ΔΙΕΘΝΗ

Τέχνη από… καπνό

τέχνη-από-καπνό-346611

Με άλλο… μάτι είδε τη δουλειά του ένας «torcedor» στην Κούβα. Ο Janio Núntildeez είναι τυλιχτής πούρων και το επάγγελμα αυτό μετρά γενιές στην οικογένειά του.

Μια μέρα όμως, τα πράγματα άλλαξαν. «Έβλεπα τους φίλους μου με καπνό, να είναι ντυμένοι με φύλλα καπνού. Ονειρευόμουν τον καπνό, χρειάστηκε να πάω σε ψυχολόγο», λέει ο ίδιος.

Η εμμονή και τα οράματά του με τον καπνό κράτησαν τέσσερις μήνες κι ύστερα αποφάσισε να διοχετεύσει σε ένα καλλιτεχνικό κανάλι την εμμονή του.

«Έτσι, σαν φάρμακο, μία νύχτα άρχισα να δίνω στον καπνό σχήματα και να φτιάχνω αντικείμενα», λέει. «Το πρώτο μου έργο ήταν το κεφάλι του Ινδιάνου στην ετικέτα Cohiba».

Ο Κουβανός χρησιμοποιεί συνήθως καπνό για Cohiba για να φτιάξει γλυπτά σε κανονικό μέγεθος ή μινιατούρες. Χρειάζεται από 20 έως 70 ημέρες για να ολοκληρώσει ένα έργο, ανάλογα με το μέγεθός του. Κι ύστερα, το τοποθετεί στο εργαστήριό του στην πόλη Γουανάμπο.

Τα «γλυπτά» του προκάλεσαν αίσθηση όταν πρωτοπαρουσιάστηκαν στο Havana Trade Fair το 1998. Στη συνέχεια έδειξε τη δουλειά του στο πρώτο Havana Festival, τον επόμενο χρόνο.

Έπειτα έφτιαξε τη σειρά «διάσημοι Καπνιστές» που περιλαμβάνει φιγούρες των Τσάρλι Τσάπλιν, Τσε Γκεβάρα και Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ.

Το 2000 τράβηξε την προσοχή των διεθνών μέσων ενημέρωσης όταν έφτιαξε ένα ομοίωμα του Τσόρτσιλ, σε πραγματικό μέγεθος. Ο Βρετανός πολιτικός ήταν γνωστό πως αγαπούσε τα κουβανικά πούρα…

Δείτε τις φωτογραφίες…

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου