ΔΙΕΘΝΗ

Μετάλλαξη της Μποτσουάνα: Ο ΠΟΥ την ονόμασε Όμικρον

μετάλλαξη-της-μποτσουάνα-ο-που-την-ονό-293727

Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που συνεδρίασε σήμερα (26.11.2021) για να αξιολογήσει το νέο, παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορονοϊού που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική, αποφάσισε να το χαρακτηρίσει «παραλλαγή ανησυχίας».

Στην παραλλαγή B.1.1.529 δόθηκε η ονομασία «Όμικρον» από το γράμμα του ελληνικού αλφαβήτου.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι πρώτες ενδείξεις υποδηλώνουν ότι η παραλλαγή αυτή επιφέρει μεγαλύτερο κίνδυνο επαναμόλυνσης, σε σύγκριση με τις άλλες «παραλλαγές ανησυχίας».

Τα κρούσματα της Όμικρον φαίνεται ότι αυξάνονται σχεδόν σε όλες τις επαρχίες της Νότιας Αφρικής.

«Προσπαθούμε να συλλέξουμε παρασκηνιακά ορισμένες πληροφορίες για το τι συζητήθηκε σήμερα» στη συνεδρίαση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ, ανέφερε ο Νίκολας Κρισπ, ο ασκών χρέη γενικού διευθυντή στο υπουργείο Υγείας της Νότιας Αφρικής.

Ο υπουργός Υγείας, Τζο Φαάλα, επιβεβαίωσε ότι οι προκαταρκτικές μελέτες που έχουν γίνει μέχρι τώρα δείχνουν ότι η παραλλαγή αυτή ίσως να είναι πιο μεταδοτική, όμως χαρακτήρισε «αδικαιολόγητη» την απόφαση άλλων χωρών να επιβάλουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς. Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο υπουργός τόνισε ότι η Νότια Αφρική ενεργεί με διαφάνεια και ότι οι ταξιδιωτικές απαγορεύσεις είναι αντίθετες με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Τόνισε ότι δεν θα σκεφτόταν καν να μην μοιραστεί πληροφορίες για παραλλαγμένα στελέχη του νέου κορονοϊού στο μέλλον, αφού αυτό γίνεται για «το παγκόσμιο καλό», όπως είπε.

Ο Φαάλα πρόσθεσε ότι η νοτιοαφρικανική κυβέρνηση δεν σχεδιάζει να επιβάλει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των πολιτών λόγω της παραλλαγής αυτής. Σημείωσε ότι θα χρειαστεί να ληφθούν ορισμένα μέτρα, όμως οι ακριβείς περιορισμοί δεν έχουν αποφασιστεί ακόμη.

Ο κορυφαίος επιδημιολόγος της Νότιας Αφρικής, ο Σαλίμ Αμπντούλ Καρίμ, τόνισε ότι η παραλλαγή B.1.1.529 εξαπλώθηκε σε 53 χώρες μέσα σε τρεις εβδομάδες από τη στιγμή που εντοπίστηκε. «Επομένως, δεν βοηθά πραγματικά να κλείνουμε τα σύνορα… Πρέπει να βρούμε λύσεις για αυτήν την παραλλαγή μαζί. Και μέρος αυτού σημαίνει να μην αντιδρούμε με υπερβολή» είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters, χαρακτηρίζοντας «αντίδραση πανικού», αν και κατανοητή, την απόφαση της Βρετανίας να απαγορεύσει τα ταξίδια από τη νότια Αφρική.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου