ΔΙΕΘΝΗ

Πολωνία – Λευκορωσία: Η Γερμανία δεν θα υποδεχτεί 2.000 μετανάστες από τα σύνορα

πολωνία-λευκορωσία-η-γερμανία-δεν-θ-300174

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Γερμανίας ανέφερε πως δεν θα αποδεχτεί την πρόταση Λουκασένκο για υποδοχή 2.000 μεταναστών που βρίσκονται στη Λευκορωσία. Υπενθυμίζεται πως ο Αλεξάντρ Λουκασένκο κατηγόρησε τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι αρνούνται οποιαδήποτε συζήτηση για την τύχη των δύο χιλιάδων μεταναστών που είναι εγκλωβισμένοι σε λευκορωσικό έδαφος στα ανατολικά σύνορα της ΕΕ.

Οι Δυτικοί (μεταξύ αυτών και η Γερμανία) κατηγορούν την Λευκορωσία ότι δημιούργησε τεχνητά την κρίση οργανώνοντας την ροή μεταναστών από την Μέση Ανατολή προς το Μινσκ και διοχετεύοντάς τους στην συνέχεια προς τα πολωνικά σύνορα με την υπόσχεση της εύκολης διέλευσης στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να εκδικηθούν την Ένωση για τις κυρώσεις που έχει επιβάλει κατά του λευκορωσικού καθεστώτος για την καταστολή του κινήματος της αντιπολίτευσης.

«Περιμένω από την Ευρωπαϊκή Ένωση να απαντήσει στην ερώτηση που αφορά τους 2.000 μετανάστες», δήλωσε ο Αλεξάντρ Λουκασένκο σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Belta κατά την διάρκεια κυβερνητικής συνεδρίασης.

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας δήλωσε ότι έχει ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να υποδεχθεί τους μετανάστες. «Η (καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα) Μέρκελ μου υποσχέθηκε ότι οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι επρόκειτο να εξετάσουν το πρόβλημα σε επίπεδο ΕΕ», διαβεβαίωσε ο Λουκασένκο, ο οποίος επικοινώνησε δύο φορές την περασμένη εβδομάδα με την Μέρκελ.

«Αλλά δεν το κάνουν», είπε προσθέτοντας ότι οι Βρυξέλλες αρνούνται κάθε επαφή για το θέμα παρά τις εκκλήσεις του υπουργού Εξωτερικών της Λευκορωσίας. «Θα ζητήσουμε από τους Γερμανούς να τους δεχθούν», είπε.

Η Λευκορωσία διαβεβαίωσε την περασμένη βδομάδα ότι η καγκελάριος της Γερμανίας επρόκειτο να διαπραγματευθεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση την δημιουργία «ανθρωπιστικού διαδρόμου» για την διέλευση 2.000 μεταναστών που παραμένουν στα σύνορα προς την Γερμανία.

Ο ισχυρισμός αυτό διαψεύσθηκε κατηγορηματικά από την γερμανική κυβέρνηση.

«Δεν είναι αποδεκτή λύση»

«Η ιδέα ότι μπορεί να δημιουργηθεί ένας ανθρωπιστικός διάδρομος προς την Γερμανία για 2.000 μετανάστες – και εμείς το είπαμε την περασμένη εβδομάδα – δεν αποτελεί αποδεκτή από την Γερμανία ή την Ευρωπαϊκή Ένωση λύση», δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ αντιδρώντας στους ισχυρισμούς του Λουκασένκο.

Χιλιάδες μετανάστες, στην πλειονότητά τους ιρακινοί Κούρδοι, είχαν εγκλωβισθεί στα παγωμένα δάση στα σύνορα ανάμεσα στην Λευκορωσία και την Πολωνία ελπίζοντας να περάσουν στο ευρωπαϊκό έδαφος.

Περί τους 400 επαναπατρίσθηκαν την Πέμπτη με αεροπλάνο στο Ιράκ και περίπου 2.000 μεταφέρθηκαν σε υπόστεγο κέντρου επιμελητείας κοντά στα σύνορα.

Στάνο: Πολλά απ’όσα λέει ο Λουκασένκο δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Αρμόδιος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Πίτερ Στάνο σε ερώτηση για τα σχόλια του Λουκασένκο σημείωσε πως συνήθως δεν γίνονται σχόλια για το «τι λέει ο κ. Λουκασένκο γιατί πολλά από αυτά δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα».

«Ήμασταν ξεκάθαροι σε αυτά που λέμε τις τελευταίες ημέρες σχετικά με το τι θα κάνουμε όσον αφορά στην βοήθεια της ΕΕ ή την πιθανή συνδρομή προς επίλυσιν αυτής της τεχνητά δημιουργηθείσας κρίσης. Είμαστε σε επαφή με πολλούς από τους συνομιλητές στη Λευκορωσία. Μπορώ να υπενθυμίσω την επικοινωνία με τον Υπουργό Εξωτερικών. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος είχε δύο φορές τις τελευταίες επτά ημέρες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υπουργό Εξωτερικών της Λευκορωσίας. Οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης είχαν επίσης μερικές φορές επικοινωνία με τους ομολόγους τους στο Υπουργείο Εξωτερικών της Λευκορωσίας», σημείωσε.

«Από τη δική μας πλευρά αυτό που βλέπουμε είναι ότι υπάρχει αλληλεπίδραση ακριβώς στη γραμμή που λέμε ότι αναζητούμε την πιθανότητα να διατηρηθούν οι συζητήσεις μεταξύ των υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών και της Λευκορωσίας σε τεχνικό επίπεδο έτσι ώστε να δούμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε και να συνδράμουμε στις προσπάθειες επαναπατρισμού των πολιτών που έχουν εγκλωβιστεί στη Λευκορωσία», κατέληξε ο Πίτερ Στάνο.

newsit.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου