ΔΙΕΘΝΗ

Βύθισαν το “πλοίο φάντασμα”

βύθισαν-το-πλοίο-φάντασμα-323768

Η Ακτοφυλακή των ΗΠΑ, με επαναλαμβανόμενες ριπές του πολυβόλου ενός σκάφους της, βύθισε το ακυβέρνητο ιαπωνικό "πλοίο φάντασμα" που η θάλασσα είχε παρασύρει κοντά στην Αλάσκα μετά το καταστροφικό περυσινό τσουνάμι.

Το ακυβέρνητο αλιευτικό Ryou-Un Maru, το οποίο αποτελούσε απειλή για τη ναυσιπλοΐα, βυθίστηκε γύρω στις 6:15 μ.μ. (τοπική ώρα, 05:15 της Παρασκευής ώρα Ελλάδας), σχεδόν πέντε ώρες αφότου το σκάφος της Ακτοφυλακής άνοιξε πυρ εναντίον του.

"Είναι επιβεβαιωμένο", δήλωσε ο αξιωματικός της Ακτοφυλακής Κιπ Ουάντλοου. "Το σκάφος βυθίστηκε και δεν αποτελεί πλέον κίνδυνο για την ναυσιπλοΐα στην περιοχή".

Το πλήρωμα του σκάφους της Ακτοφυλακής έστειλε το Ryou-Un Maru στο βυθό του ωκεανού με μια σειρά ριπές πολυβόλου 25 χιλιοστών, οι οποίες διήρκεσαν με διαλείμματα περίπου μία ώρα και στη συνέχεια σταμάτησαν καθώς το αλιευτικό πήρε φωτιά και άρχισε να παίρνει κλίση. Τα πυρά επαναλήφθηκαν έπειτα από διάλειμμα δύο ωρών και το σκάφος βυθίστηκε δύο ώρες αργότερα.

Ο Ιάπωνας ιδιοκτήτης του σκάφους είχε δηλώσει πως δεν σχεδιάζει να το διασώσει και ο Ουάντλοου δήλωσε πως το αλιευτικό ήταν προγραμματισμένο να πάει για παλιοσίδερα πριν ακόμη παρασυρθεί από το τσουνάμι.

Το Ryou-Un Maru ήταν ανάμεσα στα 1,5 εκατομμυρίου τόνων συντρίμμια που η ιαπωνική κυβέρνηση εκτιμά ότι παρέσυρε στη θάλασσα το τεράστιο τσουάμι που προκλήθηκε από τον περυσινό σεισμό στη Φουκουσίμα, δήλωσε ο Μπεν Σέρμα, εκπρόσωπος της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας για τους Ωκεανούς και την Ατμόσφαιρα (NOAA).

Σημειώνεται ότι όταν άρχισε η επιχείρηση βύθισής του βρισκόταν περίπου 195 ναυτικά μίλια από την Σίτκα της Αλάσκας, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Χρησιμοποιήθηκε άκατος για να εκτοξεύσει την οβίδα που πυρπόλησε το πλοίο, το οποίο πήρε φωτιά και άρχισε να παίρνει νερά, όπως δήλωσε ο υπαξιωματικός Κιπ Γουόντλοου στο Associated Press, ενώ μετά χρησιμοποιήθηκε μεγαλύτερη ποσότητα πυρομαχικών για να ολοκληρωθεί η επιχείρηση.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου