ΔΙΕΘΝΗ

Σουδάν: Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στο Χαρτούμ – Ενας νεκρός

σουδάν-συνεχίζονται-οι-διαδηλώσεις-σ-215126

Ένας διαδηλωτής σκοτώθηκε σήμερα στο Σουδάν από τις δυνάμεις ασφαλείας, σύμφωνα με τους γιατρούς, στη διάρκεια νέων διαδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν κατά των στρατιωτικών που βρίσκονται στην εξουσία μετά το πραξικόπημα του Οκτωβρίου.

Οι νέες κινητοποιήσεις, που κατεστάλησαν και πάλι από το καθεστώς, πραγματοποιήθηκαν μία ημέρα αφού ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι θα καλέσει σε συνομιλίες τους στρατιωτικούς ηγέτες του Σουδάν, πολιτικά κόμματα και άλλες οργανώσεις με στόχο την εξεύρεση λύσης στην κρίση.

Το στρατιωτικό πραξικόπημα υπό την ηγεσία του αρχηγού των ένοπλων δυνάμεων, του στρατηγού Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, την 25η Οκτωβρίου, τερμάτισε τη διαδικασία μετάβασης προς μια αμιγώς πολιτική κυβέρνηση στο Σουδάν, σχεδόν δύο χρόνια μετά την πτώση του στρατηγού Όμαρ αλ Μπασίρ, του δικτάτορα που έμεινε στην εξουσία για σχεδόν τρεις δεκαετίες.

Στο Χαρτούμ

Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σήμερα στο Χαρτούμ για να διαμαρτυρηθούν κατά του πραξικοπήματος, ενώ άλλοι βγήκαν στους δρόμους της Ομντουρμάν, τη δίδυμη πόλη της πρωτεύουσας, αλλά και σε άλλες περιοχές.

Οι κινητοποιήσεις τερματίστηκαν μόλις έπεσε το σκοτάδι.

Οι γιατροί διαδηλώνουν

Οι δυνάμεις ασφαλείας προσπάθησαν να διαλύσουν το πλήθος κάνοντας χρήση δακρυγόνων, την ώρα που κατευθυνόταν προς το προεδρικό μέγαρο στο Χαρτούμ.

«Όχι, όχι στο στρατιωτικό καθεστώς», φώναζαν οι συγκεντρωμένοι, κρατώντας σημαίες του Σουδάν.

Νεκρός 26χρονος

Ένας 26χρονος διαδηλωτής σκοτώθηκε όταν χτυπήθηκε στον λαιμό από το κάνιστρο ενός δακρυγόνου που έριξαν οι δυνάμεις ασφαλείας, επεσήμανε σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Σουδανών Γιατρών, που στηρίζει το κίνημα διαμαρτυρίας.

Μετά το πραξικόπημα της 25ης Οκτωβρίου τουλάχιστον 62 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την καταστολή των κινητοποιήσεων, σύμφωνα με τους γιατρούς.

Ένας έφηβος υπέκυψε σήμερα στα τραύματα που είχε υποστεί στον λαιμό από «σφαίρες» στη διάρκεια των διαδηλώσεων της Πέμπτης, επεσήμανε η ίδια πηγή.

Οι στρατιωτικές αρχές διαψεύδουν τακτικά ότι κάνουν χρήση πραγματικών σφαιρών εναντίον των διαδηλωτών και έχουν επισημάνει ότι πολλά μέλη των δυνάμεων ασφαλείας έχουν τραυματιστεί στη διάρκεια συγκρούσεων με τους διαδηλωτές.

Γιατροί στις κινητοποιήσεις

Γιατροί, φορώντας τις λευκές μπλούζες τους, συμμετείχαν σήμερα στις κινητοποιήσεις.

Χθες Σάββατο η Κεντρική Επιτροπή Σουδανών Γιατρών είχε ανακοινώσει ότι τα μέλη της θα συμμετέχουν στις πορείες και θα παραδώσουν ένα υπόμνημα σε αξιωματούχους του ΟΗΕ, στο οποίο καταγγέλλουν τις πρόσφατες «επιθέσεις που διέπραξαν οι δυνάμεις του πραξικοπήματος» εναντίον ιατρικών εγκαταστάσεων.

Ο πρωθυπουργός του Σουδάν και πολιτικό πρόσωπο της μετάβασης Αμπντάλα Χάμντοκ παραιτήθηκε από τη θέση του την προηγούμενη εβδομάδα. Στις 21 Νοεμβρίου, και αφού παρέμεινε ένα μήνα σε κατ’ οίκον περιορισμό, ο Χάμντοκ είχε αναλάβει και πάλι τα καθήκοντά του.

Από την προηγούμενη εβδομάδα οι στρατιωτικοί είναι οι μοναδικοί που βρίσκονται στην εξουσία. Ο Μπουρχάν, που έχει παρατείνει κατά δύο χρόνια τη θητεία του, εξακολουθεί να υπόσχεται ότι τον Ιούλιο του 2023 θα διεξαχθούν εκλογές στο Σουδάν.

in.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου