ΔΙΕΘΝΗ

Καλιφόρνια: Μαίνονται οι πυρκαγιές – Τύλιξαν με πυρίμαχη κουβέρτα το μεγαλύτερο δέντρο του κόσμου

καλιφόρνια-μαίνονται-οι-πυρκαγιές-τ-418914

Οι πυροσβέστες τύλιξαν τη βάση του μεγαλύτερου δέντρου του κόσμου με μια πυρίμαχη κουβέρτα, καθώς προσπαθούσαν να σώσουν ένα διάσημο δάσος από γιγάντιες σεκόγιες από τις πυρκαγιές που καίνε στην άγρια Σιέρα Νεβάδα της Καλιφόρνιας.

Το κολοσσιαίο δέντρο General Sherman στο γιγάντιο δάσος Σεκόγια του εθνικού πάρκου, ορισμένες από τα άλλα δέντρα, το Μουσείο Giant Forest Museum και άλλα κτίρια τυλίχθηκαν για την προστασία τους από το ενδεχόμενο να ξεσπάσουν έντονες φλόγες, δήλωσε η εκπρόσωπος της πυροσβεστικής Rebecca Paterson.

Το περιτύλιγμα από αλουμίνιο μπορεί να αντέξει την έντονη θερμότητα για μικρά χρονικά διαστήματα. Ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι λένε ότι χρησιμοποιούν το υλικό εδώ και αρκετά χρόνια σε όλη τη δυτική πλευρά των ΗΠΑ για την προστασία ευαίσθητων κατασκευών από τις φλόγες. Σπίτια κοντά στη λίμνη Τάχο που είχαν τυλιχτεί με προστατευτικό υλικό επέζησαν, ενώ άλλα κοντινά καταστράφηκαν.

Η πυρκαγιά Colony, μία από τις δύο που μαίνονται στο εθνικό πάρκο Σεκόγια, αναμενόταν να φτάσει στο Giant Forest, ένα άλσος με 2.000 σεκόγια, κάποια στιγμή την Πέμπτη. Ακολουθεί μετά από μια πυρκαγιά που έκαψε χιλιάδες δένδρα σεκόγια, ορισμένα από τα οποία ήταν ψηλά σαν πολυώροφα κτίρια και ηλικίας χιλιάδων ετών, στην περιοχή πέρυσι.

Το μεγαλύτερο σε όγκο δένδρο στον κόσμο

Το δέντρο General Sherman είναι το μεγαλύτερο σε όγκο στον κόσμο, με 1.487 κυβικά μέτρα, σύμφωνα με την Υπηρεσία Εθνικού Πάρκου. Ανεβαίνει σε ύψος 84 μέτρων και έχει περιφέρεια 31 μέτρων στο επίπεδο του εδάφους.

Οι γιγάντιες σεκόγιες είναι προσαρμοσμένες στη φωτιά, η οποία μπορεί να τις βοηθήσει να ευδοκιμήσουν απελευθερώνοντας σπόρους από τους κώνους τους και δημιουργώντας ξέφωτα που επιτρέπουν στις νεαρές σεκόγιες να αναπτυχθούν. Αλλά η εξαιρετική ένταση των πυρκαγιών – που τροφοδοτούνται από την κλιματική αλλαγή – μπορεί να εξουδετερώσει τα δέντρα. Αυτό συνέβη πέρυσι, όταν η πυρκαγιά Castle σκότωσε, σύμφωνα με μελέτες, 7.500 έως 10.600 μεγάλες σεκόγιες, σύμφωνα με την Υπηρεσία Εθνικού Πάρκου.

Μια ιστορική ξηρασία και κύματα καύσωνα που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή έχουν καταστήσει την καταπολέμηση των πυρκαγιών πιο δύσκολη στην αμερικανική Δύση. Οι επιστήμονες λένε ότι η κλιματική αλλαγή έχει κάνει την περιοχή πολύ πιο ζεστή και ξηρή τα τελευταία 30 χρόνια και θα συνεχίσει να κάνει τον καιρό πιο ακραίο και τις πυρκαγιές πιο συχνές και καταστροφικές.

Οι πυρκαγιές ανάγκασαν την εκκένωση του πάρκου αυτή την εβδομάδα και τμήματα της πόλης Three Rivers έξω από την κύρια είσοδο παρέμειναν εκκενωμένα την Πέμπτη. Μια μπουλντόζα δημιουργούσε μια γραμμή μεταξύ της πυρκαγιάς και της κοινότητας.

Οι πυρκαγιές είναι από τις τελευταίες σε ένα μακρύ καλοκαίρι με πυρκαγιές που έχουν κατακάψει σχεδόν 9.195 τετραγωνικά χιλιόμετρα στην Καλιφόρνια, καταστρέφοντας εκατοντάδες σπίτια.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου