ΔΙΕΘΝΗ

Νεκρός διαδηλωτής στην Κένυα μετά από πυρ της αστυνομίας

νεκρός-διαδηλωτής-στην-κένυα-μετά-από-486574

Ένας διαδηλωτής σκοτώθηκε σήμερα στην κεντρική Κένυα, όταν η αστυνομία άνοιξε πυρ για να διαλύσει μία διαδήλωση, που είχε οργανωθεί μετά τον θάνατο δύο αδελφών, οι οποίοι είχαν συλληφθεί για μη τήρηση της υγειονομικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας, ανέφερε η αστυνομία.

Τους δύο άνδρες, ηλικίας 19 και 22 ετών, είχαν τελευταία φορά δει ζωντανούς την Κυριακή το βράδυ, όταν συνελήφθησαν από την αστυνομία, διότι είχαν βγει έξω μετά την έναρξη της απαγόρευσης της κυκλοφορίας στις 22.00.

Τα πτώματά τους βρέθηκαν δύο ημέρες αργότερα από μέλη των οικογενειών τους στο τοπικό νεκροτομείο, σύμφωνα με οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο θάνατός τους προκάλεσε διαδηλώσεις στο Εμπού, όπου η αστυνομία έκανε χρήση πραγματικών πυρών για να διαλύσει το συγκεντρωμένο πλήθος, το οποίο είχε αποκλείσει δρόμους για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα.

«Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης, όμως οι αστυνομικοί μας βρίσκονται στο πεδίο για να διατηρήσουν την τάξη», δήλωσε ένας υψηλόβαθμος αξιωματικός της αστυνομίας του Εμπού, που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Ο ανεξάρτητος οργανισμός ελέγχου της αστυνομίας ανακοίνωσε σήμερα την έναρξη μιας έρευνας για τον θάνατο των δύο αδελφών.

«Η αρχή αποθαρρύνει τον πληθυσμό να εφαρμόζει μόνος του τον νόμο με επιθέσεις εναντίον της αστυνομίας», συμπλήρωσε ο οργανισμός απευθύνοντας έκκληση για «ηρεμία και αυτοσυγκράτηση».

Την υπόσχεση για μια έρευνα χαιρέτισαν οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που εκτιμούν πως οι περιορισμοί που συνδέονται με τη μάχη κατά της διασποράς της Covid-19 από τον Μάρτιο του 2020 στην Κένυα συνοδεύονται από μια «διπλή πανδημία» αστυνομικής βίας.

«Σημειώνουμε δυστυχώς πως δεν πρόκειται για τον πρώτο θάνατο στο πλαίσιο της εφαρμογής από την αστυνομία των μέτρων κατά της Covid-19», υπογράμμισε ένας συνασπισμός οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, σε ένα δελτίο τύπου που δημοσιεύτηκε σήμερα.

Ακτιβιστές προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατέγραψαν 25 υποθέσεις εξωδικαστικών δολοφονιών που συνδέονται με τα μέτρα κατά της Covid, σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου που υπογράφουν μεταξύ άλλων η Διεθνής Αμνηστία και η Διεθνής Διαφάνεια.

Οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών στην Κένυα μέτρησαν το 2020 166 ανθρώπους που σκοτώθηκαν από την αστυνομία, ένα ρεκόρ από την έναρξη της καταγραφής των δεδομένων το 2007.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου