ΔΙΕΘΝΗ

Ποινή ρεκόρ σε λαθρέμπορο κεράτων ρινόκερου

ποινή-ρεκόρ-σε-λαθρέμπορο-κεράτων-ριν-274277

Ένας λαθρέμπορος κεράτων ρινόκερου καταδικάστηκε σε 14 χρόνια κάθειρξη από δικαστήριο στο Βιετνάμ, τη μεγαλύτερη ποινή που έχει επιβληθεί ποτέ στη χώρα για αυτού του είδους το αδίκημα, ανακοίνωσε σήμερα οργάνωση προστασίας του περιβάλλοντος.

Το Βιετνάμ αποτελεί ταυτόχρονα χώρα διέλευσης και μεγάλη αγορά για το παράνομο εμπόριο οργάνων ζώων και οι ειδικοί καταγγέλλουν εδώ και καιρό την ανικανότητα των αρχών να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Αυτή την εβδομάδα ένας 36χρονος άνδρας, ο Ντο Μινχ Τόαν, καταδικάστηκε σε 14 χρόνια κάθειρξη επειδή εισήγαγε παρανόμως στο Βιετνάμ κέρατα ρινόκερου από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, επεσήμανε η οργάνωση Education for Nature Vietnam (ENV).

Το 2019 τελωνιακοί στο αεροδρόμιο του Ανόι είχαν εντοπίσει στην κατοχή του άνδρα αυτού 55 κέρατα ρινόκερου, που ζύγιζαν 125 κιλά, κρυμμένα μέσα σε γύψο.

«Η αυστηρή αυτή ποινή δείχνει ότι οι αρχές του Βιετνάμ άρχισαν να επιβάλλουν αυστηρές ποινές προκειμένου να αποτρέψουν τα εγκλήματα ενάντια στο περιβάλλον», δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής της ENV Μπούι Τι Χα.

Στην παραδοσιακή ιατρική της Κίνας και του Βιετνάμ το κέρας του ρινόκερου χρησιμοποιείται για τη θεραπεία πολλών ασθενειών.

Ο πληθυσμός των ρινόκερων της Αφρικής έχει αποδεκατιστεί από τους λαθροθήρες που τροφοδοτούν το παράνομο αυτό εμπόριο, το οποίο τέθηκε εκτός νόμου ήδη από τη δεκαετία του 1970. Μόνο 29.000 ρινόκεροι εξακολουθούν να ζουν σε άγρια κατάσταση στην Αφρική, έναντι περισσότερων από 500.000 στις αρχές του 20ου αιώνα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων.

Σύμφωνα με την ENV, συνολικά 317 αδικήματα που συνδέονται με το λαθρεμπόριο κεράτων ρινόκερου έχουν εντοπιστεί στη χώρα από το 2017 και 24 άνθρωποι έχουν συλληφθεί και καταδικαστεί σε ποινές άνω των 5 ετών κατά μέσο όρο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου