ΔΙΕΘΝΗ

Κορονοϊός: Τα lockdown διχάζουν την Ευρώπη

κορονοϊός-τα-lockdown-διχάζουν-την-ευρώπη-300960

Κατα τη διάρκεια της πανδημίας τον πρώτο καιρό οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη ακολουθούσαν λίγο έως πολύ ίδια μέτρα για την αντιμετώπιση της και την αποφυγή διασποράς του κορονοϊού. Εκτός από κάποιες εξαιρέσεις, όπως η Σουηδία, οι ευρωπαϊκές χώρες έκλεισαν τα σύνορά τους, “πάγωσαν” τις οικονομίες τους και επέβαλαν lockdown στην κυκλοφορία των πολιτών σε μια προσπάθεια να επιβραδύνουν την μετάδοση του ιού..

Με τους εμβολιασμούς, τα μέτρα χαλάρωσαν, τα ταξίδια επιτράπηκαν ξανά και η Ευρώπη επέστρεψε σε μια -σχεδόν- κανονικότητα.

Όμως, τον φετινό χειμώνα και καθώς οι θερμοκρασίες πέφτουν, με τα αυξανόμενα κρούσματα να επαναφέρουν την Ευρώπη στο επίκεντρο της πανδημίας, η Γηραιά ήπειρος αναγκάζεται και πάλι να λάβει πιο σκληρά μέτρα σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να μετριάσει την πίεση που δέχονται στα νοσοκομεία. Αυτή τη φορά, ωστόσο, οι ευρωπαϊκές χώρες δεν συμφωνούν ως προς τα μέτρα που ακολουθούνται προς αυτή την κατεύθυνση.

Ενώ αρκετές χώρες ακολούθησαν το παράδειγμα της Γαλλίας, με τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, άλλες είναι έτοιμες να ακολουθήσουν την λύση που εφαρμόζεται στην Αυστρία, η οποία έδωσε εντολή σε εκατομμύρια πολίτες να μείνουν σπίτι και να βγαίνουν μόνο για βασικές δραστηριότητες, όπως εργασία, αγορές και άσκηση ενώ από τον Φεβρουάριο ο εμβολιασμός θα γίνει υποχρεωτικός..

Ο στόχος και των δύο μοντέλων είναι ο ίδιος: να εμβολιαστούν περισσότεροι άνθρωποι. Ωστόσο, οι διαφορές είναι βασικές.

Στη Γαλλία, οι ανεμβολίαστοι μπορούν ακόμα να έχουν πρόσβαση σε δημόσιους χώρους εάν μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν αναρρώσει πρόσφατα από λοίμωξη COVID-19 ή εχοντας μαζί τους αρνητικό τεστ COVID.

Στην Αυστρία, συμβαίνει το αντίθετο: Όχι μόνο τα μη εμβολιασμένα άτομα (εξαιρουμένων αυτών που έχουν αναρρώσει πρόσφατα και τα παιδιά κάτω των 12 ετών) ετοιμάζονται να αποκλειστούν από δημόσιους χώρους ακόμη και μετά τη λήξη του εθνικού lockdown, αλλά όσοι αρνούνται να συμμορφωθούν θα βρίσκονται αντιμέτωποι με πρόστιμα αλλα και με το νόμο.

Το ερώτημα που αντιμετωπίζουν οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη είναι ποια προσέγγιση θα αποδειχθεί πιο αποτελεσματική. Η Αυστρία μπορεί να πετύχει την αύξηση του ποσοστού των εμβολιασμένων αλλά διατρέχει επίσης τον κίνδυνο να αυξήσει τους σκεπτικιστές απέναντι στα εμβόλια.

Στην Αυστρία, οι μη εμβολιασμένοι εξακολουθούν να αποτελούν ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού. Σχεδόν το ένα τρίτο της χώρας, ή περίπου 2 εκατομμύρια άνθρωποι, επέλεξαν να μην κάνουν εμβόλιο. Εν τω μεταξύ, η χώρα συνεχίζει να σπάει ρεκόρ κρουσμάτων καθημερινά.

“Εάν το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης φτάσει στα όριά του, τότε πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα” είπε η Eva Schernhammer, πρόεδρος του τμήματος επιδημιολογίας στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης.

Γερμανία, Τσεχία και Σλοβακία ανακοίνωσαν ότι θα ακολουθήσουν το παράδειγμα με αυστηρότερους περιορισμούς στους μη εμβολιασμενους.

Η επιλογή του Μακρόν θεωρείται επιτυχημένη, παρά όσα είπαν πολλοί επικριτές σχετικά με τον αντίκτυπο που θα είχε μια τέτοια στρατηγική σε πολίτες που διστάζουν να εμβολιαστούν. Αν και στη Γαλλία πολλοί ήταν εκείνοι που δεν ήθελαν να εμβολιαστούν, πλέον τα τρία τέταρτα του πληθυσμού είναι εμβολιασμένα, σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες. Ο αριθμός αυτός είναι σχεδόν διπλάσιος σε σχέση με εκείνους που δήλωσαν ότι θα ήταν πρόθυμοι να κάνουν εμβόλιο στα τέλη του περασμένου έτους. Αν και το ποσοστό μόλυνσης της χώρας συνεχίζει να αυξάνεται, παραμένει χαμηλό σε σχέση με αυτό πολλών γειτονικών χωρών.

Αλλά αυτό που λειτούργησε για τη Γαλλία δεν λειτούργησε απαραίτητα για την Αυστρία. Παρά το γεγονός ότι εφάρμοσε το δικό της σύστημα με πιστοποιητικά εμβολιασμού φέτος, το ποσοστό εμβολιασμού της χώρας παραμένει στάσιμο. Η τάση αυτή αποδόθηκε εν μέρει στα υψηλά ποσοστά πολιτών που διστάζουν να εμβολιαστούν σε γερμανόφωνες χώρες της Ευρώπης, όπου τα μηνύματα για τη δημόσια υγεία έχουν αντικατασταθεί με εκείνα κατά των εμβολίων και θεωρίες συνωμοσίας. Στην Αυστρία, αυτό το φαινόμενο εκδηλώθηκε κυρίως με την άνοδο του νέου Κόμματος MFG, το οποίο εισήλθε σε ένα από τα μεγαλύτερα περιφερειακά κοινοβούλια της χώρας.

Μέχρι στιγμής, το lockdown για τους μη εμβολιασμενους στην Αυστρία φαίνεται να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα, με ορισμένα κέντρα εμβολιασμού να σημειώνουν αύξηση στα ραντεβού για την πρώτη δόση. Όμως έχει επίσης προκαλέσει και τις διαμαρτυρίες χιλιάδων για τα νέα μέτρα. Τώρα που το lockdown επεκτείνεται σε όλους και οι εμβολιασμοί θα είναι υποχρεωτικοί αυτές οι διαμαρτυρίες είναι πιθανό να αυξηθούν. Ένας κίνδυνος που αντιμετωπίζει η αυστριακή κυβέρνηση είναι ότι αυτά τα νέα μέτρα θα μπορούσαν να προκαλέσουν ακόμη περισσότερη υποστήριξη σε κόμματα όπως το MFG και το ακροδεξιό Κόμμα Ελευθερίας, ο χορηγός του οποίου είπε ότι οι νέοι περιορισμοί ισοδυναμούν με «δικτατορία». Ένας άλλος κίνδυνος είναι ότι τα νέα μέτρα θα μπορούσαν να ωθήσουν εκείνους που απλώς διστάζουν να κάνουν εμβόλιο να υιοθετήσουν μια πιο σκληρή θέση εναντίον του.

Αλλά ίσως ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Αυστρία αυτή τη στιγμή είναι ότι αυτά τα μέτρα από μόνα τους δεν θα είναι αρκετά για την ελαχιστοποίηση των νοσηλειών, κάτι που βρίσκεται στο επίκεντρο της κυβέρνησης .”Το ότι η αυστηροποίηση των περιορισμών τις τελευταίες εβδομάδες δεν αντικατοπτρίζεται ακόμη στους αριθμούς είναι ένα ανησυχητικό σημάδι” είπε η Eva Schernhammer.

“Μπορείς να επιβάλεις κανόνες, αλλά αν οι άνθρωποι δεν τους ακολουθήσουν, τότε είναι δύσκολο να κάνεις οτιδήποτε”, είπε.

news247.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου