ΔΙΕΘΝΗ

Μάλι: Αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του μεταβατικού προέδρου

μάλι-αποτυχημένη-απόπειρα-δολοφονία-511921

Ο μεταβατικός πρόεδρος του Μάλι, ο συνταγματάρχης Ασιμί Γκοΐτά, δήλωσε σήμερα ότι είναι σώος και αβλαβής, μερικές ώρες μετά τη στοχοθέτησή του από απόπειρα δολοφονίας με μαχαίρι στη διάρκεια της μουσουλμανικής προσευχής της Άιντ αλ-Άντχα, στο Μεγάλο Τέμενος του Μπαμακό.

Πρώην επικεφαλής ενός τάγματος ειδικών δυνάμεων, ο συνταγματάρχης Γκοΐτά, ο οποίος έκανε δύο πραξικοπήματα σε διάστημα μικρότερο του ενός έτους, το ένα εκ των οποίων ανέτρεψε στις 18 Αυγούστου 2020 τον πρόεδρο Ιμπραχίμ Μπουμπακάρ Κεϊτά, δεν μετακινείται συνήθως εδώ και 11 μήνες χωρίς τους άντρες του, που φορούν κουκούλες και είναι οπλισμένοι με ντουφέκια.

Μερικές ώρες μετά την επίθεση, η περιοχή κοντά στο τέμενος του βασιλιά Φαϊσάλ ήταν ήρεμη όπως και η υπόλοιπη πρωτεύουσα την ημέρα του Ταμπασκί (επωνυμία της γιορτής στη Δυτική Αφρική) όπου ο καθένας, σύμφωνα με το έθιμο, προσεύχεται με την οικογένειά του, μεταδίδει το AFP.

Στο μέσο του πρωινού, μετά την προσευχή, και ενώ ο ιμάμης κατευθυνόταν προς την έξοδο του τεμένους για να σφαγιάσει τον αμνό της θυσίας, δύο άνδρες σηκώθηκαν και προσπάθησαν να μαχαιρώσουν τον συνταγματάρχη Γκοΐτά, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Απέτυχαν. Είμαι πολύ καλά, κανείς δεν τραυματίστηκε», δήλωσε ο αρχηγός του κράτους στη δημόσια τηλεόραση, στο μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων, διευκρινίζοντας πως η επίθεση αυτή «καθυποτάχθηκε».

«Όταν κάποιος είναι ηγέτης, υπάρχουν πάντα δυσαρεστημένοι. Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι κάθε στιγμή μπορεί να θέλουν να επιχειρήσουν πράγματα για να αποσταθεροποιήσουν, να επιχειρήσουν μεμονωμένες πράξεις», είπε.

Οι δύο άνδρες -η κατανομή των ρόλων των οποίων παραμένει ασαφής- συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στην έδρα της Κρατικής Ασφάλειας (υπηρεσία πληροφοριών), σύμφωνα με πηγή που πρόσκειται στην προεδρία.

Ούτε ο Γκοΐτά ούτε ο πρωθυπουργός Σογκέλ Κοκολιά Μαϊγκά, ο οποίος μίλησε επίσης στη δημόσια τηλεόραση, αναφέρθηκαν σε δεύτερο δράστη, κάνοντας λόγο μόνο για ένα άτομο.

Ερωτηθείς από το AFP αν επρόκειτο για «απόπειρα δολοφονίας», αξιωματούχος της μεταβατικής προεδρίας απάντησε: «Ναι, εντελώς».

Στο μεγάλο τέμενος ο Ασιμί Γκοΐτά καθόταν δίπλα σε άλλους αξιωματούχους του καθεστώτος, κυρίως πραξικοπηματίες στρατιωτικούς όπως ο Μάλι Ντιάου, που ηγείται του Εθνικού Συμβουλίου Μετάβασης (CNT, εκτελεί χρέη κοινοβουλίου).

Φορούσε, πράγμα σπάνιο αφότου εμφανίστηκε στη δημόσια σφαίρα, πολιτικά ρούχα, σε χρώμα μπλε σιέλ, όπως συνηθίζεται τις ημέρες της γιορτής.

Ένας από τους δύο επιτιθέμενους φορούσε τουρμπάνι, σύμφωνα με την ίδια πηγή του AFP. Οι δύο κρατούσαν μαχαίρι.

Μέχρι τώρα δεν έχει γίνει κάτι γνωστό για τα κίνητρά τους σε μια πολύ ασταθή πολιτικά χώρα και θέατρο διαφόρων βιαιοτήτων από το 2012.

Οι βιαιότητες αυτές, που ξεκίνησαν από αυτονομιστικές εξεγέρσεις και στη συνέχεια μια ισλαμιστική εξέγερση στον Βορρά, επεκτάθηκαν στη συνέχεια στο κεντρικό και στο νότιο Μαλί, αναμιγνύοντας διακοινοτικές συγκρούσεις και επιθέσεις σε περιοχές όπου το κράτος έχει πολύ μικρή επιρροή.

Το φαινόμενο επεκτάθηκε εδώ και αρκετά χρόνια στη γειτονική Μπουρκίνα Φάσο και στον Νίγηρα, όπου επιχειρούν επίσης οργανώσεις που συνδέονται με την Αλ Κάιντα ή με την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Το Μπαμακό, που είχε σχετικά γλιτώσει από τη βία σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα, υπέστη από το 2015 τζιχαντιστικές επιθέσεις και ήταν το θέατρο δύο πραξικοπημάτων σε διάστημα μικρότερο του ενός έτους.

Το τελευταίο ήταν τον Μάιο, και έγινε από τους ίδιους συνταγματάρχες, επικεφαλής των οποίων ήταν ο συνταγματάρχης Ασιμί Γκοΐτά, σε εκείνο του 2020, και κατέληξε στην ανακήρυξή του ως μεταβατικού προέδρου.

Ο συνταγματάρχης Γκοΐτά, όπως και η νέα κυβέρνηση, που διορίστηκε από τους στρατιωτικούς, διαβεβαίωσαν ότι θα τηρήσουν τη δέσμευση για παράδοση της εξουσίας στους πολιτικούς μετά τις εκλογές, που προβλέπεται να διεξαχθούν στις 27 Φεβρουαρίου του 2022.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου