ΔΙΕΘΝΗ

Αμβλώσεις: Σφοδρές αντιδράσεις στις ΗΠΑ για πιθανή άρση του δικαιώματος των γυναικών

αμβλώσεις-σφοδρές-αντιδράσεις-στις-η-904067

Το φάντασμα του ακραίου υπερσυντηρητισμού, απλώνεται σαν ένα βαθύ σκοτάδι στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με έγγραφο του προσχεδίου της απόφασης – που διέρρευσε και παρουσίασε το Politico – ο δικαστής Σάμιουελ Αλίτο του Ανώτατου Δικαστηρίου θεωρεί «κατάφωρα εσφαλμένη εξ αρχής» την απόφαση του 1973 στην υπόθεση «Ρόου κατά Γουέιντ», η οποία νομιμοποίησε την άμβλωση σε εθνικό επίπεδο.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες τον δικαστή Αλίτο και την νέα του απόφαση στηρίζουν άλλοι 4 δικαστές διορισμένοι από του Ρεπουμπλικανούς και τον Ντόναλντ Τραμπ, οι Κλάρενς Τόμας, Νιλ Γκόρσατς, Μπρετ Κάβανο και Ειμι Κόνι Μπάρετ.

Ο Τραμπ πριν αποχωρήσει από την εξουσία είχε καταφέρει να διορίσει 3 δικούς του δικαστές στο Ανώτατο Δικαστήριο με αποτέλεσμα η πλειοψηφία να είναι πάντα 6-3 υπέρ των συντηρητικών αποφάσεων όπως αυτή για τις αμβλώσεις.

Έξαλλη η Πελόζι

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι μόλις έμαθε για το έγγραφο που διέρρευσε, σε έξαλλη κατάσταση δήλωσε: «Οι ψήφοι των διορισμένων από τους Ρεπουμπλικάνους δικαστών για την ανατροπή της Ρόου εναντίον Γουέιντ θα μείνουν στην ιστορία ως βδέλυγμα, μία από τις χειρότερες και πιο βλαβερές αποφάσεις στη σύγχρονη ιστορία»

Υπερσυντηρητισμός

Ο σκοταδισμός αλλά και η νοοτροπία των ακραίων ρεπουμπλικάνων αποτυπώνονται στα λόγια του σκεπτικού του δικαστή Αλίτο που μεταξύ άλλων αναφέρει: «Η άμβλωση αποτελεί ένα βαθιά ηθικό ζήτημα. Το Σύνταγμα δεν απαγορεύει στους κατοίκους οποιασδήποτε πολιτείας να ρυθμίζουν ή να απαγορεύουν την άμβλωση».

Δηλαδή από εκεί που η άμβλωση ήταν αναφαίρετο δικαίωμα σε όλες τις ΗΠΑ (αρκεί να γινόταν μέχρι την 24η – 28η εβδομάδα της κύησης οπότε και το έμβρυο πλέον επιβιώνει και εκτός μήτρας), τώρα η κάθε Πολιτεία θα ρυθμίζει τι θα κάνει. Κάτι που συνεπάγεται ότι σε υπερσυντηρητικές περιοχές, όπως το Τέξας, ή η Οκλαχόμα, οι γυναίκες θα υποχρεωθούν σε ανεπιθύμητη κύηση.

Η απόφαση του δικαστή Αλίτο στηρίχθηκε σε ένα προφορικό επιχείρημα το οποίο επικαλέστηκαν τον Δεκέμβριο δικηγόροι από το Μισισιπή οι οποίοι υπερασπίζονταν νομοθεσία της πολιτείας που απαγορεύει τις αμβλώσεις μετά την 15η εβδομάδα της κύησης. Η εφαρμογή της νομοθεσίας αυτής βέβαια έχει εμποδιστεί και δεν έχει εφαρμοστεί από χαμηλότερης βαθμίδας δικαστήρια.

Τέλος οι αμβλώσεις στην Οκλαχόμα και το Τέξας

Μάλιστα στην Τάλσα στην Οκλαχόμα σε μια μαιευτική κλινική, η εκτελεστική διευθύντρια Αντρέα Γκαλέγος επικοινώνησε τηλεφωνικά με 25 γυναίκες που είχαν προγραμματίσει διακοπή κύησης για σήμερα Τρίτη και τις ενημέρωσε πως οι επεμβάσεις άμβλωσης που είχαν προγραμματιστεί, θα πρέπει να ακυρωθούν καθώς σύντομα θα τεθεί σε ισχύ πολύ αυστηρή νομοθεσία στην πολιτεία.

Η ίδια η Γκαλέγος επισήμανε: «Αυτή την περίοδο συντηρητικές πολιτείες όπως η Οκλαχόμα υιοθετούν την ίδια νομοθεσία με αυτή του Τέξας. Πρέπει να πως ότι είμαι λιγότερο αισιόδοξη και πολύ πιο φοβισμένη για το μέλλον του Ρόου»

Σφοδρές αντιδράσεις

Και ενώ ακόμη το Ανώτατο Δικαστήριο αλλά και ο Λευκός Οίκος αποφεύγουν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο για το δημοσίευμα του Politico που αποκάλυψε το έγγραφο, οι ΗΠΑ έχουν χωριστεί στα δυο.

Οι πιο συντηρητικές Πολιτείες επικροτούν τον δικαστή Αλίτο, στις πιο φιλελεύθερες οι γυναίκες είναι έξαλλες. Μάλιστα έξω από το κτίριο του Ανώτατου Δικαστηρίου συγκεντρώθηκαν διαδηλωτές κατά των αμβλώσεων που φώναζαν « Η Ρόου κατά Γουέιντ» πρέπει να φύγει.

Την ίδια στιγμή οι υποστηρικτές του δικαιώματος αυτού, των γυναικών διαδήλωναν λέγοντας ότι «η άμβλωση ισοδυναμεί με ιατρική περίθαλψη». Πάντως τα ξημερώματα της Τρίτης 3/5 ο κυβερνήτης της φιλελεύθερης πολιτείας της Καλιφόρνια, Γκάβιν Νιούσομ, μέσω ανάρτησης του δήλωνε πως θα φέρει άμεσα τροπολογία που θα κατοχυρώνει στο σύνταγμα της πολιτείας το δικαίωμα στη διακοπή κύησης.

Εδώ και 50 χρόνια

Η άμβλωση και το δικαίωμα της κάθε γυναίκας να διακόψει την κύηση της έχει διχάσει τις ΗΠΑ για τουλάχιστον 5 χρόνια. Σύμφωνα με έρευνα που έκανε το 2021, το Pew Research Center, 6 στους 10 αμερικανούς τάσσονται υπέρ του δικαιώματος αυτού των γυναικών και 4 στους 10, κατά.

Μάλιστα αυτοί που υποστηρίζουν ότι η άμβλωση δεν είναι δικαίωμα και θα πρέπει να είναι παράνομη σε όλες τις περιπτώσεις πιστεύουν πως ακόμη και η ανεπιθύμητη κύηση από έναν βιασμό δεν θα πρέπει να διακόπτεται.

Ρόου κατά Γουέιντ

Η απόφαση «Ρόου κατά Γουέιντ» αναγνώρισε ότι το δικαίωμα στην ιδιωτικότητα, το οποίο περιλαμβάνεται στο αμερικανικό Σύνταγμα, προστατεύει τις γυναίκες που επιθυμούν να τερματίσουν μια εγκυμοσύνη. Από το 1973 ακραίοι Χριστιανοί συντηρητικοί και ρεπουμπλικάνοι προσπαθούν με κάθε τρόπο να ανατρέψουν την απόφαση αυτή.

Μάλιστα ενώ περισσότερες από 12 πολιτείες προβλέπουν στη νομοθεσία τους το δικαίωμα που προστατεύει την άμβλωση, πολλές ρεπουμπλικανικές πολιτείες από την άλλη, έχουν υιοθετήσει νομοσχέδια που περιορίζουν αυτό το δικαίωμα, αψηφώντας την απόφαση «Ρόου κατά Γουέιντ.»

Πηγή: in.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου