ΔΙΕΘΝΗ

Πόλεμος Ουκρανία: Βόμβες φωσφόρου στην περιοχή του Ντονέτσκ καταγγέλλει το Κίεβο

πόλεμος-ουκρανία-βόμβες-φωσφόρου-στη-904569

Σφοδροί είναι οι βομβαρδισμοί σε «όλη τη γραμμή επαφής» στις ανατολικές περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό, τη στιγμή που αξιωματούχοι του Ντονέτσκ καταγγέλλουν χρήση φωσφόρου από πλευράς ρωσικού στρατού.

«Τα ρωσικά στρατεύματα χρησιμοποίησαν πυρομαχικά φωσφόρου στο ανατολικό χωριό Σολοβίγιε», δήλωσε ο επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης του Ντονέτσκ, Πάβλο Kιριλένκο.

Ενώ ο φώσφορος δεν ταξινομείται ως χημικό όπλο σύμφωνα με τη Σύμβαση για τα Χημικά Όπλα, είναι παράνομος και η χρήση βομβών φωσφόρου απαγορεύεται εναντίον των αμάχων, σύμφωνα με το πρόσθετο πρωτόκολλο III της Σύμβασης του ΟΗΕ που υπογράφηκε το 1980 και επικυρώθηκε το 1983.

Η χρήση τους θεωρείται έγκλημα πολέμου. Ο λευκός φώσφορος είναι ένα χημικό στοιχείο με την ικανότητα να προκαλεί περισσότερο ή λιγότερο σοβαρά εγκαύματα. Χρησιμοποιείται συνήθως ως βόμβα καπνού, μπορεί να δημιουργήσει προπέτασμα καπνού στο πεδίο της μάχης.

«Οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν και πάλι το χωριό Λαστότσκινε, προκαλώντας ζημιές σε μια κατοικία και ένα κατάστημα», συμπλήρωσε ο Kιριλένκο μέσω Telegram. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Ρώσοι στόχευσαν την Αφντίιφκα με πολλαπλούς εκτοξευτές ρουκετών Grad τη νύχτα, ενώ ακολούθουσε αεροπορική επιδρομή και περαιτέρω βομβαρδισμοί το πρωί της Παρασκευής.

Πρόσθεσε ότι υπέστησαν ζημιές κατοικίες και αστικές υποδομές.

Η Ουάσινγκτον υποβαθμίζει την απειλή χρήσης πυρηνικών από τη Ρωσία
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πιστεύουν ότι υφίσταται απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων εκ μέρους της Ρωσίας, παρά την πρόσφατη κλιμάκωση της ρητορικής από τη Μόσχα, ανέφερε σήμερα, Παρασκευή, ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του αμυντικού τομέα.

«Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε καθημερινά τις πυρηνικές δυνατότητες (των Ρώσων) όσο καλύτερα μπορούμε και δεν εκτιμούμε ότι υπάρχει απειλή για τη χρήση πυρηνικών όπλων, ούτε απειλή για τα εδάφη του ΝΑΤΟ», είπε ο αξιωματούχος αυτός μιλώντας στο πρακτορείο Reuters και ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία του.

Νωρίτερα, το ίδιο πρακτορείο μετέδωσε δηλώσεις Αμερικανού αξιωματούχου ο οποίος είπε ότι ορισμένα ρωσικά πλήγματα στο Κίεβο φαίνεται να στοχεύουν στην καταστροφή των μονάδων της αμυντικής βιομηχανίας. Σημείωσε επίσης ότι οι επιθέσεις αυτές αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας της Ρωσίας να περιορίσει την ικανότητα της Ουκρανίας να αναπληρώσει τον οπλισμό της και να τον ενισχύσει.

«Ορισμένα πλήγματα στο Κίεβο, πιστεύουμε ότι στόχευαν τις εγκαταστάσεις στρατιωτικής παραγωγής. Ξέρω ότι υπάρχουν αναφορές ότι έπληξαν (σ.σ. οι Ρώσοι) κατοικημένες περιοχές. Δεν έχουμε λόγο να αμφισβητούμε ότι το έκαναν αλλά (…) δεν είμαστε 100% βέβαιοι ότι σκόπευαν να πλήξουν κατοικημένες περιοχές», πρόσθεσε.

Πηγή: cnn.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου