ΔΙΕΘΝΗ

Σκάνδαλο διαφθοράς στην Αυστρία: Η πρώτη σύλληψη είναι… μόνο η αρχή – Συνεχίζεται η έρευνα

σκάνδαλο-διαφθοράς-στην-αυστρία-η-πρώ-366553

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς αναγκάστηκε να παραιτηθεί, ο μέχρι πρότινος υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ τον αντικατέστησε, αλλά το σκάνδαλο στην Αυστρία δεν μοιάζει να τελειώνει σύντομα. Για την ακρίβεια, η πρώτη σύλληψη που έλαβε χώρα λέγεται ότι είναι μόνο η αρχή. Σύμφωνα με τα αυστριακά ΜΜΕ πρόκειται για υπάλληλο ινστιτούτου δημοσκοπήσεων και για την καταστροφή αποδεικτικών στοιχείων.

«Κρατείται από τις εισαγγελικές αρχές για την υπόθεση διαφθοράς που εμπλέκει τον πρώην καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς», γράφει η Der Standard, προσθέτοντας ότι είναι γυναίκα που κατηγορείται ότι «έσβησε τον σκληρό δίσκο του υπολογιστή της». Η Σαμπίν Μπέινσαμ είναι η ιδρύτρια της εταιρείας έρευνας Research Affairs και διέγραψε τον σκληρό δίσκο του υπολογιστή της λίγο πριν την αστυνομική επιδρομή στα γραφεία του Κουρτς, των στενών συμβούλων του και στα αρχηγεία του συντηρητικού κόμματος στη Βιέννη.

Σε περίπτωση που βρεθεί ένοχη για απόκρυψη και καταστροφή στοιχείων αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης. Οι αρχές ισχυρίζονται ότι η εταιρεία Research Affairs και οι δημοσκοπήσεις που δημοσίευσε, αλλοιώθηκαν ώστε να εξυπηρετήσουν την πολιτική ατζέντα του Κουρτς. Ορισμένες από τις δημοσκοπήσεις, μάλιστα, υποτίθεται ότι πληρώθηκαν από το ταμείο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο και τις δικαιολόγησε σαν «μελέτες», σύμφωνα με τη δικογραφία.

Οι δημοσκοπήσεις αυτές εμφανίστηκαν στη συνέχεια στην εφημερίδα Österreich και σε άλλα ΜΜΕ. Οι επικεφαλής των εφημερίδων αυτών θα κληθούν για ανάκριση. Οι εισαγγελείς πιστεύουν ότι και αυτοί εμπλέκονται, δεχόμενοι οικονομικά ανταλλάγματα για να τις δημοσιεύσουν. Όλα αυτά χρονολογούνται στο 2016. Τότε που ο Κουρτς ήταν υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, αλλά σχεδίαζε να αναλάβει την ηγεσία του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος και να διεκδικήσει την καγκελαρία.

Ο παραιτηθείς καγκελάριος αρνείται κάθε κατηγορία και αποποιείται τον ρόλο του εγκεφάλου της υποτιθέμενης συνωμοσίας. Εκτός από το τέλος της πολιτικής του καριέρας, όμως, αντιμετωπίζει και την κατηγορία της δωροδοκίας και της υπεξαίρεσης δημόσιου χρήματος. Αν και δεν του έχουν ακόμα απαγγελθεί κατηγορίες, δεν αποκλείεται να βρεθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Ο νέος καγκελάριος, πάντως, συνεχίζει να υποστηρίζει τον προκάτοχό του. Υποσχέθηκε ότι θα συνεργαστεί στενά με τον Κουρτς. Εξάλλου, ο Σάλενμπεργκ προτάθηκε από τον ίδιο τον Κουρτς –μέσω μηνύματος στο κινητό του– για να τον διαδεχθεί. Στην πρώτη δημόσια ομιλία του φρόντισε να τον υπερασπιστεί, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι είναι αθώος. «Πιστεύω ότι οι κατηγορίες που έγιναν είναι ψευδείς και είμαι πεπεισμένος ότι στο τέλος της ημέρας θα αποδειχθεί ότι δεν υπήρχε τίποτα για αυτούς».

Δεν είναι λίγοι πάντως εκείνοι που πιστεύουν ότι ο Κουρτς δεν έχει πει την τελευταία του κουβέντα. Αν και παραιτήθηκε για να μην αντιμετωπίσει την ψήφο εμπιστοσύνης στο Κοινοβούλιο, ήδη σχεδιάζει την επάνοδό του. Αυτό είναι εφικτό όσο δεν σχηματίζεται ένας νέος κυβερνητικός συνασπισμός αποτελούμενος από τους πολιτικούς αντιπάλους του.

protothema.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου