ΔΙΕΘΝΗ

Κοροναϊός: Οι θάνατοι στην Ινδία ίσως είναι εξαπλάσιοι του επίσημου απολογισμού

κοροναϊός-οι-θάνατοι-στην-ινδία-ίσως-ε-513581

Ο πραγματικός απολογισμός της πανδημίας 19 στην Ινδία μπορεί να είναι 5-7 φορές μεγαλύτερος από ό,τι δείχνουν τα επίσημα στοιχεία και ίσως φτάνει τους 2,4 εκατομμύρια νεκρούς, εκτιμούν νέες μελέτες.

Η μεγάλη ασιατική χώρα χτυπήθηκε σκληρά από το δεύτερο πανδημικό κύμα, το οποίο τροφοδοτήθηκε από την εξάπλωση του άκρως μεταδοτικού στελέχους Δέλτα, με αποτέλεσμα να εξαντληθεί το οξυγόνο στα νοσοκομεία και να γεμίσουν νεκρούς οι ακτές και τα νερά του Γάγγη στο Νέο Δελχί.

Σύμφωνα με το ινδικό υπουργείο Υγείας, περίπου 411.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την αρχή της πανδημίας.

Ο αριθμός των νεκρών στην πραγματικότητα πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 1,8 και 2,4 εκατομμυρίων νεκρών, γράφει ο Economist επικαλούμενος μελέτη του Κοινοπολιτειακού Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια στις ΗΠΑ.

Αυτό θα σήμαινε ότι ο αριθμός των νεκρών στην Ινδία είναι ο μεγαλύτερος του κόσμου. Τον υψηλότερο απολογισμό έχουν επίσημα οι ΗΟΠΑ με περισσότερους από 600.000 νεκρούς, δείχνουν τα στοιχεία του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.

Χιλιάδες θύματα της πανδημίας θάφτηκαν σε πρόχειρους τάφους στις ακτές του Γάγγη (Reuters)

Μια δεύτερη μελέτη που επικαλείται ο Economist, η οποία βασίζεται στις αιτήσεις αποζημίωσης που υποβάλλονται στις ασφαλιστικές εταιρείες στο κρατίδιο του Τελαγγκάνα, ο πραγματικός αριθμός των νεκρών ίσως είναι εξαπλάσιος από την επίσημη καταμέτρηση.

Το πρόβλημα έγκειται εν μέρει στον τρόπο με τον οποίο οι ινδικές υπηρεσίες καταγράφουν τους θανάτους, γράφει το περιοδικό Foreign Policy.

Ένα πρώτο πρόβλημα εντοπίζεται στην καταμέτρηση των θανάτων από Covid-19. Σύμφωνα με τις επίσημες κατευθυντήριες οδηγίες, οι ασθενείς που πεθαίνουν μετά την εκδήλωση συμπτωμάτων πρέπει να καταγράφονται ως «ύποπτα ή πιθανά» κρούσματα Covid-19. Στην πράξη, όμως, μόνο όσοι είχαν βρεθεί θετικοί και απεβίωσαν σε νοσοκομεία καταγράφονται ως θάνατοι από κοροναϊό, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι αρκετών κρατιδίων.

Μάλιστα στα περισσότερα κρατίδια έχουν συσταθεί «επιτροπές ελέγχου θανάτου» που εξετάζουν τα πιστοποιητικά θανάτου και κρίνουν ποιοι θάνατοι πρέπει να συμπεριληφθούν στον απολογισμό της πανδημίας. Σε κάποιες περιπτώσεις, ως αιτία θανάτου καταγράφονται υποκείμενα νοσήματα.

Ακόμα και πριν από την πανδημία, γράφει το περιοδικό, η Ινδία κατέγραφε μόνο το 92% του συνόλου των θανάτων, ενώ στα τέσσερα πέμπτα των περιπτώσεων ο θάνατος δεν πιστοποιείται από γιατρό.

in.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου