ΔΙΕΘΝΗ

«Συγγνώμη» για τις εξαναγκαστικές υιοθεσίες

συγγνώμη-για-τις-εξαναγκαστικές-υι-357288

Είχε αποφασιστεί να δοθούν τα παιδιά πριν ακόμα γεννηθούν

Κοινοβουλευτική επιτροπή συνέστησε σήμερα στην αυστραλιανή κυβέρνηση να ζητήσει συγγνώμη και να καταβάλει αποζημιώσεις σε χιλιάδες ανύπαντρες μητέρες, που υποχρεώθηκαν να δώσουν τα παιδιά τους για υιοθεσία από το 1950-1970.

Η επιτροπή έρευνας της Γερουσίας για τις εξαναγκαστικές υιοθεσίες πρότεινε να ζητήσει η κυβέρνηση συγγνώμη και να εφαρμόσει ένα «πρόγραμμα οικονομικών αποζημιώσεων».

Η πρόεδρος της επιτροπής, γερουσιαστής Ρέιτσελ Σίγουερτ, δήλωσε ότι τής «ράγισε η καρδιά» όταν άκουσε εκατοντάδες γυναίκες και παιδιά, που αναγκάσθηκαν να ζήσουν χωριστά, από το 1951-1975 στην Αυστραλία, χώρα η οποία τότε ήταν πολύ συντηρητική και βαθιά θρησκευόμενη. Λόγω της κοινωνικής πίεσης, έστελναν τις νεαρές ανύπαντρες γυναίκες που έμεναν έγκυοι σε συγγενείς τους ή σε θρησκευτικά ιδρύματα.

Σύμφωνα με την έρευνα της επιτροπής της Γερουσίας, πριν ακόμα γεννηθούν, τα παιδιά προορίζονταν για υιοθεσία. Οι μητέρες υποχρεώνονταν να δώσουν τη συγκατάθεσή τους καθώς η υιοθεσία παρουσιαζόταν ως κάτι αναπόφευκτο. Πολλές φορές μάλιστα αποσπούσαν με δόλο τις υπογραφές τους ή τις πλαστογραφούσαν.

Μητέρες και παιδιά είχαν πολύ περιορισμένη πρόσβαση στις πληροφορίες που τούς αφορούσαν. Το πιστοποιητικό γέννησης του παιδιού έφερε τα ονόματα των θετών γονέων του, καθώς οι αρχές πίστευαν ότι έπρεπε να διακοπεί αμέσως κάθε δεσμός ανάμεσα στη μητέρα και το παιδί, για το καλό όλων

Newsbeast.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου