ΔΙΕΘΝΗ

Ολοταχώς προς την ύφεση η γερμανική οικονομία

ολοταχώς-προς-την-ύφεση-η-γερμανική-οι-181621

Εξαιρετικά ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για τη γερμανική οικονομία που αφορούν στο τέταρτο τρίμηνο του 2021. Μάλιστα, αρκετοί οικονομολόγοι προβλέπουν ότι η επόμενη ύφεση είναι προ των πυλών, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για το σύνολο της Ευρώπης. – κι αυτό, παρά τα εντυπωσιακά στοιχεία για τις οικονομίες της Γαλλίας και της Ισπανίας.

Συγκεκριμένα, η Στατιστική Υπηρεσία της Γερμανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι το ΑΕΠ της μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 0,7% στο διάστημα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου. Σε σύγκριση δε με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020, όταν η πανδημία έπληττε ακόμη πιο σφοδρά τη Γερμανία, η αύξηση έφτασε μόλις το 1,4%.

Σύμφωνα με τον Τόρστεν Σμιντ, επικεφαλής οικονομολόγο του ινστιτούτου RWI της Έσσης, η επιβράδυνση και, πιθανότατα, η συρρίκνωση είναι πολύ πιθανό να συνεχιστεί και κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Έτσι, με βάση τον ορισμό των ορισμό των οικονομολόγων, τα δύο συνεχόμενα τρίμηνα με αρνητικό πρόσημο θα σημάνουν μια νέα περίοδο ύφεσης.

Οι συνέπειες της «Όμικρον»

Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη τέτοια περίοδος καταγράφηκε στις αρχές του 2020, με το ξέσπασμα της πανδημίας – κάτι, άλλωστε, που συνέβη σε ολόκληρη την Ευρώπη και τον πλανήτη. Φαίνεται, όμως, ότι και σήμερα τα πράγματα δεν εξελίσσονται καλά, κάτι για το οποίο αναμφίβολα φέρει ευθύνη και η παραλλαγή «Όμικρον».

«Ο εξαιρετικά μεγάλος αριθμός νέων κρουσμάτων που παρατηρείται σήμερα επιβραδύνει την γερμανική οικονομία», επιβεβαιώνει ο αναλυτής του ινστιτούτου DIW, Σίμον Γιούνκερ. «Το ξέσπασμα της Όμικρον στην Κίνα και οι προσπάθειες της κινεζικής κυβέρνησης να την ελέγξει με σκληρά lockdown και κλεισίματα μονάδων είναι πιθανό να έχουν αρνητικές συνέπειες για την Ευρώπη», εκτιμά από την πλευρά του ο Βίνσεντ Στάμερ, του IfW.

Σε κάθε περίπτωση, η εξέλιξη αυτή προσθέτει ένα πονοκέφαλο στην κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς και στον υπουργό Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ, ο οποίος ταυτόχρονα έχει να αντιμετωπίσει και το πρόβλημα του αυξανόμενου πληθωρισμού. Ταυτόχρονα, μοιάζει να επιβεβαιώνει την άρνηση της Κριστίν Λαγκάρντ να προχωρήσει άμεσα σε αυξήσεις επιτοκίων και άρση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Αισιόδοξα μηνύματα από Γαλλία – Ισπανία

Την ίδια στιγμή, πάντως, οι επιδόσεις τόσο της Γαλλίας όσο και της Ισπανίας – δεύτερης και τέταρτης σε μέγεθος οικονομίας της ευρωζώνης – ήταν εντυπωσιακές για το ίδιο διάστημα. Συγκεκριμένα, στην πρώτη, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,7% στο τέταρτο τρίμηνο του 2021 και, έτσι, ο ρυθμός ανάπτυξης για το σύνολο του έτους διαμορφώθηκε στο 7%, που είναι και ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί από το 1969. Κι αυτό, αναμφίβολα, είναι κάτι που μπορεί να αξιοποιήσει και πολιτικά ο Εμανουέλ Μακρόν ενόψει των προεδρικών εκλογών του Απριλίου.

Όσο για την Ισπανία, ο ρυθμός ανάπτυξης για πέρυσι διαμορφώθηκε στο 5%, που είναι ο υψηλότερος μετά το 2000. Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν μοιάζει ικανοποιημένη, καθώς είχε θέσει στόχο το 6,5%, μετά την μεγάλη «βουτιά» του 2020, όταν το ισπανικό ΑΕΠ είχε συρρικνωθεί κατά 10,8%.

Επί της ουσίας, παρά τα αντιφατικά στοιχεία από τις διάφορες χώρες, η Ευρώπη οφείλει να εξετάσει πλέον και ένα ακόμη δυσμενές σενάριο για το μέλλον της: Αυτό του στασιμοπληθωρισμού, που μάλλον είναι το χειρότερο από όλα σε αυτή τη φάση.

ot.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου