ΔΙΕΘΝΗ

Φουκουσίμα, ένας χρόνος μετά

φουκουσίμα-ένας-χρόνος-μετά-347658

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΕΝΟΣ ΠΥΡΗΝΙΚΟΥ ΟΛΕΘΡΟΥ

Μαύρη επέτειος η 11 Μαρτίου, με τον μεγαλύτερο σεισμό που έχει καταγραφεί ποτέ στην ιστορία της Ιαπωνίας να προκαλεί τσουνάμι ύψους 10 μέτρων, το οποίο σαρώνει στο πέρασμά του την ανατολική ακτή της Ιαπωνίας και επιφέρει σοβαρές ζημιές και διαρροή ραδιενέργειας στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα. «Αισθανόμαστε υπόχρεοι για την αλληλεγγύη» λέει ένα χρόνο μετά ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Γιοσιχίκο Νόντα.

Την Κυριακή συμπληρώνεται ένας χρόνος από το φονικό σεισμό στην Ιαπωνία και ο πρωθυπουργός της χώρας, Γιοσιχίκο Νόντα, τονίζει σε άρθρο του στην εφημερίδα Washington Post ότι η χώρα του δεν θα ξεχάσει την αλληλεγγύη που επέδειξε η διεθνής κοινότητα μετά το τσουνάμι και το δυστύχημα της Φουκουσίμα.

Δεν θα ξεχάσουμε τους αγαπημένους μας, τους φίλους, τους συναδέλφους που χάσαμε στην καταστροφή», γράφει ο κ. Νόντα στο άρθρο του. «Δεν ξεχνάμε επίσης τις εκφράσεις διεθνούς αλληλεγγύης και υποστήριξης. Για όλα αυτά, αισθανόμαστε βαθιά υπόχρεοι», προσθέτει.

Χειρότερο από την ατομική καταστροφή του Τσερνομπίλ το 1986, το πυρηνικό δυστύχημα στο εργοστάσιο στη Φουκουσίμα συνέβη μετά το σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου 2011, που προκάλεσαν περισσότερους από 19.000 νεκρούς ή αγνοούμενους στη βορειοανατολική Ιαπωνία.

Στο άρθρο του στην Post, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός σημειώνει ότι η χώρα του, διακατέχεται από τη βούληση να αντιμετωπίσει τα σοβαρότερα προβλήματα που προέκυψαν από την καταστροφή. Την ανασυγκρότηση της πληγείσας περιοχής, την αποσυναρμολόγηση μελλοντικά της εγκατάστασης στη Φουκουσίμα Ντάιτσι, την απολύμανση της περιοχής και την αναζωογόνηση της ιαπωνικής οικονομίας.

Το χρονικό ενός πυρηνικού ολέθρου

Δεν έγινε ποτέ γνωστό ποιά ήταν η ζημία που προκλήθηκε στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίνα από τον αρχικό σεισμό. Η οκοκληρωτική καταστροφή επισφραγίστηκε με το τσουνάμι. Η έκρηξη στους πυρηνικούς αντιδραστήρες επιβεβαίωσε το χειρότερο σενάριο για πυρηνικό όλεθρο. Η διοίκηση της εταιρίας ΤΕPCO η οποία διαχειριζόταν το εργοστάσιο της Φουκουσίμα ζήτησε δημοσίως συγνώμη. Η περιοχή σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων γύρω από τη μονάδα παραγωγής πυρηνικής ενέργειας εκκενώθηκε αμέσως μετά την είδηση του ατυχήματος. Απαγορεύθηκαν επισήμως τα τοπικά προϊόντα ως μολυσμένα.

Ενα χρόνο μετά, κανείς δε μπορεί να πει με σιγουριά αν και πότε η περιοχή θα είναι ξανά κατοικίσιμη.

Μετά από ελέγχους που έγιναν τον περασμένο Νοέμβριο φάνηκε πως η κατάσταση δεν είχε ακόμη σταθεροποιηθεί. Η εταιρία TEPCO ανέφερε μία νεότερη έκρηξη που σημειώθηκε στο μεσοδιάστημα σε έναν από τους πυρηνικούς αντιδραστήρες του ήδη κατεστραμμένου εργοστασίου. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση της Ιαπωνίας ενέκρινε κονδύλιο ύψους 8,4 δισ. για την υποστήριξη της TEPCO.

Ηδη από τον περασμένο Απρίλιο ξεκίνησαν οι πρώτες εργασίες για την επεξεργασία πυρηνικών αποβλήτων. Οι εργασίες ξεκίνησαν με την αφαίρεση των ραδιενεργών στρωμάτων μπετόν από τοίχους και σκεπές σχολείων και συνέχεια επεκτάθηκαν στα κτίρια της περιοχής.

Σημειώνεται ότι η πρώτη επέτειος του πυρηνικού ατυχήματος στη Φουκουσίμα συμπίπτει χρονικά με τα 25 χρόνια από το πυρηνικό ατύχημα στο Τσέρνομπιλ το 1986. Η Greenpeace οργάνωσε για το σκοπό αυτό προβολή στο πρώην πυρηνικό εργοστάσιο με το σύμβολο της πυρηνικής ενέργειας σε μορφή ανθρώπινης νεκροκεφαλής. Μνημείο για τα θύματα της Φουκουσίμα σχεδιάζει να κατασκευάσει και η εταιρία TEPCO.

Αμέσως μετά το ατύχημα της Φουκουσίμα οργανώθηκε στην Ιαπωνία ένα μεγάλο κίνημα κατά της πυρηνικής ενέργειας. Το περασμένο φθινόπωρο χιλιάδες Ιάπωνες διαδήλωσαν στο Τόκυο, ανάμεσά τους και ο νομπελίστας Ιάπωνας συγγραφέας Κενζαμπούρο Όε. Στο μεταξύ, υπολογίζεται πως περίπου δύο εκατομμύρια άνθρωποι ενδέχεται να εμφανίσουν στο μέλλον σοβαρά προβλήματα υγείας λόγω έκθεσής του σε ραδιενέργεια.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου