ΔΙΕΘΝΗ

Παραιτήθηκε νύχτα ο υπουργός Οικονομικών του Ερντογάν

παραιτήθηκε-νύχτα-ο-υπουργός-οικονομ-286374

Την παραίτησή του υπέβαλε ο μέχρι σήμερα «τσάρος» της τουρκικής Οικονομίας, Λουτφί Ελβάν, υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης και της κατάρρευσης της ισοτιμίας της τουρκικής λίρας.

Όπως μεταδίδει του τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε δεκτή την παραίτησή του.

Στη θέση του διορίστηκε, με απόφαση του τούρκου προέδρου, ο επιχειρηματίας και αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Νουρετίν Νεμπατί, ο οποίος είναι γνωστός για τις σχέσεις του με τον Μπεράτ Αλμπαϊράκ, γαμπρό του Ερντογάν και πρώην υπουργό Οικονομικών της χώρας.

Ανάλογες φήμες για παραίτηση του τούρκου υπουργού Οικονομικών υπήρχαν και το προηγούμενο χρονικό διάστημα, χωρίς να επιβεβαιώνονται. Αυτή τη φορά, όμως, που οι εμμονές του Ταγίπ Ερντογάν έχουν οδηγήσει την οικονομία της χώρας σε αδιέξοδο, ο τούρκος πρόεδρος φαίνεται πως αναζήτησε εξιλαστήριο θύμα σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να αντιστρέψει το κλίμα.

Στo προεδρικό διάταγμα που υπογράφει ο Ερντογάν και δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης της Τουρκίας, μία ώρα μετά τα μεσάνυχτα, αναφέρεται:

«Ο Νουρεντίν Νεμπάτι διορίζεται υπουργός Οικονομικών και Θησαυροφυλακίου, θέση η οποία έμεινε κενή από τον Λουτφί Ελβάν, ο οποίος ζήτησε την απαλλαγή του, αίτημα που έγινε δεκτό, σύμφωνα με τα άρθρα 104 και 106 του Συντάγματος της Δημοκρατίας της Τουρκίας».

Ποιος είναι ο νέος υπουργός Οικονομικών

Ο νέος υπουργός Οικονομικών, Νουρετίν Νεμπατί, είναι επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας.

Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και είναι κάτοχος διδακτορικού τίτλου σπουδών.

Υπήρξε ενεργό στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος AKP και εξελέγη στο παρελθόν δύο φορές βουλευτής. Έχει, επίσης, δραστηριοποιηθεί σε κοινωφελή ιδρύματα προσκείμενα στον χώρο του πολιτικού Ισλάμ και του AKP.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών, Νουρετίν Νεμπατί

Ο Ερντογάν συνεχίζει τη ρητορική της μείωσης των επιτοκίων

Η εξέλιξη αυτή έρχεται ενόσω ο τούρκος πρόεδρος εξακολουθεί να κλείνει τα αυτιά στους αγανακτισμένους από τη φτωχοποίησή τους και στους οικονομολόγους που προειδοποιούν ότι η εμμονή στην ανορθόδοξη νομισματική πολιτική των χαμηλών επιτοκίων οδηγεί τη χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας.

Μιλώντας την Τετάρτη στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, ο Ερντογάν υπεραμύνθηκε της πολιτικής του υποστηρίζοντας ότι η χώρα ακολούθησε και ακολουθεί «ένα σχέδιο πολιτικά παρακινδυνευμένο, αλλά σωστό» σε ό,τι αφορά την οικονομία της. «Αυτό που κάνουμε είναι σωστό» επέμεινε, παρά την κατρακύλα της τουρκικής λίρας και τον αυξημένο πληθωρισμό.

Η τουρκική κεντρική τράπεζα είχε ανακοινώσει λίγο νωρίτερα ότι παρεμβαίνει για να σταματήσει την πτώση της τουρκικής λίρας, η οποία περίπου το 30% της αξίας της έναντι του δολαρίου μέσα σε ένα μήνα έχει χάσει και 40% από την αρχή της χρονιάς.

Την Τρίτη, το νόμισμα της χώρας έκανε νέα ιστορική βουτιά, χάνοντας σχεδόν 6% της αξίας του μέσα σε μία ημέρα σε σχέση με το δολάριο και το ευρώ. Λίγο μετά την παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας, η τουρκική λίρα ανέκαμψε ελαφρώς και το μεσημέρι της Τετάρτης γύρω στις 13,10 λίρες ανταλλάσσονταν με ένα δολάριο και 14,90 λίρες με ένα ευρώ.

«Ο κόσμος ολόκληρος ξέρει πως είμαι εναντίον των (υψηλών) επιτοκίων. Δεν ήμουν ποτέ υπέρ. Δεν ήμουν χθες και δεν θα είμαι αύριο» δήλωσε ο Ερντογάν για να προσθέσει ότι «η χώρα δεν θα επιστρέψει πια ποτέ στο σύστημα εκμετάλλευσης που είναι βασισμένο στα υψηλά επιτόκια».

Ως εκ τούτου, σύμφωνα με την εντολή του προέδρου, η ανεξάρτητη τουρκική κεντρική τράπεζα μείωσε και πάλι το βασικό της επιτόκιο το Νοέμβριο (από το 16% στο 15%) για τρίτη φορά σε λιγότερο από δύο μήνες, ενώ ο πληθωρισμός αγγίζει το 20% σε ετήσια βάση, ποσοστό τέσσερις φορές υψηλότερο από τον αρχικό στόχο της κυβέρνησης.

Τον εξώθησε σε παραίτηση

Πληροφορίες από τα τουρκικά μέσα γράφουν ότι ο Ελβάν ουσιαστικά εξαναγκάστηκε σε παραίτηση, καθώς διαφωνούσε με την ακολουθούμενη από τον Ερντογάν πολιτική.

Μάλιστα, ο τούρκος πρόεδρος άφησε αιχμές στα μέσα Νοεμβρίου -χωρίς να τον κατονομάζει- κατά του Ελβάν, προαναγγέλλοντας ουσιαστική την καρατόμησή του.

«Όσο βρίσκομαι σε αυτή τη θέση, θα συνεχίσω τον αγώνα μου ενάντια στα υψηλά επιτόκια μέχρι τέλους και θα συνεχίσω τον αγώνα μου ενάντια στον πληθωρισμό. Τι συμβαίνει με εσάς, αφού είστε στη μέση του πουθενά ως προς αυτό; Θα δούμε και θα κάνουμε τα βήματά μας ανάλογα» τόνισε, κάνοντας λόγο για «φίλους με τους οποίους περπατήσαμε μαζί» και τώρα αρνούνται να τον ακολουθήσουν.

Ενώ τα λόγια του Ερντογάν επικροτήθηκαν από τους υποστηρικτές του AKP, ήταν αξιοσημείωτο ότι ο Ελβάν δεν το έκανε. Εκφράζοντας την άποψη ότι ο πληθωρισμός δεν είναι στα επιθυμητά επίπεδα, είπε στην τελευταία της ομιλία στις 15 Νοεμβρίου. «Νομίζω ότι είναι σημαντικό για κάθε θεσμικό όργανο να παίξει τον ρόλο του στο πλαίσιο της εντολής που έχει λάβει. Ως υπουργείο Οικονομικών και Οικονομικών, δείχνουμε ξεκάθαρα την αποφασιστικότητά μας να καταπολεμήσουμε τον πληθωρισμό».

Ερμηνεύτηκε ότι αυτά τα λόγια του Ελβάν ήταν σιωπηρή κριτική στον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας , ο οποίος εστίασε στον στόχο της μείωσης του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αντί να στοχεύσει τον πληθωρισμό.

Την επομένη αυτής της ομιλίας, κυκλοφόρησαν φήμες ότι ο Ελβάν θα απολυόταν επειδή ο Ερντογάν είπε: «Δεν μπορώ να είμαι με αυτούς που υποστηρίζουν το συμφέρον σε αυτόν τον δρόμο».

Τις δύο εβδομάδες που ο υπουργός Έλβαν παρέμεινε σιωπηλός, ο Νουρεντίν Νεμπάτι ανακοίνωσε ότι η Τουρκία είχε προχωρήσει σε μια νέα πολιτική στην οικονομία.

Αναμενόμενη απόφαση

Αξιολογώντας την αλλαγή σκυτάλης στο υπουργείο Οικονομικών, ο Οικονομικός Διευθυντής της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας «Yeni Şafak», İbrahim Acar, δήλωσε ότι η απόφαση δεν ήταν έκπληξη.

«Υπήρχαν συζητήσεις ότι ο Νουρεντίν Νεμπάτι μπορεί να έρθει στο προσκήνιο μετά τις εξελίξεις στις αγορές τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Δεν ήταν έκπληξη. Το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών δεν εμφανίστηκε σε τέτοια αναταραχή (σ.σ. της οικονομίας) οδήγησε στη σημερινή εξέλιξη» υποστήριξε ο ίδιος, εκφράζοντας την πεποίθησή του για ανάκαμψη της αγοράς.

Ο γαμπρός του Ερντογάν και πρώην υπουργός Οικονομικών, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον Νουρεντίν Νεμπάτι, όταν ήταν αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών

Μάλιστα, προ ολίγων ημερών, ο Νουρεντίν Νεμπάτι σε παρέμβασή του τάχθηκε υπέρ της πολιτικής του Ερντογάν, σημειώνοντας πως ο πληθωρισμός είναι ένα περιοδικό πρόβλημα που εμφανίζεται όχι μόνο στην Τουρκία αλλά και παγκοσμίως.

Εμφανίστηκε, δε, αποφασισμένος να εφαρμόσει την πολιτική των χαμηλών επιτοκίων. «Με τη βοήθεια του Αλλάχ, θα βγούμε νικητές από τον αγώνα για την ανεξαρτησία της οικονομίας μας, σε συνεργασία με το έθνος μας».

Κωνσταντίνος Χασανδρινός

in.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου