ΔΙΕΘΝΗ

Καζακστάν: Ο πρόεδρος της χώρας δηλώνει ότι η συνταγματική τάξη αποκαθίσταται

καζακστάν-ο-πρόεδρος-της-χώρας-δηλώνε-220288

Ο πρόεδρος του Καζακστάν, ο Κάσιμ-Γιομάρτ Τοκάγεφ, τόνισε σήμερα ότι η συνταγματική τάξη αποκαταστάθηκε κατά το μεγαλύτερο μέρος της στη χώρα της κεντρικής Ασίας, όπου μαίνονται αιματηρές ταραχές εδώ και ημέρες, σύμφωνα με ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του.

Το υπουργείο Εσωτερικών του Καζακστάν, σε χωριστό δελτίο Τύπου, ανέφερε ότι 26 «οπλισμένοι εγκληματίες» σκοτώθηκαν και πάνω από 3.000 συνελήφθησαν, ενώ στις τάξεις των δυνάμεων ασφαλείας έχασαν τη ζωή τους 18 αστυνομικοί και μέλη της εθνικής φρουράς από την έναρξη των κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας.

Ο κ. Τοκάγεφ θα απευθύνει διάγγελμα προς το έθνος σήμερα, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Τι συμβαίνει στο Καζακστάν

Χάος επικρατεί στο Καζακστάν εδώ και μερικές μέρες, καθώς διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους της χώρας για να διαμαρτυρηθούν για την κρίση του υγραερίου. Ωστόσο, σύντομα οι διαδηλώσεις μετατράπηκαν σε συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και των δυνάμεων ασφαλέιας του Καζακστάν.

Συγκεκριμένα, διαδηλώσεις ξέσπασαν το Σαββατοκύριακο στην πόλη Ζαναοζέν, μετά την πρωτοχρονιάτικη αύξηση των τιμών του υγραερίου πετρελαίου. Στη συνέχεια οι αναταραχές άρχισαν να εξαπλώνονται και σε άλλες πόλεις.

Την Τρίτη χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν εξαγριωμένοι στους δρόμους της Αλμάτι, της μεγαλύτερης πόλης της χώρας, για να διαμαρτυρηθούν. Η αστυνομία άρχισε να εκτοξεύει δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης προς τους διαδηλωτές.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος Κασίμ-Τζομάρτ Τοκάγιεφ επέβαλε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην πόλη, ενώ διέταξε τον στρατό να επέμβει για να αποκατασταθεί η τάξη και να τερματιστούν οι ταραχές.

Η αστυνομία της Αλμάτι ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι δεκάδες ταραξίες “εξαλείφθηκαν” στις διαδηλώσεις και τις ταραχές που συγκλονίζουν το Καζακστάν εδώ και μέρες.

Πλαφόν στις τιμές των καυσίμων

Η κυβέρνηση του Καζακστάν ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι έθεσε ανώτατο όριο για ένα εξάμηνο στις τιμές πώλησης των καυσίμων, με φόντο τις χαοτικές ταραχές στη χώρα, που τροφοδοτούνται από την οργή σχετικά με την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου.

Το μέτρο αυτό, που εξηγείται λεπτομερώς στον ιστότοπο του πρωθυπουργού της χώρας, στοχεύει να “σταθεροποιήσει την κοινωνικο-οικονομική κατάσταση” σε αυτήν τη χώρα της Κεντρικής Ασίας.

ΕΕ: Η ρωσική παρέμβαση στο Καζακστάν πρέπει να σεβαστεί την εθνική κυριαρχία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε τη Ρωσία να σεβαστεί την εθνική κυριαρχία και ανεξαρτησία του Καζακστάν, την ώρα που η Ρωσία στέλνει αλεξιπτωτιστές να βοηθήσουν να κατασταλεί η εξέγερση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απηύθυνε έκκληση για αυτοσυγκράτηση προς όλες τις πλευρές.

“Η βία πρέπει να σταματήσει. Καλούμε, επίσης, για αυτοσυγκράτηση από όλες τις πλευρές και μια ειρηνική επίλυση της κατάστασης. Τώρα, προφανώς, η ΕΕ είναι έτοιμη και πρόθυμη να στηρίζει έναν διάλογο στη χώρα”, τόνισε ένας εκπρόσωπος τύπου της Κομισιόν.

news247.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου