ΔΙΕΘΝΗ

Γάζα: Το Al Jazeera καταγγέλλει «έγκλημα πολέμου»

γάζα-το-al-jazeera-καταγγέλλει-έγκλημα-πολέμ-592606

Ο διευθυντής του δικτύου Al-Jazeera κατήγγειλε «έγκλημα πολέμου» και απόπειρα «να σιωπήσουν τα μέσα ενημέρωσης» μετά τον βομβαρδισμό το Σάββατο από τον ισραηλινό στρατό του κτιρίου που στεγάζει τον τηλεοπτικό σταθμό του Κατάρ και άλλα μέσα ενημέρωσης.

Το Ισραήλ βομβαρδίζει από τη Δευτέρα τον παλαιστινιακό θύλακα, που τελεί υπό τον έλεγχο του ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, το οποίο εκτοξεύει ρουκέτες στο εβραϊκό κράτος σε αντίποινα για τη βίαιη καταστολή Παλαιστινίων διαδηλωτών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας και τη Δευτέρα.

Στη Γάζα, ένα ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένο έδαφος που τελεί υπό ισραηλινό αποκλεισμό, οι παλαιστινιακές αρχές ανέφεραν 145 νεκρούς, ανάμεσά τους 41 παιδιά, και περίπου 1.100 τραυματίες από τους βομβαρδισμούς.

«Η καταστροφή των γραφείων του Αλ-Τζαζίρα και άλλων μέσων στον πύργο Αλ-Τζάλαα στη Γάζα συνιστά κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεωρείται διεθνώς έγκλημα πολέμου», κατήγγειλε ο Μοστάφα Σουάγκ προσωρινός γενικός διευθυντής του ομίλου του Κατάρ.

«Ο στόχος αυτού του φρικτού εγκλήματος είναι να σιωπήσουν τα μέσα ενημέρωσης και να κρύψουν τη σφαγή και τα ανείπωτα δεινά του λαού της Γάζας», είπε.

Το κανάλι επικαλέστηκε τον ανταποκριτή του Γιούμνα αλ-Σάγιεντ, ο οποίος είπε ότι ο στρατός είχε δώσει προθεσμία μια ώρα στον ιδιοκτήτη του πολυώροφου κτιρίου για την εκκένωση. Ο ιδιοκτήτης είχε ζητήσει ανεπιτυχώς περισσότερο χρόνο, είπε.

«Κανένα μέρος στη Γάζα δεν φαίνεται πλέον ασφαλές», δήλωσε ο αλ-Σάγιεντ.

Ο διευθυντής ειδήσεων του Al-Jazeera ’Ασεφ Χαμίντι είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το κανάλι θα λάβει «όλα τα μέτρα για τη (δικαστική) δίωξη του Ισραήλ», προσθέτοντας ότι «η πιο σημαντική απάντηση είναι να συνεχίσει να καλύπτει τα γεγονότα».

Δημοσιογράφοι είδαν τον πύργο 13 ορόφων, στον οποίο στεγάζεται επίσης το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων Associated Press (AP), να πλήττεται από διάφορους πυραύλους.

Ο ισραηλινός στρατός είχε ζητήσει προηγουμένως την εκκένωση του κτιρίου.

Το AP δήλωσε «σοκαρισμένο». «Περίπου δέκα δημοσιογράφοι και ελεύθεροι επαγγελματίες του AP ήταν στο κτίριο και ευτυχώς καταφέραμε να τους απομακρύνουμε εγκαίρως», δήλωσε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του πρακτορείου Γκάρι Προύιτ. «Ο κόσμος θα είναι λιγότερο ενημερωμένος γι’ αυτά που συμβαίνουν στη Γάζα εξαιτίας αυτού που συνέβη σήμερα (Σάββατο)», δήλωσε.

ΑΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου