ΔΙΕΘΝΗ

Ανθεί το εμπόριο ναρκωτικών στο διαδίκτυο

ανθεί-το-εμπόριο-ναρκωτικών-στο-διαδί-356880

Η αγορά ναρκωτικών ουσιών στο διαδίκτυο γίνεται εύκολα και γρήγορα. Το γεγονός ότι οι έλεγχοι είναι παντού υπερβολικά χαλαροί επικρίνει η Διεθνής Επιτροπή Ελέγχου των Ναρκωτικών του ΟΗΕ.

Κυρίως οι νέοι βρίσκονται στο στόχαστρο των παράνομων διαδικτυακών φαρμακείων, εκτιμά η Διεθνής Επιτροπή Ελέγχου των Ναρκωτικών του ΟΗΕ στην ετήσια έκθεσή της. Τα φαρμακεία αυτά χρησιμοποιούν ακόμα και τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης για να διαφημίσουν φάρμακα και παρασκευάσματα προβάλλοντας ταυτόχρονα την εικόνα μιας σοβαρής και αναγνωρισμένης επιχείρησης. Στην πραγματικότητα όμως κάνουν λαθρεμπόριο απαγορευμένων ουσιών, τα οποία στέλνουν με το ταχυδρομείο στο σπίτι των πελατών τους.

«Τα παράνομα διαδικτυακά φαρμακεία δεν αντιμετωπίζονται με την απαραίτητη συνέπεια», τονίζει η εκπρόσωπος της Γερμανίας στη Διεθνή Επιτροπή Ελέγχου των Ναρκωτικών του ΟΗΕ Καρόλα Λάντερ:

«Ο μεγαλύτερος όγκος παράνομων ουσιών που κατάσχονται προέρχονται κυρίως από την Ινδία, τις ΗΠΑ, την Κίνα και την Πολωνία. Προστασίας ωστόσο χρίζουν και οι παραλήπτες και αυτό επειδή το 50% των φαρμάκων που αγοράζονται μέσω διαδικτύου είναι απομιμήσεις και συχνά επικίνδυνες».

Αύξηση της παραγωγής οπίου στο Αφγανιστάν

Το Αφγανιστάν βρίσκεται στην κορυφή της παραγωγής οπίουΣτις ετήσιες εκθέσεις της η Διεθνής Επιτροπή Ελέγχου των Ναρκωτικών του ΟΗΕ καταγράφει τις χώρες όπου παράγονται ναρκωτικές ουσίες, αλλά και τους τρόπους εξάπλωσής τους σε κάθε γωνιά της υφηλίου. Η Καρόλα Λάντερ αναφέρεται στο παράδειγμα το Αφγανιστάν και τις εκεί εξελίξεις:

«Μετά τις καταστροφές που προκάλεσαν στην παραγωγή οπίου παράσιτα, οι τιμές παράνομου οπίου στη διεθνή αγορά αυξήθηκαν, όπως αναμενόταν άλλωστε. Ταυτόχρονα όμως αυξήθηκαν και τα κίνητρα για την καλλιέργεια της ναρκωτικής ουσίας και μάλιστα ακόμα και σε περιοχές όπου δεν καλλιεργούνταν μέχρι σήμερα όπιο», εκτιμά η Γερμανίδα ειδικός.

Ο ρόλος της Αφρικής

Η έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής του ΟΗΕ για τα ναρκωτικά διαπιστώνει ότι και το 2011 πολλοί δρόμοι διάδοσης των ναρκωτικών περνούν από την αφρικανική ήπειρο. Κοκαΐνη από τη νότια Αμερική περνά από τη δυτική Αφρική για να φθάσει στην Ευρώπη, ενώ οι δρόμοι της ηρωίνης εντοπίζονται στην ανατολική Αφρική, την Κένυα και την Τανζανία. Και σαν να μην έφθαναν αυτά νέα απειλή συνιστά το εμπόριο με αμφεταμίνες από την Αφρική, αλλά και άλλες περιοχές του πλανήτη, διαπιστώνει η επιτροπή του ΟΗΕ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου