ΔΙΕΘΝΗ

Πορτογαλία – Τέλος η υποχρεωτική μάσκα σε εξωτερικούς χώρους

πορτογαλία-τέλος-η-υποχρεωτική-μάσκ-425460

Παύει από σήμερα να είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους στην Πορτογαλία, καθώς η χώρα έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού κατά της COVID-19 στον κόσμο, άνω του 80% του πληθυσμού, και καταγράφει μείωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων του κορονοϊού.

Το μέτρο αυτό ήρθη καθώς το κοινοβούλιο δεν παρέτεινε την ισχύ του νόμου που καθιστούσε υποχρεωτική την χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους από τα τέλη του Οκτωβρίου του 2020.

Ωστόσο η χρήση μάσκας εξακολουθεί να συνιστάται στην περίπτωση συνωστισμού ή όταν δεν είναι δυνατό να γίνουν σεβαστά τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, διευκρινίζει η γενική διεύθυνση Υγείας σε οδηγία που δημοσίευσε σήμερα.

«Παρά μια υψηλή εμβολιαστική κάλυψη στην Πορτογαλία και μια επιδημιολογική κατάσταση που καθιστούν δυνατή μια στρατηγική σταδιακής χαλάρωσης των μέτρων δημόσιας υγείας που ελήφθησαν στο πλαίσιο της πανδημίας, η χρήση μάσκας παραμένει ένα σημαντικό μέτρο περιορισμού της λοίμωξης», υπογραμμίζει η υγειονομική αρχή της χώρας.

Πού μένει υποχρεωτική

Η χρήση μάσκας παραμένει ως εκ τούτου υποχρεωτική στους δημόσιους χώρους όπως τα καταστήματα, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα σχολεία ή οι αίθουσες θεαμάτων.

Η Πορτογαλία, μια χώρα περίπου 10 εκατομμυρίων κατοίκων, έχει καταγράψει σχεδόν 18.000 θανάτους από την COVID-19.

Το κύμα κρουσμάτων που προκλήθηκε από την άφιξη του παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα του νέου κορονοϊού στη χώρα, υποχώρησε από περισσότερα από 3.000 νέα κρούσματα καθημερινά τον Ιούλιο σε λιγότερα από τα μισά την τρέχουσα περίοδο.

Ανω του 80% του πληθυσμού της Πορτογαλίας έχει ήδη εμβολιαστεί πλήρως, γεγονός το οποίο την κατατάσσει μεταξύ των πιο προχωρημένων παγκοσμίως στον τομέα αυτόν, όπως η Μάλτα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Όταν επιτευχθεί ο στόχος για τον εμβολιασμό του 85% του πληθυσμού, η κυβέρνηση προβλέπει νέα χαλάρωση των υγειονομικών μέτρων, με τον τερματισμό των ορίων στους πελάτες των εστιατορίων, των εμπορικών καταστημάτων και των πολιτιστικών χώρων ή ακόμη το εκ νέου άνοιγμα των μπαρ και των νυχτερινών κέντρων.

«Χάρη στην επιτυχία του εμβολιασμού απέχουμε μόνον μερικές εβδομάδες από την στιγμή που θα μπορέσουμε να θεωρήσουμε ότι η πανδημία αυτή είναι υπό έλεγχο», δήλωσε την περασμένη Τετάρτη ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου