ΔΙΕΘΝΗ

Αιθιοπία: «Γενοκτονία εκτυλίσσεται στο Τιγκράι», λέει ο επικεφαλής της Ορθόδοξης Εκκλησίας

αιθιοπία-γενοκτονία-εκτυλίσσεται-σ-604013

Βιασμοί, βομβαρδισμοί και καταστροφές εκκλησιών λαμβάνουν χώρα στην περιοχή

Ο επικεφαλής της Αιθοπικής Ορθόδοξης Εκκλησίας δήλωσε πως ωμότητες που ισοδυναμούν με γενοκτονία διαπράττονται στο Τιγκράι, στα πρώτα σχόλιά του για τη σύγκρουση στην περιοχή που ξέσπασε το Νοέμβριο και έχει στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους.

Ο Αμπούνε Ματθαίος, ο οποίος είναι επικεφαλής της Αιθοπικής Ορθόδοξης Εκκλησίας από το 2013, δεν είπε ποιος είναι υπεύθυνος γι’ αυτό. Μιλάει σ’ ένα βίντεο που αναρτήθηκε την Παρασκευή στο Twitter από έναν Αμερικανό που εργαζόταν για μια θρησκευτική φιλανθρωπική οργάνωση.

Ο Ντένις Γουάντλι, ο οποίος ηγείται μιας εκκλησιαστικής οργάνωσης με την ονομασία Bridge of Hope International (Γέφυρα Ελπίδας), δήλωσε πως ο Αμπούνε Ματθαίος του ζήτησε ο ίδιος να αναρτήσει το βίντεο. «Ήθελε να μάθει ο κόσμος την αλήθεια σχετικά μ’ αυτό που συμβαίνει στο Τιγκράι», είπε στο Ρόιτερς ο Γουάντλι.

Οι μάχες στο Τιγκράι ξέσπασαν στις αρχές Νοεμβρίου ανάμεσα στις ομοσπονδιακές δυνάμεις και το Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο του Τιγκράι (TPLF), ένα κόμμα που κυριαρχούσε μέχρι πριν από τρία χρόνια στην εθνική κυβέρνηση. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη νίκη της στο τέλος Νοεμβρίου και υποστηρίζει πως η περιοχή επιστρέφει στην ομαλότητα. Οργανώσεις αρωγής αναφέρουν ωστόσο πως πολλά τμήματα του Τιγκράι παραμένουν απροσπέλαστα λόγω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης.

Το βίντεο αρχίζει με τον Αμπούνε Ματθαίο να απευθύεται σε όλους τους Αιθίοπες και τη διεθνή κοινότητα.

«Αυτές τις μερες, παντού στην Αιθιοπία γενικά και στο Τιγκράι ιδιαίτερα γίνονται πολλές βαρβαρότητες», δηλώνει.

Αργότερα στο βίντεο τονίζει πως «μια γενοκτονία διαπράττεται τώρα» και περιγράφει φερόμενες ωμότητες όπως το βιασμό γυναικών και το βομβαρδισμό και άλλους τύπους καταστροφών εκκλησιών.

Ο επικεφαλής της δύναμης κρούσης της κυβέρνησης στο Τιγκράι, ο Ρεντουάν Χουσέιν, δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο σχετικά με το βίντεο.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αμπίι Άχμεντ έχει δηλώσει στο παρελθόν καταθορυβημένη από τους θανάτους αμάχων στον πόλεμο και πως είναι δεσμευμένη να ερευνήσει όλες τις φερόμενες καταχρήσεις και να οδηγήσει τους δράστες στη δικαιοσύνη.

Ο Αμπούνε Ματθαίος, ο οποίος κατάγεται από το Τιγκράι και έχει τη βάση του στην Αντίς Αμπέμπα, λέει στο βίντεο πως εμποδίσθηκε να μιλήσει για τις ωμότητες. Δεν διευκρινίζει όμως ποιoς τον εμπόδισε να μιλήσει.

Ο Γουάντλι δήλωσε πως τράβηξε το βίντεο με το τηλέφωνό του στη διάρκεια επίσκεψης στην Αιθιοπία. «Ο Αμπούνε Ματθαίος δεν έκανε το βίντεο κατόπιν προετοιμασίας. Κάθισε σιωπηλός για περίπου 10 λεπτά και μετά μίλησε για λίγο περισσότερο από 14 λεπτά, όπως μπορείτε να δείτε στο βίντεο. Ήταν από την καρδιά του με μία μόνο λήψη, χωρίς επεξεργασία».

Ο Γουάντλι δήλωσε πως ο Αμπούνε Ματθαίος του ζήτησε να δημοσιοποιήσει το βίντεο μόλις επιστρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Δεν κατέστη χθες και σήμερα δυνατή η επαφή με τον Αμπούνε Ματθαίο. Μέλος του γραφείου επικοινωνίας του πατριάρχη δήλωσε χθες, Σάββατο, στο Ρόιτερς πως δεν έχει δει το βίντεο και δεν απάντησε όταν του ζητήθηκε σχόλιο σε επόμενη τηλεφωνική επικοινωνία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου