ΔΙΕΘΝΗ

Ανίκ Ζιραρντέν: H Γαλλίδα υπουργός που εξόργισε τους Βρετανούς και άναψε τα αίματα στη Μάγχη

ανίκ-ζιραρντέν-h-γαλλίδα-υπουργός-που-ε-606801

Oι βρετανικές ταμπλόιντ πανηγυρίζουν για την αποχώρηση των γαλλικών αλιευτικών από το νησάκι Τζέρσεϊ και σκιαγραφούν με μελανά χρώματα τη γαλλίδα υπουργό Θαλασσών, Ανίκ Zιραρντέν.

Το Τζέρσεϊ είναι ένα νησάκι, ανεξάρτητο διοικητικά, που εντάσσεται μεν στη Βρετανική Κοινοπολιτεία αλλά γεωγραφικά είναι πιο κοντά στη Γαλλία παρά στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αν και τυπικά εντάσσεται στο βρετανικό κράτος, το Τζέρσεϊ έχει πολλά γαλλικά στοιχεία: περιτριγυρίζεται από άλλα νησάκια με γαλλικά ονόματα, οι 107.800 κάτοικοι μιλούν και γαλλικά και αγγλικά, και βασίζεται στη Γαλλία για την ηλεκτροδότησή του και για μεγάλο μέρος της τροφοδοσίας του.

Σε αυτό το ήσυχο λοιπόν μέρος – το οποίο πολλοί μέχρι πρότινος ίσως δεν γνώριζαν ότι υπήρχε – πήγαν σήμερα το πρωί περίπου 70 γαλλικά καϊκια, καθώς οι ιδιοκτήτες του διαμαρτύρονται έντονα για τους νέους κανονισμούς και όρια αλιείας μετά το Brexit. Μια ιστορία που είναι γνωστοί και σε εμάς, με τη διαμάχη των Ελλήνων με τους Τούρκους ψαράδες στο ανατολικό Αιγαίο.

Η κίνηση αυτή προκάλεσε σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Βρετανίας και Γαλλίας. Πολλοί φοβήθηκαν ακόμα και για πολεμικό επεισόδιο μεταξύ των δύο χωρών, καθώς βρετανικές φρεγάτες είχαν πλεύσει στα νερά ανοιχτά του Τζέρσεϊ για να παρακολουθήσουν την κατάσταση.

Μένος των βρετανικών ταμπλόιντ με τη Γαλλίδα υπουργό που απείλησε να κόψει το ρεύμα στο Τζέρσεϊ

Ο βρετανικός Τύπος «φωτογραφίζει» τη γαλλίδα υπουργό Θαλασσών, Ανίκ Zιραρντέν, ως υπαίτια της κρίσης αυτής μεταξύ των δύο χωρών.

Η τάμπλοιντ Daily Mail έχει μόνο τα χειρότερα να πει για την υπουργό. Παρουσιάζει τον βίο και την πολιτεία της με τον λιγότερο κολακευτικό τρόπο: «κόρη ψαρά, με αριστερές πεποιθήσεις, γνωστή με το προσωνύμιο «πειρατίνα της ελπίδας» και ορκισμένη εχθρός της Βρετανίας».

Πράγματι, η 56χρονη υπουργός έριξε λάδι στις σχέσεις Λονδίνου-Παρισιού, καθώς απείλησε να διακόψει την ηλεκτροδότηση στο νησί Τζέρσεϊ. Η ηλεκτροδότηση στο νησί εξασφαλίζεται από τρία υποθαλάσσια καλώδια που ξεκινούν από τη Γαλλία και τροφοδοτούνται από την κρατική εταιρεία EDF.

Οι αριστερές καταβολές της Ζιραρντέν φαίνεται πως προκάλεσαν τη μήνη της συντηρητικής εφημερίδας, η οποία παρουσιάζει το βιογραφικό της υπουργού συνοδεύοντάς το επιτηδευμένα με φωτογραφίες όπου η 56χρονη εμφανίζεται να φοράει μπλούζες με βαθύ ντεκολτέ – δείγμα του κάζουαλ σεξισμού και της υποκρισίας της τάμπλοιντ που κατά τ’ άλλα δεν διστάζει να δημοσιεύσει αποκαλυπτικές φωτογραφίες και ιστορίες με «πικάντικες» λεπτομέρειες.

Η Daily Mail τα «βάζει» και με τον Ντέιβιντ Σέλαμ, επικεφαλής της θαλάσσιας αρχής Νορμανδίας – Βρετάνης, που είπε ότι «είμαστε έτοιμοι για πόλεμο, μπορούμε να «λυγίσουμε» το Τζέρσεϊ.

Το βιογραφικό της υπουργού

Η Ανίκ Ζιραρντέν είναι στέλεχος του γαλλικού Ριζοσπαστικού Κόμματος της Αριστεράς και πολιτική αγωνίστρια του δρόμου, όπως η ίδια διατείνεται.

Η 56χρονη Ζιραρντέν μεγάλωσε στο γαλλικό υπερπόντιο έδαφος Saint-Pierre-et-Miquelon, ένα νησιωτικό σύμπλεγμα απέναντι από τον Καναδά. Εξελέγη βουλευτής το 2007 με το κόμμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Το 2015 είχε διατελέσει υφυπουργός Εξωτερικών. Από το 2017 έως το 2020 διετέλεσε υπουργός Υπερπόντιων Εδαφών της Γαλλίας.

Το 2018 τη φυγάδευσαν όπως όπως από ο νησί της Ρεουνιόν για να μην λιντσαριστεί από τα Κίτρινα Γιλέκα.

Σε ηλικία 15 χρονών, η Ζιραρντέν έγινε μητέρα. Σήμερα έχει δύο εγγόνια και δηλώνει περήφανη που κατάφερε να συνδυάσει την μητρότητα με την καριέρα.

Σύντροφός της είναι ο επιχειρηματίας Ζαν Φρανσουά Βινιό.

[in.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου