ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση Μπάιντεν – Σολτς με «μενού» τις ρωσικές κινήσεις

συνάντηση-μπάιντεν-σολτς-με-μενού-183092

Η κρίση στην Ουκρανία θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης του Αμερικανού Προέδρου, Τζο Μπάιντεν, με τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, στις 7 Φεβρουαρίου, στον Λευκό Οίκο.

Όπως έχει γίνει σαφές από τις κινήσεις των δύο πλευρών σχετικά με την όξυνση στις σχέσεις Ρωσίας – Ουκρανίας, οι ΗΠΑ έχουν αναλάβει τον ρόλο του «κακού», ενώ η Γερμανία – που έχει πολλές οικονομικές δοσοληψίες με τη Ρωσία – του «καλού», ή έστω του πιο διαλλακτικού.

Ένα από τα «αγκάθια» είναι και ο αγωγός φυσικού αερίου NordStream 2 που συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία, αλλά έχει μπει στο «στόχαστρο» των ΗΠΑ, στην περίπτωση της επιβολής κυρώσεων στη Μόσχα εφόσον εισβάλλει στην Ουκρανία. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ πως «εάν η Ρωσία προχωρήσει σε εισβολή στην Ουκρανία με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, ο Nord Stream 2 δεν θα προχωρήσει».

Εκτός των άλλων θεμάτων οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν «την κοινή δέσμευσή τους να συνεχίσουν τον δρόμο της διπλωματίας καθώς και να ενώσουν τις προσπάθειές τους για να αποτρέψουν οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας», ανέφερε στην ανακοίνωσή της πάντως η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

newsit.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου