ΔΙΕΘΝΗ

Lockdown για ανεμβολίαστους στη Γερμανία

lockdown-για-ανεμβολίαστους-στη-γερμανία-285068

Η Γερμανία αποφάσισε να αυστηροποιήσει τους περιορισμούς για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί κατά του COVID-19, επιβάλλοντας κι αυτή με τη σειρά της, μετά την Αυστρία, lockdown για τους ανεμβολίαστους πολίτες.

Τα νέα μέτρα αποφασίστηκαν μετά από συνάντηση της Άνγκελα Μέρκελ, του διαδόχου της Όλαφ Σολτς και τους πρωθυπουργούς των 16 κρατιδίων.

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα, οι ανεμβολίαστοι δε θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε “μη απαραίτητα” καταστήματα, εστιατόρια, χώρους πολιτισμού ή αναψυχής, ανακοίνωσε την Πέμπτη η απερχόμενη καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. Οι τοπικές κυβερνήσεις μπορούν να επιβάλουν ακόμη αυστηρότερα μέτρα, εφόσον το κρίνουν απαραίτητο.

Τα μέτρα αποτελούν μια “πράξη εθνικής αλληλεγγύης”, δήλωσε η κυρία Μέρκελ μετά τη διάσκεψη με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων, με το βλέμμα στην τεράστια επιβάρυνση που υφίσταται κατά τόπους το σύστημα Υγείας.

Συγκεκριμένα, η πρόσβαση σε καταστήματα λιανικού εμπορίου, εστίασης και ψυχαγωγίας (εστιατόρια, κινηματογράφους, θέατρα κλπ), θα επιτρέπεται στο εξής μόνο σε όσους έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19 ή αναρρώσει από τη νόσο (Κανόνας 2G), ενώ κατά περίπτωση θα μπορεί να επιβληθεί και ο Κανόνας 2G+, δηλαδή να απαιτείται επιπλέον και αρνητικό αποτέλεσμα σε διαγνωστικό τεστ.

Σύμφωνα με την κυρία Μέρκελ, οι αποφάσεις για περαιτέρω περιορισμό των ανεμβολίαστων οφείλονται στο ακόμη μεγάλο εμβολιαστικό κενό. Όσο περισσότεροι δεν εμβολιάζονται, τόσο περισσότεροι περιορισμοί είναι απαραίτητοι, εξήγησε.

Τα νυχτερινά κλαμπ και οι ντισκοτέκ θα παραμένουν κλειστά όταν ο δείκτης νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους εντός επτά ημερών υπερβεί το 350, ενώ σε αυτή την περίπτωση θα επιβάλλονται περιορισμοί ακόμη και στη συγκέντρωση εμβολιασμένων και ιαθέντων: έως 50 άτομα σε εσωτερικούς χώρους και έως 200 σε εξωτερικούς.

Η κατάσταση του Covid είναι “πολύ σοβαρή”, προειδοποίησε η Μέρκελ, με τα κρούσματα σε πολύ υψηλά επίπεδα και τους εμβολιασμούς ακόμα χαμηλά στη Γερμανία σε σχέση με πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Γερμανία: Lockdown για ανεμβολίαστους – Τι θα ισχύει

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα, οι ανεμβολίαστοι θα μπορούν να έχουν πρόσβαση μόνο σ娔απαραίτητα” καταστήματα, ήτοι μόνο σούπερ μάρκετ, καταστήματα με τρόφιμα, φαρμακεία και καταστήματα με είδη πρώτης ανάγκης. Δε θα επιτρέπεται η είσοδός τους στο λιανεμπόριο.

Στις περιοχές με αυξημένα κρούσματα, θα υπάρχει περιορισμός μέχρι 50 άτομα σε εσωτερικό χώρο και 300 σε εξωτερικό.

Σε αθλητικές οργανώσεις και συναυλίες επιτρέπονται μέχρι 5.000 άτομα σε εσωτερικό χώρο και 15.000 σε εξωτερικό.

Τέλος, περιορίζεται ο αριθμός των επαφών για ανεμβολίαστους. Ακόμη και ιδιωτικά επιτρέπεται να βρεθούν στον ίδιο κλειστό χώρο μόνο με την οικογένειά τους συν δύο ακόμη άτομα.

Σε ισχύ από Φλεβάρη ο υποχρεωτικός εμβολιασμός

Παράλληλα, η καγκελάριος της Γερμανίας δήλωσε ότι υποχρεωτικός εμβολιασμός στη χώρα πρέπει να τεθεί σε ισχύ από τον Φεβρουάριο.

Όπως επιβεβαίωσαν κατά τη συνάντηση, ένα σχέδιο νόμου για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, το οποίο υποστηρίζει ο Σολτς, θα κατατεθεί στο κοινοβούλιο για να τεθεί σε ισχύ από τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο.

Σε ότι αφορά τη γενική υποχρέωση εμβολιασμού που εισηγήθηκε πριν από λίγες ημέρες ο μελλοντικός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, η ’Αγγελα Μέρκελ δήλωσε: «Διαφημίσαμε τον εμβολιασμό με όλους τους τρόπους. Σε αυτή την κατάσταση όμως επιβάλλεται να ληφθεί μια τέτοια απόφαση. Αν ήμουν στο Κοινοβούλιο, θα μπορούσα να πω ότι θα το υπερψήφιζα. Είχαμε όλοι την ελπίδα ότι η ελεύθερη βούληση θα γινόταν καλύτερα αποδεκτή. Με θλίβει το γεγονός ότι βρισκόμαστε μέσα σε ένα τόσο ισχυρό τέταρτο κύμα». Η απερχόμενη καγκελάριος αναφέρθηκε ακόμη στη διάρκεια ισχύος του πιστοποιητικού εμβολιασμού, επισημαίνοντας ότι σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης συζητείται η ισχύς να περιοριστεί στους εννέα μήνες. Στη μεταβατική περίοδο πάντως όλοι θα έχουν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν, ανανεώνοντας το εμβολιαστικό τους στάτους, διαβεβαίωσε.

Ο κ. Σολτς από την πλευρά του επανέλαβε την έκκληση στους πολίτες για εμβολιασμό, υπενθυμίζοντας τον στόχο των 30 εκατομμυρίων εμβολίων έως τα Χριστούγεννα. «Πρόκειται για φιλόδοξο στόχο και μια μεγάλη πρόκληση σε τεχνικό επίπεδο και μπορεί να λειτουργήσει μόνο εάν συνεισφέρουν όλοι», ανέφερε, για να προσθέσει: «Αν είχαμε υψηλότερο ποσοστό εμβολιασμού, δε θα συζητούσαμε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό».

news247.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου