ΔΙΕΘΝΗ

Μητσοτάκης: Επαφές στη Νέα Υόρκη και ομιλία στον ΟΗΕ στη σκιά τουρκικής προκλητικότητας

μητσοτάκης-επαφές-στη-νέα-υόρκη-και-ομ-409285

Στη Νέα Υόρκη βρίσκεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος, υπό τη σκιά της τουρκικής προκλητικότητας στην ανατολική Μεσόγειο και με αφορμή τη συμμετοχή του στην 76η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, θα έχει σειρά συναντήσεων με στόχο την αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας σε ευρωπαϊκό και διεθνές διπλωματικό αλλά και οικονομικό επίπεδο. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο κ. Μητσοτάκης θα δώσει το «παρών» στα εγκαίνια του ναού του Αγίου Νικολάου και θα παραστεί σε εκδήλωση της ομογένειας.

Η συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, στις 14:10 τοπική ώρα, δεσπόζει στο πρόγραμμα του Έλληνα πρωθυπουργού. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόσο στη συνάντησή το με τον γ.γ του ΟΗΕ όσο και σε επαφές που έχει με ομολόγους του αναμένεται να θέσει το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας, η οποία εντείνεται τα τελευταία 24ωρα.

Το βράδυ της Πέμπτης και συγκεκριμένα στις 20:00 τοπική ώρα θα παρατεθεί δεξίωση προς τιμήν του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τη συμμετοχή ομογενειακών οργανώσεων.

ethnos.gr

Ομιλία στον ΟΗΕ

Την Παρασκευή ο πρωθυπουργός θα απευθύνει ομιλία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου αναμένεται να αναφερθεί στην προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Σύμφωνα με την απεσταλμένη του OPEN TV στη Νέα Υόρκη, Αλεξία Τασούλη, ανώτερες διπλωματικές πηγές σημειώνουν, ότι δεν θα πρέπει η ελληνική πλευρά να θεωρεί δεδομένες τις προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο στο πλαίσιο της γενικότερης ηρεμίας στην οποία στοχεύει και τονίζουν ότι η Τουρκία δεν θα σταματήσει την τακτική των προκλήσεων.

Μάλιστα οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι η Τουρκία θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί την κατάσταση στο Αφγανιστάν, προκειμένου να διεκδικήσει κάτι καλύτερο στις μαξιμαλιστικές θέσεις που έχει στην ανατολική Μεσόγειο.

Διερευνητικές συνομιλίες με την Τουρκία τον Οκτώβριο

Αναφορικά με τις διερευνητικές συνομιλίες, αυτές θα γίνουν κατά πάσα πιθανότητα τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με την Αλεξία Τασούλη, η Τουρκία φαίνεται να έχει προτείνει ημερομηνία για επαφές μέσα στον επόμενο μήνα και η ελληνική διπλωματία δεν θέλει να δώσει την ευκαιρία στη γειτονική χώρα να χρησιμοποιήσει το επιχείρημα πως η Ελλάδα «δεν κάθεται στο τραπέζι των συζητήσεων» και θα απαντήσει θετικά σε αυτή την πρόκληση.

Σημαντική συνάντηση Μητσοτάκη για Λιβύη

Πολύ σημαντική θα πρέπει να θεωρείται και η συνάντηση που θα έχει ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης Μοχάμεντ Μένφι, καθώς η ελληνική κυβέρνηση και η ελληνική διπλωματία έχει στρέψει την προσοχή της στο ζήτημα της Λιβύης καθώς η κατάσταση στη χώρα θεωρείται ιδιαίτερα ρευστή μετά την πρόταση μομφής που κατατέθηκε κατά της μεταβατικής κυβέρνησης και την υποψηφιότητα του κ. Χαφτάρ.
Αυτή τη στιγμή δεν είναι καθόλου σίγουρο πως θα διεξαχθούν οι εκλογές στις 24 Δεκεμβρίου στη Λιβύη και υπάρχει ανησυχία για την έντονη παρουσία τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στη χώρα και εάν πράγματι οι εκλογές αναβληθούν τότε η παρουσία των δυνάμεων αυτών θα παραταθεί.

Συνάντηση με τον πρόεδρο της FIFA και η φανέλα με τον αριθμό 9

Ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον πρόεδρο της της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, όπου συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, αλλά και οι εξελίξεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο κ. Ινφαντίνο δώρισε στον κ. Μητσοτάκη μια φανέλα της παγκόσμιας Ομοσπονδίας ποδοσφαίρου με τον αριθμό 9 καθώς και ένα σετ με τις χαρακτηριστικές κάρτες των διαιτητών, την κίτρινη και την κόκκινη. Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός προσέφερε στον κ.Ινφαντίνο ένα συλλεκτικό ρολόι για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Η συνεργασία ΕΕ και Αφρικής στο «μενού» του δείπνου Μισέλ με τη συμμετοχή του Κυρ. Μητσοτάκη

Η εμβάθυνση της διμερούς και της περιφερειακής συνεργασίας ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Αφρική κυριάρχησε στο δείπνο, που διοργάνωσε στη Νέα Υόρκη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, για επιλεγμένους ηγέτες της ΕΕ και αφρικανικών χωρών. Στο δείπνο παρευρέθη και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κυβερνητικές πηγές επισήμαναν με νόημα το ενεργό, όπως το χαρακτηρίζουν, ενδιαφέρον της Ελλάδος για την Αφρική, ενώ υπενθύμισαν τη σημαντική συνδρομή της χώρας μας μέσω της ενεργοποίησης της «διπλωματίας των εμβολίων», καθώς έχουν ήδη δωρηθεί σχεδόν ένα εκατομμύριο δόσεις κατά της πανδημίας του κορονοϊού σε χώρες της Αφρικανικής Ηπείρου, όπως η Κένυα και η Ρουάντα.

Παρόντες στο δείπνο, που διοργάνωσε ο Σαρλ Μισέλ, ήταν οι πρωθυπουργοί Βελγίου και Ιρλανδίας, ο καγκελάριος της Αυστρίας και ο ύπατος εκπρόσωπος και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέπ Μπορέλ. Επιπλέον, ο Πρόεδρος της Αφρικανικής Ένωσης Μούσα Φάκι Μαχάματ, καθώς και οι ηγέτες της Αγκόλας, της Γκάνας, της Λαϊκής Δημοκρατίας Κονγκό, της Μπουρκίνα Φάσο, της Σενεγάλης, της Τανζανίας και του Τόγκο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου