ΔΙΕΘΝΗ

Αγνωστος ο αριθμός των νεκρών από τις ταραχές στο Καζακστάν

αγνωστος-ο-αριθμός-των-νεκρών-από-τις-τ-213588

Ο πρόεδρος του Καζακστάν ισχυρίστηκε σήμερα ότι ξένοι «μαχητές» από άλλες χώρες της Κεντρικής Ασίας, του Αφγανιστάν και της Μέσης Ανατολής συμμετείχαν στις πρόσφατες θανατηφόρες ταραχές τις οποίες χαρακτήρισε «τρομοκρατική επίθεση».

«Τρομοκρατική επίθεση»

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι πρόκειται για μια τρομοκρατική επίθεση, μια οργανωμένη και καλά προετοιμασμένη ενέργεια κατά του Καζακστάν με τη συμμετοχή ξένων μαχητών από χώρες της Κεντρικής Ασίας, συμπεριλαμβανομένου του Αφγανιστάν.

Συμμετείχαν επίσης μαχητές από χώρες της Μέσης Ανατολής», δήλωσε ο Κασίμ-Ζομάρτ Τοκάγεφ, σύμφωνα με ανακοίνωση των υπηρεσιών του μετά από επικοινωνία του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Ζημιές σε 1.300 επιχειρήσεις

Εκτίμησε ότι περίπου 1.300 επιχειρήσεις υπέστησαν ζημιές, συμπεριλαμβανομένων «100 εμπορικών κέντρων και τραπεζών», που δέχθηκαν επιθέσεις, όπως είπε.

Περίπου 500 αυτοκίνητα της αστυνομίας πυρπολήθηκαν επίσης, πρόσθεσε ο Καζάκος ηγέτης. Σύμφωνα με τον ίδιο, «η οικονομική ζημιά για το κράτος ενδέχεται να ανέρχεται σε δύο έως τρία δισεκατομμύρια δολάρια». Έκανε λόγο, για ακόμη μια φορά, για «πολλά θύματα μεταξύ της αστυνομίας και των πολιτών».

Αγνωστος ο αριθμός των θυμάτων

Το Καζακστάν δεν έχει δώσει ακόμη ακριβή απολογισμό για τα θύματα από τις ταραχές, εκτός από το ότι δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων 16 αστυνομικοί.

Οι αρχές του Καζακστάν, με την υποστήριξη της Ρωσίας, κατηγορούν διεθνείς «τρομοκρατικές» δυνάμεις ότι βρίσκονται πίσω από τις αιματηρές ταραχές, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν παράσχει συγκεκριμένες πληροφορίες για αυτόν τον ισχυρισμό τους.

in.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου