ΔΙΕΘΝΗ

Ιστορική συμφωνία για γενόσημο του χαπιού της Merck σε φτωχές χώρες

ιστορική-συμφωνία-για-γενόσημο-του-χα-195689

Σε μορφή φθηνού γενόσημου θα διατεθεί στις φτωχές χώρες το χάπι της Merck (MSD στην Ευρώπη) για τον κοροναϊό, χάρη σε συμφωνία της εταιρείας με τον οργανισμό Medicines Patent Pool (MPP) που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ.

Ο οργανισμός ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι σχεδόν 30 παρασκευαστές γενόσημων φαρμάκων υπέγραψαν συμφωνία για να παράγουν φθηνότερες βερσιόν του φαρμάκου, το οποίο σύμφωνα με κλινικές μελέτες μειώνει κατά 30% τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου από Covid-19.

Ανάλογη συμφωνία με την MPP έχει υπογράψει και η Pfizer.

Με τις συμφωνίες αυτές το κόστος των δύο θεραπειών περιορίζεται σε περίπου 20 δολάρια ανά ασθενή, αντί για τα 530 δολάρια που πληρώνει η αμερικανική κυβέρνηση για το χάπι της Pfizer και τα 712 δολάρια για το χάπι της Merck.

Η συμφωνία που διαπραγματεύτηκε με τη Merck η MPP επιτρέπει σε 27 παρασκευαστές γενόσημων φαρμάκων από την Ινδία, την Κίνα και άλλες χώρες στην Αφρική, την Ασία και τη Μέση Ανατολή να παράγουν τη δραστική ουσία μολνουπιραβίρη και τα υπόλοιπα συστατικά της θεραπείας για τον κοροναϊό.

Όπως ανέφερε η MPP, η συμφωνία προβλέπει τη διανομή του χαπιού σε 105 λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες.

Οι δημιουργοί της μολνουπιραβίρης, οι οποίοι είναι εκτός από τη Merck η εταιρία Ridgeback Biotherapeutics και το Πανεπιστήμιο Έμορι, δεν θα λάβουν αποζημίωση για τη γενόσημη μορφή της θεραπείας.

«Είναι ένα κρίσιμο βήμα προς τη διασφάλιση της παγκόσμιας πρόσβασης σε μια θεραπεία που χρειάζεται επειγόντως κατά της COVID-19 και είμαστε βέβαιοι πως, καθώς οι παρασκευαστές εργάζονται σε στενή συνεργασία με τις ρυθμιστικές αρχές, οι αναμενόμενες θεραπείες θα καταστούν γρήγορα διαθέσιμες» δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της MPP, Τσαρλς Γκορ.

in.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου