ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανική «ομπρέλα» σε Φινλανδία και Σουηδία – «Ουδείς αποκλείει» επίθεση Πούτιν σε άλλες χώρες

γερμανική-ομπρέλα-σε-φινλανδία-και-904009

Με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία να έχει ανατρέψει πλήρως το μεταπολεμικό αμυντικό δόγμα της ίδιας της Γερμανίας, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς δηλώνει, έχοντας στο πλάι του τις πρωθυπουργούς Φινλανδίας και Σουηδίας, Σάνα Μάριν και Μαγκνταλένα Άντερσον, αντίστοιχα, ότι «μπορούν να βασίζονται» στο Βερολίνο για αμυντική συνδρομή, ενόσω αμφότερες οι σκανδιναβικές χώρες βρίσκονται εξίσου σε τροχιά ιστορικής μεταστροφής που τις οδηγεί υπό τη σκέπη ΝΑΤΟ.

Από το Μέζεμπεργκ βορείως του Βερολίνου, όπου διεξάγεται διημερίδα του υπουργικού συμβουλίου της Γερμανίας για τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, με προσκεκλημένες τις Σάνα Μάριν και Μαγκνταλένα Άντερσον, ο Όλαφ Σολτς υπογράμμισε πως Στοκχόλμη και Ελσίνκι έχουν τη στήριξη της Γερμανίας για την ένταξή τους στη Συμμαχία, αλλά και «καθ’ οδόν» προς την οριστικοποίηση της τελικής τους απόφασης.

Ουδείς μπορεί να αποκλείσει ότι η Ρωσία θα επιτεθεί σε άλλες χώρες, δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος τη στιγμή που το γεωπολιτικό θερμόμετρο βρίσκεται στα «ύψη» και η ίδια η Συμμαχία επιταχύνει την προσαρμογή της σε περιβάλλον αναβαθμισμένου στρατηγικού κινδύνου.

Έως τη ΝΑΤΟϊκή Σύνοδος Κορυφής της 29ης-30ής Ιουνίου, ο Βλαντιμίρ Πούτιν πιθανότατα θα έχει «δει» τις δύο αμυντικά αδέσμευτες σκανδιναβικές χώρες να υποβάλλουν επισήμως αίτημα ένταξης στη Συμμαχία, μέσω fast-track διαδικασίας που αδιαμφισβήτητα θα συνοδευτεί από ρωσικούς «βρυχηθμούς».

Ήδη η Ρωσία στέλνει «μηνύματα» παραβιάζοντας τον εναέριο χώρο της Σουηδίας, αλλά και της «ΝΑΤΟϊκής» Δανίας, ενώ τις τελευταίες ημέρες αεροσκάφη της Συμμαχίας έχουν προχωρήσει σε αναχαιτίσεις ρωσικών αεροσκαφών σε Βαλτική και Μαύρη Θάλασσα, κοντά σε συμμαχικό εναέριο χώρο.

«Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι ο πρόεδρος και η ρωσική κυβέρνηση δεν θα παραβιάσουν και σε άλλες περιπτώσεις το Διεθνές Δίκαιο διά της χρήσης βίας» είπε ο Όλαφ Σολτς κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τις πρωθυπουργούς Σουηδίας και Φινλανδίας το μεσημέρι της Τρίτης.

Ο ίδιος είχε νωρίτερα δηλώσει σε συνέντευξή του στο περιοδικό Stern ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν ακολουθεί ιμπεριαλιστική πολιτική και εκλαμβάνει τις γειτονικές χώρες ως «πίσω αυλή» της Ρωσίας. «Θέλει να επεκτείνει τη ρωσική επικράτεια και τα σύνορα διά της βίας» αναφέρει ο καγκελάριος της Γερμανίας, μιλώντας για απελπισμένη προσπάθεια Πούτιν να αποκαταστήσει την παλαιά σφαίρα επιρροής σε έναν κόσμο που έχει αλλάξει.

Υπό το φως της ρωσικής επιθετικότητας η Γερμανία έχει καταγράψει στροφή 180 μοιρών στην αμυντική και εξωτερική πολιτική της, ενώ πλέον στέλνει και βαρέα όπλα στην εμπόλεμη Ουκρανία.

Ιστορική μεταστροφή που επισφραγίστηκε με την ομιλία του Όλαφ Σολτς στις αρχές Μαρτίου, κατά την οποία δεσμεύθηκε για αμυντικές δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ σε σταθερή βάση, συμβαδίζοντας με τους στόχους του ΝΑΤΟ, αλλά και στη διάθεση 100 δισ. ευρώ προς ενίσχυση του γερμανικού στρατού. Τον στόχο του 2% επανέλαβε και σήμερα, παρά τις αντιδράσεις που έχουν ανακύψει στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Άρθρο 5 και το ενδιάμεσο «κενό ασφαλείας»

AP Photo/Michael Sohn

Οι απειλές που έχει ήδη εκτοξεύσει το Κρεμλίνο -κάνοντας κατ’ επανάληψη λόγο για «πολιτικές-στρατιωτικές συνέπειες» εάν η Σουηδία και η Φινλανδία στραφούν προς το ΝΑΤΟ- δεν ανέκοψαν, αλλά αντιθέτως μάλλον επιτάχυναν την πορεία τους προς το… Άρθρο 5 της Συμμαχίας, ακρογωνιαίο λίθο της συλλογικής άμυνας, δεδομένης της ραγδαίας μεταβολής της κατάστασης ασφαλείας στην Ευρώπη.

Ο Όλαφ Σολτς επισήμανε μιλώντας από το Μέζεμπεργκ ότι η γερμανική κυβέρνηση «παρακολουθεί πολύ στενά» τον εν εξελίξει διάλογο στις δύο χώρες σχετικά με την πιθανή εισδοχή τους στο ΝΑΤΟ. «Για εμάς είναι σαφές: Εάν οι δύο χώρες αποφασίσουν ότι επιθυμούν να είναι μέλη του ΝΑΤΟ, τότε μπορούν να βασίζονται στην υποστήριξή μας» δήλωσε με την Σάνα Μάριν και την Μαγκνταλένα Άντερσον στο πλάι του.

Οι δύο σκανδιναβικές πρωτεύουσες σταθμίζουν οφέλη και κινδύνους· οι πολιτικές ζυμώσεις είναι πυρετώδεις, ενώ στην κοινή γνώμη έχει εξίσου καταγραφεί σημαντική μεταστροφή υπέρ της ένταξης.

Από πλευράς του ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη το τελευταίο διάστημα πως η Συμμαχία είναι «έτοιμη να καλωσορίσει» άμεσα Ελσίνκι και Στοκχόλμη.

Για τη «θωράκιση» Φινλανδίας και Σουηδίας έναντι ενδεχόμενης ρωσικής επιθετικότητας από τη στιγμή της υποβολής αιτήματος ένταξης έως την επίσημη εισδοχή, όταν και θα τεθούν υπό την ασφαλή «ομπρέλα» του Άρθρου 5, οι χώρες του ΝΑΤΟ πιθανώς θα παράσχουν ενδιάμεσες εγγυήσεις ασφαλείας, έχει καταδείξει ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Σχετικά με αυτό το «κενό ασφαλείας», ο Όλαφ Σολτς -αφού τόνισε πως ο πόλεμος οδηγεί την Ευρώπη να ενισχύσει την αμυντική της στρατηγική- επισήμανε πως η γερμανική στήριξη προς Σουηδία και Φινλανδία εκτείνεται και πέραν της συμμετοχής του ΝΑΤΟ.

«Ακόμη και κατά την περίοδο πριν ληφθεί απόφαση για μία ένταξη στο ΝΑΤΟ, μπορούν πάντα να βασίζονται στη γερμανική στήριξη. Ως Ευρωπαίοι είμαστε υποχρεωμένοι να το πράξουμε αυτό ούτως ή άλλως» ήταν το μήνυμα Σολτς προς πάσα κατεύθυνση.

Το Άρθρο 5 της Συμμαχίας «υπενθυμίζουν» διαρκώς στο Κρεμλίνο από την έναρξη του πολέμου αμφότεροι ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, καθώς και ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, με τον τελευταίο σταθερά διαμηνύει μπροστά στις ανησυχίες της Πολωνίας και των χωρών της Βαλτικής: «Θα υποστηρίξουμε συλλογικά κάθε σπιθαμή ΝΑΤΟϊκής επικράτειας»

Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Σάνα Μάριν, δήλωσε από πλευράς της ότι το Ελσίνκι διαθέτει αξιόπιστες αμυντικές δυνατότητες -«έναν ισχυρό και σύγχρονο στρατό που είναι έτοιμος να δράσει με το ΝΑΤΟ», υπογραμμίζοντας πως η ρωσική εισβολή στο ουκρανικό έδαφος έχει μεταβάλει πλήρως τη γεωπολιτική πραγματικότητα.

«Η Φινλανδία και η Σουηδία βρίσκονται ενώπιον σημαντικών αποφάσεων αναφορικά με την ασφάλειά τους. Η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει αλλάξει δραματικά το περιβάλλον ασφαλείας μας, και αυτό δεν μπορεί να αναιρεθεί», ανέφερε προσθέτοντας:

«Βλέπουμε τώρα πιο καθαρά πού θέλει να μας οδηγήσει η Ρωσία. Σε έναν κόσμο με σφαίρες επιρροής, όπου ο ισχυρότερος έχει τον τελευταίο λόγο. Σε μία εποχή που η Ρωσία θέλει να υπαγορεύει τις αποφάσεις της σε άλλους δίχως καμία δικαιολογία. Η πολιτική ανοιχτών θυρών του ΝΑΤΟ είναι πιο σημαντική από ποτέ».

Η Φινλανδή πρωθυπουργός επισήμανε, πάντως, πως δεν έχει ληφθεί ακόμη η τελική απόφαση ως προς την υποβολή αιτήματος ένταξης στο ΝΑΤΟ, παραπέμποντας στις συζητήσεις που λαμβάνουν χώρα στο Κοινοβούλιο. Ανάλογη ήταν και η αναφορά της Σουηδής πρωθυπουργού, Μαγκνταλένα Άντερσον, η οποία επισήμανε πως «όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι».

Πηγή: cnn.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου