ΔΙΕΘΝΗ

Τέλος τα F35 για την Τουρκία

τέλος-τα-f35-για-την-τουρκία-219919

Το πρόγραμμα των αμερικανικών F-35 κλείνει οριστικά για την Άγκυρα με τον Ταγίπ Ερντογάν να προσπαθεί να κρύψει την… πίκρα του, θριαμβολογώντας για την εγχώρια αμυντική βιομηχανία και δίνοντας υποσχέσεις για τουρκικό μαχητικό έως το 2023.

Υποστήριξε μάλιστα ότι προετοιμάζει την Τουρκία για τους πολέμους του μέλλοντος.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του σε εκδήλωση με τίτλο «Εθνικές Τεχνολογίες και Νέες Επενδύσεις», ανέφερε:

«Τώρα ανεβάζουμε τον πήχη ψηλότερα. Προετοιμάζουμε τη χώρα μας για το πολεμικό περιβάλλον του μέλλοντος, ανεβάζοντάς την ψηλότερα», σημείωσε δίνοντας μάλιστα έναν καινούριο ορισμό στην αμυντική βιομηχανία, βλέποντάς την ως ένα «υπερπολιτικό πεδίο».

Αφού εξήρε την ικανότητα κατασκευής πολεμικών πλοίων και μη επανδρωμένων οχημάτων, ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε την ημερομηνία της ολοκλήρωσης του εγχώριου μαχητικού αεροσκάφους, το οποίο θα είναι έτοιμο το 2023.

«Είμαστε μεταξύ των 10 κορυφαίων χωρών που μπορούν να σχεδιάσουν, κατασκευάσουν και συντηρήσουν τα δικά τους πολεμικά πλοία. Είμαστε πλέον μεταξύ των 3 κορυφαίων χωρών στον κόσμο στην παραγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Ελπίζω ότι το εθνικό μας μαχητικό αεροσκάφος θα βγει από το υπόστεγο το 2023 για να το δείξουμε σε όλο τον κόσμο. Αυτό το βήμα συνεχίζεται ταχύτατα και το εθνικό μας μαχητικό αεροσκάφος θα κάνει την πρώτη του πτήση το 2025 και θα πάρει τη θέση του στους ουρανούς το 2029 ως η δύναμη κρούσης της πολεμικής μας αεροπορίας», είπε ο τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με το sigmalive.

Εμπάργκο όπλων

Μάλιστα, καταδεικνύοντας το σοβαρό πρόβλημα της Τουρκίας στην προμήθεια οπλικών, ο Ερντογάν έκανε λόγο περί επιβολής εμπάργκο όπλων στη χώρα, σύμφωνα με τον Σκάι.

«Ζητήσαμε μη επανδρωμένα αεροσκάφη δεν τα έδωσαν. Κι εμείς κατασκευάσαμε τα δικά μας όπως το Αnka, το Bayraktar, το Αkinci και το Aksungur» , «ζητήσαμε αντιαεροπορικά συστήματα δεν μας τα έδωσαν. Κι εμείς πρώτα αγοράσαμε από άλλη χώρα και για την ώρα κατασκευάσαμε τα συστήματα Hisar, σύντομα θα έχουμε το Siper και αργότερα θα κάνουμε και πιο εξελιγμένο σύστημα» τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Ρίζες στην αρχαιότητα»

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από το μέλλον επέστρεψε στο παρελθόν, υποστηρίζοντας ότι η πολεμική βιομηχανία της Τουρκίας ξεκίνησε να αναπτύσσεται από τον 3ο αι. π. Χ.!

«Οι ρίζες της πολεμικής βιομηχανίας δεν είναι μια νέα έννοια για το τουρκικό έθνος. Ανάγεται στους προϊστορικούς χρόνους, στον 3ο αιώνα π.Χ.», ισχυρίστηκε ο Τούρκος πρόεδρος. «Οι Ούννοι έφτιαξαν διπλά καμπύλα τόξα με μεγάλη εμβέλεια και δύναμη κρούσης», υποστήριξε ο Ταγίπ Ερντογάν, ενώ υπενθύμισε ότι η Οθωμανική Αυτοκρατορία είχε αναπτύξει ναυπηγεία από τα πρώτα της χρόνια και ότι είχε ιδρύσει σώμα πυροβολικού πολύ πιο πριν από τους ευρωπαϊκούς στρατούς.

Η Οθωμανική Αυτοκρατορία, σύμφωνα με τον Ερντογάν, εξήγαγε πολλά προϊόντα, ειδικά κανόνια, τουφέκια και πλοία, στον κόσμο για αιώνες, ωστόσο άρχισε να χάνει την ηγετική της θέση σε αυτόν τον τομέα μετά τον 18ο αιώνα.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σημείωσε επίσης ότι οι εξελίξεις που ξεκίνησαν αρχικά με απειλές και συνεχίστηκαν με το εμπάργκο κατά την περίοδο της «Ειρηνευτικής Επιχείρησης» στην Κύπρο, αποκάλυψαν για άλλη μια φορά την ανάγκη για μια αυτάρκη αμυντική βιομηχανία.

«Σήμερα η τουρκική αμυντική βιομηχανία υπό την εποπτεία της προεδρίας μας, έχει γίνει ένας από τους σημαντικότερους τομείς της χώρας μας», διατράνωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

in.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου