ΔΙΕΘΝΗ

Συνελήφθη ο «μυστηριώδης μοτοσικλετιστής» για το έγκλημα στις Άλπεις που στοιχειώνει 10 χρόνια τη χώρα

συνελήφθη-ο-μυστηριώδης-μοτοσικλετ-207018

Στη σύλληψη ενός άνδρα προχώρησαν οι αστυνομικές αρχές της Γαλλίας για τις δολοφονίες μελών βρετανικής οικογένειας και ενός ποδηλάτη στη γαλλικές Άλπεις το 2012.

Οι νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο δολοφόνος είχε ανακριθεί και συλληφθεί για το έγκλημα και πριν από επτά ολόκληρα χρόνια, ωστόσο είχε αφεθεί ελεύθερος. Τότε είχε γίνει γνωστός στο Τύπο με το όνομα «μυστηριώδης μοτοσικλετιστής». Η αστυνομία της Γαλλίας προχώρησε εκ νέου στη σύλληψή του και στην κατάθεσή του εντοπίστηκαν ανακρίβειες.

Οι δικηγόροι που εμπλέκονται στην υπόθεση παρόλο που αρνήθηκαν να κατονομάσουν τον άνδρα, επιβεβαίωσαν ότι είναι ο «μυστηριώδης μοτοσικλετιστής», δηλαδή ο άνδρας που πριν από 10 χρόνια εθεάθη να απομακρύνεται από τον τόπο του εγκλήματος, που έλαβε χώρα κοντά στη λίμνη Annecy και έμοιαζε χαμένος.

Οι εισαγγελικές αρχές που τον ανακρίνουν για το ειδεχθές έγκλημα που είχε συγκλονίσει και εξακολουθεί να απασχολεί τη γαλλική κοινή έχουν προτείνει την προφυλάκισή του. Πρόκειται για μια υπόθεση η οποία μέχρι προσφάτως έμοιαζε άλυτη με πολλές συλλήψεις, ακόμα και μέλους της οικογένειας αλλά και μία αυτοκτονία.

Το έγκλημα στις γαλλικές Άλπεις και ο δράστης που καταζητούνταν για 10 χρόνια

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 2012 κοντά στην λίμνη Annecy στις γαλλικές Άλπεις σημειώθηκε το έγκλημα που ακόμα δεν είχε εξιχνιαστεί. Ο 50χρονος επιχειρηματίας Saad al-Hilli, η 47χρονη σύζυγός του Iqbal, η 74χρονη πεθερά του Suhaila al-Allaf πυροβολήθηκαν εν ψυχρώ μέσα στο αυτοκίνητό τους.

Η τετράχρονη κόρη τους Zeena γλίτωσε καθώς κρύφτηκε πίσω από τα καθίσματα, στο χώρο που οι επιβάτες απλώνουν τα πόδια τους ενώ η επτάχρονη αδελφή της πυροβολήθηκε και χτυπήθηκε με τη λαβή του όπλου αλλά κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή.

Λίγο πιο μακριά, ο 45χρονος ποδηλάτης Sylvain Mollier έχασε τη ζωή του μέσα σε ένα λουτρό αίματος, αφού δέχθηκε 7 σφαίρες εξ επαφής σε στάση κοντά στη λίμνη.

Ο μοτοσικλετιστής που αφέθηκε ελεύθερος

Τον Νοέμβριο του 2013 κυκλοφόρησε φωτογραφία του βασικού ύποπτου. Ενός μοτοσικλετιστή με μουσάκι που φορούσε ένα σπάνιο μαύρο κράνος, από το οποίο κατασκευάστηκαν μόνο περίπου 8.000. Η σύλληψη του μοτοσικλετιστή πραγματοποιήθηκε το 2015. Ήταν ένας επιχειρηματίας από τη Λυών.

Ο ίδιος ισχυρίστηκε στην αστυνομία ότι επέστρεφε στο σπίτι του από ένα ταξίδι με αλεξίπτωτο πλαγιάς στις Άλπεις και τότε αφέθηκε ελεύθερος χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες.

Η δεύτερη σύλληψη την Τρίτη

Ωστόσο, το πρωί της Τρίτης, επτά χρόνια μετά από την πρώτη σύλληψη και μία δεκαετία από το έγκλημα, ο άνδρας συνελήφθη ξανά στο σπίτι στη Λυών όπου μένει με τη σύζυγο και τα παιδιά του. Οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι υπήρχαν «ασυνέπειες στο άλλοθί του». Ο άνδρας κρατείται ως ύποπτος για «δολοφονίες και απόπειρες δολοφονίας», ενώ ο συνήγορός του, Jean-Christophe Basson-Larbi, επικαλέστηκε την αθωότητά του και μίλησε για δικαστικό σφάλμα

Για την θέση του πελάτη του τόνισε ότι αυτή δε έχει αλλάξει: «Έκανε βόλτα, πήγε σε αυτή την περιοχή για συγκεκριμένο λόγο. Ο καιρός ήταν καλός, περιπλανιόταν σε μονοπάτια που δεν γνώριζε γιατί δεν χρησιμοποιούσε το GPS του. Μπορεί να συναντήθηκε με οδηγούς, αλλά όχι με την οικογένεια που δολοφονήθηκε.

Ωστόσο, οι ερευνητές εντόπισαν τώρα αποκλίσεις στην κατάθεσή του, ενώ τον ανέκριναν σε ασφαλές αστυνομικό τμήμα στο Chambery. Η εισαγγελέας του Annecy ανέφερε σε ανακοίνωσή της: «Ένα άτομο τέθηκε υπό κράτηση στις 12 Ιανουαρίου 2022 στις 8:05 π.μ. από τους ερευνητές σε σχέση με τη δολοφονία της οικογένειας Al-Hilli και του Sylvain Mollier».

Συγγενείς θυμάτων: Είμαι αισιόδοξος

Οαδελφός του θύματος Saad al-Hilli, Zaid, 62 ετών, μιλώντας στην MailOnline, δήλωσε ότι είναι «αισιόδοξος» ότι η δικαιοσύνη θα επικρατήσει τελικά.

«Είναι θετικό το ότι έγινε μια σύλληψη και είμαι αισιόδοξος ότι κάτι θα βγει από αυτό, ότι επιτέλους θα υπάρξει μια καταδίκη. Ωστόσο, σε αυτό το στάδιο δεν πρόκειται να παρασυρθώ, καθώς έχουμε ξαναβρεθεί εδώ. Ελπίζω ότι αυτή η τελευταία σύλληψη δεν έγινε μόνο για να δείξει ότι οι αρχές στη Γαλλία κάνουν κάτι .Με όλα όσα έχουν συμβεί στο παρελθόν, είμαι πολύ επιφυλακτικός απέναντι σε αυτή την έρευνα, αλλά πρέπει να ελπίζω ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη», σημείωσε

Η υπόθεση έμεινε ενεργή παρόλο που έμοιαζε απίθανο να λυθεί

Παρά την τεράστια έρευνα στην οποία συμμετείχαν 100 Γάλλοι χωροφύλακες και σχεδόν 40 αστυνομικοί του Ηνωμένου Βασιλείου, ο δράστης (ή οι δράστες) δεν έχουν συλληφθεί ποτέ, γεγονός που οδήγησε σε διατυπώσεις πως οι Γάλλοι θεωρούν την υπόθεση άλυτη.

Ωστόσο, η εισαγγελέας του, Line Bonnet-Mathis, επιβεβαίωσε πρόσφατα ότι η έρευνα εξακολουθεί να είναι πολύ ενεργή. Επιβεβαίωσε μάλιστα ότι οι ιατροδικαστές από το τμήμα ερευνών της χωροφυλακής του Chambery είχαν επιστρέψει στον τόπο του εγκλήματος.

Ερωτηθείσα για τη δεύτερη σύλληψη του υπόπτου η Bonnet-Mathis δήλωσε: «Έχουν γίνει πολλές συλλήψεις σε αυτή την υπόθεση, οπότε δεν πρέπει να παρασυρθούμε. Δεν θα πω περισσότερα μέχρι να ακουστεί ο ύποπτος. Είχαμε ήδη μια αυτοκτονία μετά από αστυνομική κράτηση σε αυτή την υπόθεση, οπότε πρέπει να παραμείνουμε προσεκτικοί και μετρημένοι για την έκβασή της.

Αυτοκτονία μετά από κράτηση για την υπόθεση

Τον Ιούνιο του 2014, ο Patrice Menegaldo, πρώην στρατιώτης της Γαλλικής Λεγεώνας των Ξένων, αυτοκτόνησε αφού ανακρίθηκε για την υπόθεση. Άφησε ένα σημείωμα αυτοκτονίας που αναφερόταν στους φόνους των Άλπεων, μετά την ανάκρισή του από τους ντετέκτιβ του Chambery.

Η αστυνομία δήλωσε αργότερα ότι η σύλληψή του αφορούσε μια «ακρόαση ρουτίνας διάρκειας περίπου δύο ωρών», λέγοντας ότι ο Menegaldo αντιμετωπίστηκε ως πιθανός μάρτυρας του εγκλήματος και όχι ως ύποπτος για φόνο.

Ο Μενεγκάλντο ήταν ένα από τα πολλά άτομα που έχουν ανακριθεί στο πλαίσιο της έρευνας, αλλά σε κανένα δεν έχουν απαγγελθεί ποτέ κατηγορίες. Ο αδελφός του κ. al-Hilli, Zaid, ο οποίος τώρα δηλώνει αισιόδοξος συνελήφθη ως ύποπτος για φόνο το 2013, αλλά αργότερα του ανακοινώθηκε ότι δεν θα αντιμετωπίσει περαιτέρω κατηγορίες, αφού η αστυνομία διαπίστωσε ότι δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία για κάτι τέτοιο. Τα αδέλφια είχαν στενή σχέση αλλά κάποιες οικονομικές διαφωνίες μετά τον θάνατο της μητέρας τους.

Το μυστήριο που συνεχίζεται για χρόνια με πολλές συλλήψεις

Ο πρώην τοπικός αστυνομικός Eric Devouassoux, εκπαιδευμένος σκοπευτής που αποθήκευε όπλα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στο σπίτι του, συνελήφθη τον Φεβρουάριο του 2014 σε σχέση με την τραγωδία, αλλά αργότερα αθωώθηκε.

Επίσης ένας Ιρακινός κρατούμενος, γνωστός ως κ. S, ο ανακρίθηκε αφού ισχυρίστηκε ότι του είχε προσφερθεί «ένα μεγάλο χρηματικό ποσό» για να σκοτώσει Ιρακινούς που ζούσαν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η αστυνομία έχει επίσης εξέτασε αν ο καταδικασμένος δολοφόνος Nordahl Lelandais εμπλέκεται στους θανάτους. Ο κ. Lelandis έχει καταδικαστεί για τη δολοφονία ενός 23χρονου στρατιώτη και ομολόγησε τη δολοφονία μιας οκτάχρονης μαθήτριας.

Το 2021, ντετέκτιβ δήλωσαν ότι ερευνούσαν μια πιθανή σχέση μεταξύ των δολοφονιών και μιας συμμορίας πληρωμένων δολοφόνων με έδρα το Παρίσι. Οι σφαίρες από πιστόλι που βρέθηκαν στο σπίτι ενός μέλους, πρώην αξιωματικού της αστυνομικής υπηρεσίας πληροφοριών, ήταν του ίδιου διαμετρήματος με αυτές που εκτοξεύτηκαν από το αντίκα Luger PO6 που χρησιμοποιήθηκε για τη δολοφονία των Al-Hillis.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου