ΔΙΕΘΝΗ

Ερχεται αριθμός κρουσμάτων – σοκ την επόμενη εβδομάδα στην Ίνδια

ερχεται-αριθμός-κρουσμάτων-σοκ-την-208382

Ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού στις μεγάλες πόλεις της Ινδίας, όπως στο Νέο Δελχί και τη Βομβάη, ενδέχεται να φτάσει στην κορύφωσή του την επόμενη εβδομάδα, ενώ ήδη αγγίζει τις 250.000 ημερησίως.

Το προηγούμενο 24ωρο καταγράφηκαν στην Ινδία 247.417 νέα κρούσματα κορονοϊού, αριθμός περισσότερο από 30 φορές υψηλότερος σε σχέση με ένα μήνα νωρίτερα, κυρίως εξαιτίας του ιδιαίτερα μεταδοτικού παραλλαγμένου στελέχους Όμικρον του κορονοϊού, το οποίο κυριαρχεί στη χώρα εκτοπίζοντας το Δέλτα.

Συνολικά στην Ινδία έχουν καταγραφεί 36,32 εκ. κρούσματα, τα περισσότερα παγκοσμίως μετά τις ΗΠΑ.

“Σύμφωνα με τη δική μας μοντελοποίηση και αυτή άλλων, οι μεγάλες ινδικές πόλεις θα δουν την κορύφωση των κρουσμάτων γύρω στις 20 Ιανουαρίου, με την κορύφωση στο σύνολο της χώρας να ενδέχεται να σημειώνεται λίγο αργότερα, στις αρχές Φεβρουαρίου”, δήλωσε ο Γκάουταμ Μενόν καθηγητής φυσικής και βιολογίας στο πανεπιστήμιο Ashoka.

Αριθμοί ρεκόρ σε Νέο Δελχί και Βομβάη

Την προηγούμενη Παρασκευή καταγράφηκε στη Βομβάη αριθμός ρεκόρ νέων κρουσμάτων, 20.971, όμως έκτοτε ο αριθμός τους μειώνεται. Αξιωματούχοι της πόλης επισημαίνουν ότι επιβραδύνεται και ο ρυθμός των μολύνσεων, ενώ σχεδόν το 80% των κλινών των νοσοκομείων να παραμένουν άδειες.

Σήμερα το Νέο Δελχί ανακοίνωσε περισσότερα από 27.500 νέα κρούσματα, αριθμός που πλησιάζει το ρεκόρ που έχει καταγραφεί στην πόλη, και ο υπουργός Υγείας δήλωσε σε τοπικά μέσα ενημέρωσης αυτή την εβδομάδα ότι ο αριθμός των μολύνσεων ίσως αρχίσει να μειώνεται τις επόμενες λίγες ημέρες.

Ομοσπονδιακοί και πολιτειακοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι τα περισσότερα κρούσματα σε αυτό το τρίτο κύμα της πανδημίας εμφανίζουν ήπια συμπτώματολογία, ενώ οι νοσηλείες και οι θάνατοι είναι λιγότεροι σε σχέση με το προηγούμενο κύμα του Απριλίου και του Μαΐου στη διάρκεια του οποίου πέθαναν χιλιάδες άνθρωποι.

“Η εμπειρία από άλλες χώρες μας λέει ότι είναι πιο πρακτικό να παρακολουθούμε τον αριθμό των νοσηλειών αντί για αυτόν των νέων κρουσμάτων”, δήλωσε ο Ραζίμπ Ντασγκούπτα, επικεφαλής του Κέντρου Κοινωνικής Ιατρικής και Υγείας της Κοινότητας στο πανεπιστήμιο Jawaharlal Nehru του Νέου Δελχί.

“Μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις, όπως τα lockdown, χάνουν ολοένα και περισσότερο το νόημά τους μπροστά στη γοργή και αμείλικτη εξάπλωση”, πρόσθεσε.

Lockdown σε πολλές πόλεις

Ωστόσο πολλές πόλεις, όπως το Νέο Δελχί, έχουν επιβάλει νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας ή και lockdown στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Επίσης στην ινδική πρωτεύουσα έχουν κλείσει γραφεία, εστιατόρια και σχολεία.

Στην Ινδία περίπου το 70% των ενηλίκων (939 εκ. άνθρωποι) έχουν εμβολιαστεί πλήρως. Στο μεταξύ ξεκίνησε τη Δευτέρα η εκστρατεία για τη χορήγηση αναμνηστικής δόσης εμβολίου κατά της covid-19 για τους ηλικιωμένους, όσους έχουν συννοσηρότητες και τους υγειονομικούς. Οι έφηβοι άνω των 15 ετών έχουν αρχίσει να εμβολιάζονται από την προηγούμενη εβδομάδα.

Ωστόσο ανησυχία προκαλεί στις αρχές η θρησκευτική γιορτή Gangasagar Mela, που διοργανώνεται αύριο και το Σάββατο στις όχθες του ποταμού Γάγγη, στο κρατίδιο της Δυτικής Βεγγάλης, όπου αναμένεται να συγκεντρωθούν έως και ένα εκατομμύριο πιστοί ινδουιστές.

newsit.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου