ΔΙΕΘΝΗ

Έφοδος της αστυνομίας στην Τουλούζη

έφοδος-της-αστυνομίας-στην-τουλούζη-338305

Σε πλήρη εξέλιξη η επιχείρηση της αστυνομίας στο πολιορκημένο κτήριο στην Τουλούζη.

Οι δυνάμεις του επίλεκτου σώματος της γαλλικής αστυνομίας (Raid) βρίσκονται στο εσωτερικό του διαμερίσματος, σύμφωνα με αστυνομική πηγή, ενώ το Reuters αναφέρει ότι λίγο νωρίτερα ακούστηκαν τρεις πολύ δυνατές εκρήξεις έξω από το σπίτι όπου έχει ταμπουρωθεί από χθες ο 24χρονος ύποπτος για επτά δολοφονίες.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, ο υπουργός Εσωτερικών Ζαν-Κλοντ Γκεάν βρίσκεται επίσης στο σημείο.

Ο υπουργός είχε δηλώσει νωρίτερα ότι η γαλλική αστυνομία δεν είχε κανένα ίχνος ζωής από τον ύποπτο για επτά δολοφονίες από χθες το βράδυ, για να προσθέσει ότι δεν είναι πλέον βέβαιος αν είναι ζωντανός, καθώς, όπως δήλωσε στο RTL, δεν έχει υπάρξει επικοινωνία του υπόπτου με την αστυνομία από χθες το βράδυ στις 22.30.

Καθ’όλη τη διάρκεια της νύχτας, η αστυνομία προσπαθούσε να "σπάσει" το ηθικό του υπόπτου με κινήσεις εκφοβισμού. Λίγο μετά τις 00.40 τα ξημερώματα της Πέμπτης, ώρα Ελλάδος ακούστηκαν τρεις εκρήξεις, στη συνοικία Κρουά-Ντοράντ, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η πολιορκία του 24χρονου από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης.

«Προσπαθούμε να "ενεργοποιήσουμε" τον ένοπλο, ο οποίος φαίνεται πως έχει αλλάξει γνώμη και δεν επιθυμεί να παραδοθεί» εξήγησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Pierre-Henry Brandet, σε δηλώσεις του στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Ο Μοχαμέντ Μεράχ θεωρείται ο βασικός ύποπτος για τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων στο εβραϊκό σχολείο, Οζάρ Χατοράχ, τη Δευτέρα και τριών στρατιωτών αφρικανικής καταγωγής την προηγούμενη εβδομάδα.

Γάλλος, με αλγερινή καταγωγή, ο ένοπλος βρίσκεται οχυρωμένος μέσα σε διαμέρισμα πενταώροφου συγκροτήματος κατοικιών από τις 03.00 τα ξημερώματα της Τετάρτης (04.00 ώρα Ελλάδος), με ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας να έχουν αποκλείσει την περιοχή. Ανάμεσα στους περίπου 300 αστυνομικούς βρίσκονται και άνδρες της επίλεκτης ομάδας RAID.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών επανέλαβε λίγο μετά τις τρεις εκρήξεις πως ο 24χρονος είναι βαριά οπλισμένος, έχοντας στην κατοχή του ένα καλάσνικοφ και ένα ούζι, υπογραμμίζοντας πως δεν είναι διατεθειμένος να παραδοθεί.

Παράλληλα, εξήγησε πως ο ένοπλος είχε τραβήξει την προσοχή της αστυνομίας στο παρελθόν λόγω των συχνών του ταξιδιών στο Πακιστάν και στο Αφγανιστάν. Όπως σημείωσε μάλιστα, είχε απασχολήσει τη Δικαιοσύνη, για υποθέσεις όμως που δεν αφορούσαν σε ενέργειες κατά της εδαφικής ακεραιότητας της Γαλλίας και της δημόσιας ασφάλειας των πολιτών της.

Από το βράδυ της Τετάρτης η αστυνομία έχει προχωρήσει στη διακοπή της ηλεκτροδότησης στο οικοδομικό τετράγωνο, απομακρύνοντας παράλληλα όλους τους κατοίκους από τα γειτονικά κτήρια.

Εν τω μεταξύ, το γαλλικό κανάλι France 2 έδωσε στη δημοσιότητα ερασιτεχνικό video στο οποίο απεικονίζεται ένας άνδρας την ώρα που οδηγεί ένα αυτοκίνητο.

Σύμφωνα με το γαλλικό κανάλι, πρόκειται για τον Mohammed Merah.

«Τον θέλουμε ζωντανό»

Οι πολύωρες διαπραγματεύσεις με την αστυνομία πραγματοποιούνται μέσω ενδοεπικοινωνίας, η οποία ξεκίνησε όταν ο ένοπλος πέταξε από το παράθυρο ένα Colt, με αντάλλαγμα να του δοθεί ένα μέσο επικοινωνίας. Ο υπουργός Άμυνας της ευρωπαϊκής χώρας ξεκαθάρισε πως στόχος των Αρχών είναι να τον συλλάβουν ζωντανό.

«Δεν πρόκειται να διαρκέσει για μέρες λόγω της ψυχολογικής και σωματικής κόπωσης του δράστη. Η μέχρι στιγμής εμπειρία δείχνει πως κάποια στιγμή έρχεται το τέλος. Αυτό που θέλουμε είναι να τον πιάσουμε ζωντανό, έτσι ώστε να τον οδηγήσουμε στη Δικαιοσύνη και να μάθουμε τα κίνητρά του, ελπίζοντας πως θα μας οδηγήσει στους συνεργούς του, εφόσον φυσικά υπάρχουν» τόνισε ο Gerard Longuet στη γαλλική τηλεόραση.

Να σημειωθεί πως στη διάρκεια επιχείρησης της αστυνομίας τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν την ώρα που επιχείρησαν να προσεγγίσουν το διαμέρισμα όπου βρισκόταν ο άνδρας.

Αμετανόητος ο δράστης

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας ανέφερε σε δηλώσεις του το μεσημέρι της Τετάρτης πως ο Μohammed Merah έχει αναλάβει την ευθύνη για τις τρεις πολύνεκρες επιθέσεις που στοίχισαν τη ζωή σε επτά ανθρώπους, υπογραμμίζοντας πως σκόπευε να παραδοθεί το απόγευμα της ίδιας ημέρας.

«Είπε πως θα παραδοθεί το απόγευμα. Η αστυνομία σκοπεύει να τον συλλάβει ζωντανό και να τον οδηγήσει σε δίκη» τόνισε.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος εισαγγελέας Francois Molins υποστήριξε πως ο ένοπλος σχεδίαζε να σκοτώσει άλλον έναν στρατιώτη, με την επιχείρηση της αστυνομίας στο διαμέρισμά του το πρωί της Τετάρτης να ματαιώνει τα σχέδιά του.

«Δεν αισθάνεται καμία ενοχή, εκτός από το γεγονός πως δεν έχει πλέον άλλο χρόνο για να σκοτώσει περισσότερους ανθρώπους. Ισχυρίστηκε ότι έχει γονατίσει τη Γαλλία» σημείωσε.

«O Merah έχει παραδεχθεί πως εκπαιδεύτηκε μαζί με μέλη της αλ Κάιντα στην περιοχή Ουαζιριστάν του Πακιστάν, πολύ κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν. Είχε σκοπό να επιτεθεί και σε άλλους στρατιώτες και αστυνομικούς, ενώ υποστήριξε πως έδρασε μόνος του» πρόσθεσε.

Ζητεί εκδίκηση για τα παιδιά της Παλαιστίνης

Μιλώντας στη γαλλική τηλεόραση τις πρώτες ώρες μετά την έναρξη του θρίλερ, ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Claude Gueant, εξήγησε πως ο Mohammed Merah εκδικείται για τους νεκρούς στην Παλαιστίνη και για τις επεμβάσεις του γαλλικού στρατού στο Αφγανιστάν, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για μέλος της αλ Κάιντα.

«Ο ένοπλος παραδέχθηκε πως ανήκει στην αλ Κάιντα. Στη διάρκεια συνομιλίας του με την αστυνομία ισχυρίστηκε μάλιστα πως “θέλει να εκδικηθεί για τα παιδιά της Παλαιστίνης που σκοτώνονται στη Μέση Ανατολή”» σημείωσε.

Παράλληλα, ενημέρωσε τους εκπροσώπους των Μ.Μ.Ε. πως μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί δύο άνθρωποι για τη συγκεκριμένη υπόθεση: ο αδελφός και η μητέρα του ενόπλου.

To ιδιο όπλο και στις τρεις επιθέσεις

Εν τω μεταξύ, επιθεωρητές της γαλλικής αστυνομίας ανακοίνωσαν την Τετάρτη πως το όπλο που χρησιμοποιήθηκε για τη δολοφονία τριών στρατιωτών σε δύο διαφορετικές επιθέσεις στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας είναι το ίδιο με αυτό που χρησιμοποιήθηκε στο εβραϊκό σχολείο Οζάρ Χατοράχ, όταν τρία παιδιά και ένας ενήλικος σκοτώθηκαν από τα πυρά ενόπλου.

Οι νεκροί στρατιώτες ήταν Γάλλοι πολίτες με καταγωγή από τη Β. Αφρική, ενώ οι τέσσερις άνθρωποι στο σχολείο κατάγονταν από το Ισραήλ.

«Και στις τρεις επιθέσεις χρησιμοποιήθηκε το ίδιο όπλο καθώς και το ίδιο σκούτερ, ενώ η περιγραφή του υπόπτου ταιριάζει με τις αναφορές αυτόπτων μαρτύρων την ημέρα της επίθεσης στο σχολείο που έκαναν λόγο για την ύπαρξη ενός tattoo στο πρόσωπο του δράστη.

Εν τω μεταξύ, οι έρευνες της αστυνομίας συνεχίζονται για την εύρεση ενός ερασιτεχνικού video, που όπως υποστήριξε ο υπουργός Εσωτερικών προέρχεται από κάμερα που είχε πάνω του ο ένοπλος.

«Αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε πως είδε μια κάμερα στον λαιμό του δολοφόνου» πρόσθεσε

Zougla.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου