέφερε την απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων δια στόματος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ενός από τους στενότερους συμμάχους του Βλαντίμιρ Πούτιν και νυν αντιπροέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας.

Πηγή: cnn.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου