ΔΙΕΘΝΗ

Αλβανία: Νέα γυναικοκτονία συγκλονίζει τη χώρα

αλβανία-νέα-γυναικοκτονία-συγκλονίζ-419649

Χιλιάδες πολίτες συμμετείχαν στις διαδηλώσεις την Τετάρτη στα Τίρανα και το Φιέρι για τη δολοφονία στις 10 Σεπτεμβρίου μιας νεαρής γυναίκας από τον πρώην σύζυγό της.

Οι Αλβάνοι κατέκλεισαν τους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για ακόμα μια γυναικοκτονία που έχει συγκλονίσει τη χώρα αλλά και για επίσημες αποτυχίες να αποτραπεί η βία κατά των γυναικών στην Αλβανία.

Στα Τίρανα, οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία από το Υπουργείο Εσωτερικών προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης όπου άναψαν κεριά και ζήτησαν «Δικαιοσύνη για τη Σαμπρίνα» και μια βαθύτερη έρευνα για τη γυναικοκτονία.

«Ο φόνος γυναικών και κοριτσιών είναι πανδημία, οπότε πού είναι τα εμβόλια;», έγραφαν πανό, μαζί με: «Υπεύθυνοι για τη δολοφονία της Σαμπρίνα» και «Καταγγείλετε τη βία και ζητήστε βοήθεια».

«Οι θεσμικοί μηχανισμοί έχουν αποτύχει εφόσον δεν είναι σε θέση να προστατεύσουν τη ζωή των ανθρώπων, σε αυτή την περίπτωση της Sabrina, των κορίτσια και άλλων γυναίκες. Το εκπαιδευτικό σύστημα, το σύστημα δικαιοσύνης και το σύστημα κοινωνικής προστασίας έχουν αποτύχει. Μιλάμε για περιπτώσεις που θα μπορούσαν να είχαν αποτραπεί », δήλωσε στο BIRN η Ines Leskaj, επικεφαλής του Αλβανικού Δικτύου Ενδυνάμωσης των Γυναικών.

Ο Elton Metaj σκότωσε την πρώην σύζυγό του Sabrina Bengaj στο χωριό Zhupan, στο σπίτι της οικογένειας του πατέρα της, λίγο μετά την αποφυλάκισή του.

Έφτασε στο σπίτι της οικογένειας και, αφού την έβγαλε από το σπίτι, την πυροβόλησε με αυτόματο όπλο. Μετά τη δολοφονία διέφυγε αλλά εντοπίστηκε από την αστυνομία μετά από τρίωρη έρευνα.

Η δολοφονία του 23χρονου ήταν ένα «προαναγγελθέν έγκλημα», υποστηρίζουν ακτιβιστές.

Πριν από ένα χρόνο, ο Metaj είχε κρατήσει αυτήν και την οικογένειά της όμηρους για σχεδόν πέντε ώρες και χρειάστηκε η παρέμβαση της Αστυνομίας για να παραδοθεί και να απελευθερωθεί η οικογένεια. Από εκεί και πέρα, ήταν πίσω από τα κάγκελα μέχρι τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, όταν αποφυλακίστηκε για λόγους ψυχικής υγείας.

Τα δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης αναφέρουν ότι είχε απειλήσει την πρώην σύζυγό του από τη φυλακή, προειδοποιώντας ότι σκόπευε να την ακολουθήσει και θέτοντας το ερώτημα γιατί εξακολουθεί να αφήνεται ελεύθερος.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικών λέει ότι η αστυνομία έλαβε περίπου 4.177 καταγγελίες για συζυγική βία κατά τη διάρκεια του 2019 και εκδόθηκαν περίπου 2.836 εντολές προστασίας.

in.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου