ΔΙΕΘΝΗ

Άντερς Μπρέιβικ: «Θα το ξαναέκανα»

άντερς-μπρέιβικ-θα-το-ξαναέκανα-316061

Αμετανόητος δήλωσε ο μακελάρης του Όσλο, την ώρα που εισαγγελέας και υπεράσπιση εξαίρεσαν έναν από τους τρεις εθελοντές πολίτες που κληρώθηκαν για να βοηθήσουν τους δικαστές. Ο Αντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ δήλωσε σήμερα ενώπιον του δικαστηρίου του Όσλο ότι θα επαναλάμβανε την σφαγή που πραγματοποίησε τον περασμένο Ιούλιο, όταν σκότωσε 77 ανθρώπους.

«Ναι, θα το έκανα και πάλι», δήλωσε ο 33χρονος στη διάρκεια της δεύτερης ημέρας της δίκης του, προσθέτοντας πως οι έφηβοι που σκότωσε στο νησί Ουτόγια δεν ήταν «αθώα παιδιά», αλλά «πολιτικοί ακτιβιστές που προωθούσαν την πολυπολιτισμικότητα».

Ο ίδιος είπε ακόμα πως το να τελειώσει τη ζωή του στη φυλακή ή να πεθάνει για το λαό του, αποτελεί «την ύψιστη τιμή».

Νωρίτερα, ο Μπράιβικ διάβασε δήλωση στην οποία τόνισε πως «εκπροσωπεί νορβηγικές και ευρωπαϊκές αντιστασιακές οργανώσεις και το δίκτυο των Ιπποτών του Ναού».

Πρόσθεσε πως «πραγματοποίησε την πλέον καλοσχεδιασμένη και θεαματική πολιτική επίθεση στην Ευρώπη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο».

Λίγο νωρίτερα, το δικαστήριο απάλλαξε των καθηκόντων του έναν από τους εθελοντές πολίτες που είχαν αναλάβει βοηθοί των δύο δικαστών, κρίνοντας πως δεν είναι αμερόληπτος.

Ο βοηθός δικαστή είχε γράψει στο Facebook στις 23 Ιουλίου, μια ημέρα δηλαδή μετά τις επιθέσεις του Μπράιβικ κατά τις οποίες σκοτώθηκαν 77 άνθρωποι, ότι «η θανατική ποινή είναι η μοναδική κατάλληλη τιμωρία στην υπόθεση αυτή», έγραψε η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Vepsen.

Στην δίκη συμμετέχουν δύο δικαστές και τρεις εθελοντές βοηθοί, δηλαδή πολίτες χωρίς νομική εκπαίδευση. Ο βοηθός δικαστή επιβεβαίωσε ότι ανέβασε το συγκεκριμένο σχόλιο στο Facebook, δήλωσε η προεδρεύουσα δικαστής Βένκε Ελίζαμπεθ Άρντσεν.

Αξίζει να σημειωθεί πως στη Νορβηγία δεν ισχύει η εσχάτη των ποινών.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου