ΔΙΕΘΝΗ

Συνελήφθη Ιταλίδα νοσηλεύτρια που έκανε ψεύτικες δόσεις του εμβολίου σε αντιεμβολιαστές

συνελήφθη-ιταλίδα-νοσηλεύτρια-που-έκ-202116

Η ιταλική αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη μιας νοσηλεύτριας στο Παλέρμο που φέρεται ότι προσποιούνταν ότι εμβολίαζε αντιεμβολιαστές κατά του κοροναϊού, προκειμένου εκείνοι να μπορέσουν να εκδώσουν τα υγειονομικά διαβατήρια που θα τους επέτρεπαν να ταξιδέψουν, αλλά και να εισέλθουν σε μπαρ, εστιατόρια και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς σε όλη τη χώρα.

Το βίντεο που την «έκαψε»

Οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν κρυφή κάμερα για να βιντεοσκοπήσουν την 58χρονη νοσηλεύτρια που εργαζόταν σε εμβολιαστικό κέντρο στην πρωτεύουσα της Σικελίας. Το βίντεο, που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στο Twitter, απεικονίζει την εργαζόμενη να γεμίζει μια σύριγγα με μια δόση εμβολίου κατά του κοροναϊού και στη συνέχεια να την αδειάζει σε ένα χαρτομάντιλο, πριν προσποιηθεί ότι εμβολιάζει τα μπράτσα αντιεμβολιαστών.

Η αστυνομία υποστηρίζει μάλιστα ότι και η αναμνηστική δόση που υποτίθεται ότι είχε λάβει η ίδια ήταν ψεύτικη, ενώ προχώρησε στη σύλληψή της με τις κατηγορίες της απάτης και της κατάχρησης.

Μάστιγα οι ψεύτικοι εμβολιασμοί στην Ιταλία

Δεν είναι η πρώτη φορά που μια ιταλίδα νοσηλεύτρια συλλαμβάνεται για το συγκεκριμένο αδίκημα. Δεκάδες επαγγελματίες υγείας, ανάμεσά τους και τουλάχιστον τρεις γιατροί, έχουν συλληφθεί ή βρίσκονται υπό έρευνα με την υποψία ότι χορηγούν ψεύτικα εμβόλια τους τελευταίους μήνες, με ορισμένους να λαμβάνουν έως και €400 για τις υπηρεσίες τους.

Την περασμένη Τετάρτη, μια ιταλίδα νοσηλεύτρια από την Ανκόνα συνελήφθη με την κατηγορία ότι χορήγησε ψεύτικες δόσεις τουλάχιστον σε 45 άτομα. Η επαγγελματίας υγείας φέρεται να άδειαζε τα εμβόλια σε έναν κάδο ιατρικών αποβλήτων.

Σύμφωνα με ερευνητές, οι διαδηλωτές κατά των εμβολίων είναι πρόθυμοι να πληρώσουν ακόμη και €300 για την υπηρεσία, προκειμένου να λάβουν το νέο ενισχυμένο πράσινο διαβατήριο της ιταλικής κυβέρνησης. Από τον Δεκέμβριο και έπειτα, το έγγραφο αυτό είναι απαραίτητο για να έχει κανείς πρόσβαση σε κινηματογράφους, γυμναστήρια, νυχτερινά κέντρα και γήπεδα, αλλά και για να μπορέσει να καθίσει στο εσωτερικό μπαρ και εστιατορίων.

Δεύτερη φορά στο ίδιο νοσοκομείο

Η νοσηλεύτρια που συνελήφθη την Παρασκευή στο Παλέρμο είναι η δεύτερη εργαζόμενη του συγκεκριμένου νοσοκομείου που καταλήγει στη φυλακή. Στις 21 Δεκεμβρίου, οι σικελικές αρχές ξεσκέπασαν και άλλη μια φερόμενη απάτη με την εμπλοκή δεκάδων αντιεμβολιαστών – ανάμεσα στους οποίους και ένας αστυνομικός – που κατέβαλλαν στη νοσηλεύτρια ακόμη και €400 για τις ψεύτικες δόσεις.

Η γυναίκα που αντιμετωπίζει κατηγορίες για διαφθορά και απάτη, προσφάτως ομολόγησε την ενοχή της και άρχισε να συνεργάζεται με τις αρχές, αποκαλύπτοντας λεπτομέρειες της απάτης καθώς επίσης και ονόματα συνεργών της. Η γυναίκα δήλωσε στους αστυνομικούς ότι πραγματοποιούσε ψεύτικους εμβολιασμούς επειδή είχε ανάγκη τα χρήματα για να υποστηρίξει τον γιο της που σπουδάζει στο πανεπιστήμιο. Επιπλέον, παραδέχτηκε ότι προμήθευε τους αντιεμβολιαστές με ψεύτικα πιστοποιητικά εμβολιασμού και αρνητικά αποτελέσματα τεστ κοροναϊού.

«Έχουμε ξεσκεπάσει τις σκοτεινές και απατηλές συνωμοσίες αυτών των σκληροπυρηνικών αντιεμβολιαστών που δεν διστάζουν να παραβιάσουν το νόμο», δήλωσε ο διοικητής της αστυνομίας του Παλέρμο, Λεοπόλντο Λαρίτσια, σε ανακοίνωσή του. «Αυτή η έρευνα δείχνει επίσης ότι, δυστυχώς, υπάρχουν ακόμη ανεμβολίαστοι επαγγελματίες υγείας που εργάζονται στα νοσοκομεία σε στενή επαφή με τους ασθενείς».

Αυστηρότερα μέτρα, εφευρετικότεροι αντιεμβολιαστές

Καθώς όλο και περισσότερες χώρες στην Ευρώπη εισάγουν αυστηρότερα μέτρα για να περιορίσουν την εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον, αυξανόμενοι αριθμοί αντιεμβολιαστών επιχειρούν να παρακάμψουν το νόμο για να αποκτήσουν υγειονομικά διαβατήρια.

Στις αρχές Δεκεμβρίου στην Μπιέλα, μια πόλη κοντά στο Τορίνο, ένας άνδρας εμφανίστηκε σε εμβολιαστικό κέντρο φορώντας… ψεύτικο χέρι από σιλικόνη. Αφού ολοκλήρωσε το γραφειοκρατικό μέρος της διαδικασίας, που συμπεριλαμβάνει την υπογραφή δήλωσης συναίνεσης ενώπιον του γιατρού, ο άνδρας, ένας 50χρονος οδοντίατρος, σήκωσε το μανίκι της μπλούζας του και πρότεινε το ψεύτικο χέρι του για να εμβολιαστεί.

Όταν όμως η νοσηλεύτρια κοίταξε προσεκτικά το άκρο και αισθάνθηκε την υφή του, του ζήτησε να βγάλει την μπλούζα του. Έτσι το σχέδιό του ναυάγησε και επιχείρησε να πείσει τους επαγγελματίες υγείας να κάνουν τα στραβά μάτια.

Η παραλλαγή Όμικρον ευθύνεται πλέον για περισσότερες από το 80% των νέων λοιμώξεων στην Ιταλία, ενώ οι ημερήσιοι αριθμοί έχουν αρχίσει να εμφανίζουν μειωτική τάση τις τελευταίες ημέρες. Η Ρώμη αναμένεται να έχει αγγίξει εμβολιαστική κάλυψη της τάξης του 95% μέχρι το Μάιο.

Με πληροφορίες από Guardian

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου