ΔΙΕΘΝΗ

Σάλος για ποίημα του Νομπελίστα Γκίντερ Γκρας κατά του Ισραήλ

σάλος-για-ποίημα-του-νομπελίστα-γκίντ-323696

Ο Γκίντερ Γκρας, ο 84χρονος γερμανός συγγραφέας ο οποίος έχει τιμηθεί με βραβείο Νομπέλ Λογοτεχνίας, απήγγειλε την Πέμπτη στη γερμανική τηλεόραση ένα μέρος από το αμφιλεγόμενο ποίημά του στο οποίο επικρίνει το Ισραήλ, ενώ κατήγγειλε την εκστρατεία δυσφήμισής του.

Στη συνέντευξή του στο γερμανικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο NDR, ο Γκρας δήλωσε ότι νιώθει πως τον παρεξήγησαν και πως δέχθηκε ομαδική επίθεση μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η δημοσιοποίηση την Τετάρτη του ποιήματος αυτού.

Ο συγγραφέας, στο ποίημά του με τίτλο «Αυτό που πρέπει να ειπωθεί» που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung του Μονάχου, περιέγραψε το Ισραήλ ως «πηγή ενός αναγνωρίσιμου κινδύνου» και κάλεσε τους αναγνώστες του να «το καλέσουν να αποκηρύξει τη βία».

Ο Γκρας ζήτησε τόσο το ισραηλινό όσο και το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα να τεθούν υπό «ανεμπόδιστη και μόνιμη επίβλεψη από έναν διεθνή οργανισμό», ενώ κατήγγειλε και την πώληση γερμανικών όπλων στο Ισραήλ.

«Η γενική τάση δεν ήταν να συζητηθεί το περιεχόμενο του ποιήματος, αλλά να εξαπολυθεί μια εκστρατεία εναντίον μου για να ειπωθεί ότι η φήμη μου έχει κηλιδωθεί για πάντα», δήλωσε ο Γκρας στο NDR.

«Τα παλιά στερεότυπα χρησιμοποιούνται και πάλι», επεσήμανε ο Γκρας σχετικά με τον χαρακτηρισμό του "αντισημίτη" που του απέδωσαν κάποια μέσα ενημέρωσης.

Στη Γερμανία, «μια δημοκρατική χώρα όπου κυριαρχεί η ελευθερία του Τύπου, υπερίσχυσε μία άποψη και η άρνηση να συζητηθεί το περιεχόμενο, τα θέματα στα οποία αναφέρθηκα», πρόσθεσε ο γερμανός συγγραφέας.

Το 2006 είχε ξεσπάσει σάλος όταν ο Γκρας, ο οποίος θεωρείται φιλελεύθερος αριστερός, αποκάλυψε στην αυτοβιογραφία του ότι στα 17 του χρόνια, προσφέρθηκε ως εθελοντής να ενταχθεί στα Ες-Ες στην διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Δεν είχε αποκαλύψει το γεγονός ως τότε, κάτι που ώθησε ορισμένους να τον κατηγορήσουν για υποκρισία στη λογοτεχνική του καριέρα, καθώς επέκρινε την επιρροή της ναζιστικής κληρονομιάς και πρώην Ναζί στη Γερμανία.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου