ΔΙΕΘΝΗ

Σε ισόβια για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας καταδικάστηκε πρώην συνταγματάρχης του καθεστώτος Ασάντ

σε-ισόβια-για-εγκλήματα-κατά-της-ανθρω-208371

Καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη ο πρώην συνταγματάρχης των υπηρεσιών Πληροφοριών της Συρίας, Ανουάρ Ρασλάν, για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας επί καθεστώτος Μπασάρ Αλ Άσαντ, με τους φόνους 58 ανθρώπων και τον βασανισμό 4.000 άλλων στο κέντρο κράτησης αλ Χάτιμπ, γνωστό και ως παράρτημα 251 ή αλλιώς «κόλαση επί της γής», στη Δαμασκό μέχρι το 2012.

Η απόφαση για ισόβια είναι ιστορική καθώς η δίκη αυτή αποτελεί την πρώτη που διεξάγεται παγκοσμίως για τις ωμότητες που διαπράχθηκαν επί καθεστώτος Μπασάρ Αλ Άσαντ, σχεδόν έντεκα χρόνια μετά την εξέγερση στη Συρία. Τα εγκλήματα που αποδίδονται στο συριακό καθεστώς έχουν καταγραφεί από ακτιβιστές και μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων και εξετάστηκαν σε γερμανικό δικαστήριο.

Υπενθυμίζεται πως, από το πρώτο σκέλος της δίκης, το ανώτατο δικαστήριο του Κόμπλεντς καταδίκασε τον Εγιάντ αλ Γάριμπ, πρώην μέλος των υπηρεσιών Πληροφοριών της Συρίας, σε φυλάκιση τεσσάρων ετών και έξι μηνών, τον περασμένο Φεβρουάριο.

Στη διάρκεια της δίκης του Ανουάρ Ράσλαν, κατέθεσαν περισσότεροι από 80 μάρτυρες, ανάμεσά τους 12 λιποτάκτες και πολλά θύματα που αναφέρθηκαν στα βασανιστήρια που υπέστησαν σε αυτό το μυστικό κέντρο κράτησης, με τις μαρτυρίες να είναι τρομακτικές.

newsit.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου