ΔΙΕΘΝΗ

Αποφυλακίσθηκε ο φοιτητής που είχε συλληφθεί στο Κάιρο

αποφυλακίσθηκε-ο-φοιτητής-που-είχε-συ-273236

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εκδηλώνουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης στην αποφυλάκιση του Αιγύπτιου φοιτητή Πάτρικ Τζάκι, ο οποίος σπούδαζε στην Μπολόνια της Ιταλίας και είχε συλληφθεί πριν από 22 μήνες στο Κάιρο.

«Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τους Ιταλούς, το πανεπιστήμιό μου στην Μπολόνια, τους συναδέλφους μου και όλους όσοι με στήριξαν», είπε ο Τζάκι, μόλις βγήκε από τη φυλακή.

Ο νεαρός επιστήμονας, 28 ετών, είχε επιστρέψει στο Κάιρο στις 4 Φεβρουαρίου του 2020, για σύντομες διακοπές. Την περίοδο εκείνη παρακολουθούσε μάστερ στην Μπολόνια. Οι αρχές της χώρας του, όμως, τον συνέλαβαν και σύμφωνα με τον ιταλικό τύπο, βασανίστηκε κυρίως για την στράτευσή του υπέρ των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων, αμφιφυλόφιλων και τρανσέξουαλ.

Μια ημέρα αργότερα, του απαγγέλθηκε μια σειρά βαρύτατων κατηγοριών: προτροπή σε βία, στην τρομοκρατία, σε ταραχές, διαχείριση του προφίλ του στο διαδίκτυο, με στόχο την υπονόμευση της δημοκρατικής σταθερότητας.

Επί σχεδόν δυο χρόνια, οι καθηγητές και συμφοιτητές του στην Μπολόνια, οργανώσεις και συνδικάτα, αλλά και δυο ιταλικές κυβερνήσεις, κινητοποιήθηκαν ασκώντας πίεση υπέρ της απελευθέρωσής του, θεωρώντας απόλυτα αβάσιμες τις κατηγορίες σε βάρος του.

Τελικά, στις 13 του περασμένου Σεπτεμβρίου, έπειτα από μια σχεδόν ατέλειωτη προφυλάκιση, ο Πάτρικ Τζάκι δικάστηκε για το περιεχόμενο ενός άρθρου του, με θέμα την κατάσταση της χριστιανικής μειονότητας των Κοπτών, στην Αίγυπτο.

Χθες, αποφασίσθηκε η αποφυλάκισή του, αλλά όχι και η αθώωσή του, αφού η επόμενη δικάσιμος έχει οριστεί για την 1η Φεβρουαρίου του 2022.

Η κυβέρνηση Ντράγκι εξέφρασε επίσημα την ικανοποίησή της και απόψε, στην Μπολόνια, οι συμφοιτητές του Τζάκι (η οποίοι τελείωσαν μόλις χθες το μάστερ τους) πρόκειται να γιορτάσουν τη θετική αυτή εξέλιξη.

newsit.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου