ΔΙΕΘΝΗ

Στις 29 Σεπτεμβρίου το τετ-α-τετ Πούτιν με Ερντογάν για Συρία και S-400!

στις-29-σεπτεμβρίου-το-τετ-α-τετ-πούτιν-μ-412213

Η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ρωσία προετοιμάζεται, δήλωσε στο πρακτορείο TASS ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ. Νωρίτερα σήμερα το γραφείο της τουρκικής προεδρίας ανακοίνωσε ότι η επίσκεψη Ερντογάν στην Ρωσία για συνομιλίες με τον Πρόεδρο Πούτιν αναμένεται στις 29 Σεπτεμβρίου και θα πραγματοποιηθεί στο Σότσι.

Χθες ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι κατά την διάρκεια της επίσκεψης Ερντογάν στην Ρωσία, ενδέχεται να συζητηθούν αρκετά ζητήματα, από τις διμερείς σχέσεις έως την κατάσταση στην Συρία και άλλες περιφερειακές διενέξεις. Ο Ερντογάν τον Αύγουστο είχε δηλώσει ότι κατά την διάρκεια της προετοιμαζόμενης επίσκεψής του στην Ρωσία προτίθεται να συζητήσει μεταξύ άλλων και τις λεπτομέρειες της αγοράς της δεύτερης συστοιχίας των αντιαεροπορικών συστημάτων S-400.

Δύο Τούρκοι αξιωματούχοι είχαν πει την Παρασκευή στο διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Reuters πως ο Ερντογάν και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα έχουν συνομιλίες αργότερα αυτό το μήνα και πως η βία στη βορειοδυτική Συρία θα είναι πιθανόν το κύριο θέμα στην ημερήσια διάταξη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: «το κύριο σημείο της ατζέντας είναι η Συρία, δηλαδή το Ιντλίμπ, καθώς οι όροι που καθορίζονται στη συμφωνία του Ιντλίμπ δεν έχουν εφαρμοστεί πλήρως».

Οι Τούρκοι αξιωματούχοι αναφέρονταν ειδικότερα στη συμφωνία που επετεύχθη τον Μάρτιο του 2020 μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας, μετά από την λήξη της επιχείρησης «Spring Shield», δηλαδή των επιθέσεων που είχαν εξαπολύσει οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις στο βορειοδυτική Συρία με επίκεντρο την επαρχία Ιντλίμπ. Σε εκείνη την επιχείρηση, τουρκικό πυροβολικό και μη επανδρωμένα αεροσκάφη χτύπησαν τις χερσαίες δυνάμεις του συριακού καθεστώτος με διασυνοριακά χτυπήματα ως αντίποινα για μια καταστροφική αεροπορική επίθεση που κοστίσει την ζωή σε περίπου 33 Τούρκους στρατιώτες.

onalert.gr και AΠΕ-ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου