Ουγγαρία: Σύνοδος της μη φιλελεύθερης δεξιάς - Μεταξύ των καλεσμένων ο Πενς

Τελευταία ενημέρωση: 2021-09-23, 11:41:07
Ουγγαρία: Σύνοδος της μη φιλελεύθερης δεξιάς - Μεταξύ των καλεσμένων ο Πενς

Η Βουδαπέστη φιλοξενεί από την Πέμπτη μια «δημογραφική σύνοδο», καθώς η Ουγγαρία του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν θέλει να αναχθεί σε παγκόσμιο κέντρο της «μη φιλελεύθερης» δεξιάς.

Μεταξύ των καλεσμένων είναι ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς, ενώ στη σύνοδο θα συμμετάσχουν επικεφαλής κυβερνήσεων της περιοχής, επίσκοποι και πανεπιστημιακοί.

Η σύνοδος αυτή, που πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια από το 2015 και μετά, έχει στόχο να ενισχύσει τη γεννητικότητα προκειμένου να αυξηθεί ο πληθυσμός των χωρών σε αντίθεση με τη λύση της μετανάστευσης, την οποία απορρίπτει ο Ορμπάν, ένας από τους λίγους ηγέτες της Ευρώπης που ασπάζεται τη θεωρία της «Μεγάλης Αντικατάστασης».

Φέτος οι συζητήσεις θα αφορούν στον συμβιβασμό που πρέπει απαραιτήτως να βρεθεί μεταξύ της αύξησης της γεννητικότητας και της βιώσιμης ανάπτυξης. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός έχει χαρακτηρίσει στο παρελθόν «ανόητη» και «αντίθετη στη φύση» την ιδέα οι άνθρωποι να αποκτούν λιγότερα παιδιά προκειμένου να προστατεύσουν το περιβάλλον.

Όμως πέρα από τα θέματα που θα συζητηθούν η φετινή συνάντηση έχει και πολιτικό βάρος. Μετά την αποχώρηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, με τους οποίους είχε στενές σχέσεις, ο Ορμπάν παρουσιάζεται ως ο τελευταίος υπερασπιστής των υπερσυντηρητικών αξιών απέναντι στον φιλελευθερισμό στις δυτικές δημοκρατίες.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2010, δεν έχει πάψει να διατείνεται ότι υπερασπίζεται την «χριστιανική» Ευρώπη και έχει έρθει συχνά σε αντιπαράθεση με τις Βρυξέλλες για το μεταναστευτικό ή το ζήτημα των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων.

Ο Σλοβένος πρωθυπουργός Γιάνες Γιάνσα, η χώρα του οποίου έχει αυτό το εξάμηνο την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ, καθώς και οι ομόλογοί του της Πολωνίας, της Τσεχίας, αλλά και ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάντερ Βούτσιτς θα συμμετάσχουν στις συζητήσεις.

Προσκεκλημένοι είναι υπουργοί από τη Ρουμανία, τη Σλοβακία και τη Λετονία, αλλά και διάφορες προσωπικότητες από την Ολλανδία, την Ισπανία ακόμη και τη Νιγηρία. Εξάλλου παρόντες θα είναι η πρώην βουλευτής του Εθνικού Μετώπου (που μετονομάστηκε σε Εθνικός Συναγερμός) Μαριόν Μαρεσάλ αλλά και ο Ερίκ Ζεμούρ που έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα για τη γαλλική προεδρία το 2022.

news247.gr

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
6
+
4
=