ΔΙΕΘΝΗ

Σαρωτική νίκη του Βλαντιμίρ Πούτιν

σαρωτική-νίκη-του-βλαντιμίρ-πούτιν-354437

Ξεπερνά το ψυχολογικό όριο του 60% ο Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα των σημερινών προεδρικών εκλογών. Με καταμετρημένο πάνω από το 30% των ψηφοδελτίων, υπέρ του Πούτιν ψήφισε το 63,42%, με τον ηγέτη των κομμουνιστών Γκενάντι Ζιουγκάνοφ να τον ακολουθεί με 17,25%. Την τρίτη θέση κερδίζει ο μεγαλοεπιχειρηματίας Μιχαήλ Πρόχοροφ με 7,29% και τέταρτος έρχεται ο υπερεθνικιστής Βλαντίμιρ Ζιρινόφκσι με το 7,19%. Τελευταίος ο πρόεδρος της "Δίκαιης Ρωσίας" Σεργκέι Μιρόνοφ με 3,71%.

Νωρίτερα οι δημοσκοπήσεις εξόδου από τα εκλογικά τμήματα (exit polls) των εταιρειών VCIOM και FOM έδιναν στον Πούτιν 58,3 – 59,3%, τον Ζιουγκάνοφ 17,7 – 18,2%, τον Πρόχοροφ με 9,2 – 9,6%, τον Ζιρινόφσκι με 7,4% και τον Μιρόνοφ με 4,3%. Ο Πούτιν δήλωσε, ενώπιον χιλιάδων οπαδών του που είχαν συγκεντρωθεί κοντά στο Κρεμλίνο, ότι κέρδισε "σε μία δίκαιη μάχη", ενώ ευχαρίστησε τους Ρώσους ψηφοφόρους που δεν άφησαν "να καταστραφεί το ρωσικό κράτος". Στις πρώτες δηλώσεις του ο Ζιουγκάνοφ είπε ότι δεν θα συγχαρεί τον Πούτιν, που επανεκλέγεται για μια νέα εξαετή θητεία, χαρακτηρίζοντας άδικες και μη έντιμες τις εκλογές, γιατί η κρατική μηχανή χρησιμοποιήθηκε υπέρ της επανεκλογής του. Η έκπληξη των εκλογών, ο Πρόχοροφ, αναφέρθηκε επίσης σε παραβιάσεις της εκλογικής νομοθεσίας και χαρακτήρισε επίσης ανέντιμες τις εκλογές.

Αρκετές ήταν και οι διαμαρτυρίες για νοθεία σε εκλογικά τμήματα. Για το λόγο αυτό η κυβέρνηση είχε τοποθετήσει κάμερες οι οποίες, σύμφωνα με τις καταγγελίες, έκλεισαν όταν άρχισε η καταμέτρηση των ψήφων.

«Σας υποσχέθηκα ότι θα νικήσουμε. Νικήσαμε. Ζήτω η Ρωσία» είπε ο Πούτιν και δάκρυα κυλούσαν στα μάγουλά του. Δίπλα του στεκόταν ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος μετακινείται στην πρωθυπουργία της Ρωσίας. «Κερδίσαμε μια δίκαιη και ανοιχτή μάχη» είπε. «Οι ψηφοφόροι μας μπορούν να καταλάβουν τη διαφορά μεταξύ της επιθυμίας για ανανένωση και των πολιτικών προκλήσεων, στόχος των οποίων είναι να καταστρέψουν το κράτος μας» επισήμανε αναφερόμενος στις διαδηλώσεις των τελευταίων μηνών. «Δεν θα περάσουν!» διακήρυξε.«Αυτές οι εκλογές ήταν μία σημαντική δοκιμασία για εμάς, για όλο τον λαό, μία δοκιμασία για την πολιτική ωριμότητα και την ανεξαρτησία της χώρας» σημείωσε.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου